Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Χάρης Δούκας στην «Α»: «Στόχος μου ένα μεγάλο, αυτόνομο, πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ»

Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για τους βασικούς άξονες και το σκεπτικό της απόφασής του να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος

Bρισκόμαστε στην αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου, με τους 6 διεκδικητές του προεδρικού θώκου να ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από τα μέλη και φίλους του κινήματος.

Ένας εξ αυτών είναι ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος απαντά στις ερωτήσεις μας για την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ιστορικού κόμματος στα 50 χρόνια από την ίδρυσή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και για τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους σκοπεύει να «χτίσει» την επόμενη μέρα, προκειμένου, όπως τονίζει, ένα νέο μοντέλο λειτουργίας και ηγεσίας, ώστε το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει και πάλι δυναμική εξουσίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ

Πώς οδηγηθήκατε στην απόφαση να διεκδικήσετε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν έχουν περάσει ούτε 12 μήνες από τότε που εκλεγήκατε δήμαρχος Αθηναίων;

Πράγματι, πριν 11 μήνες, οι δημότες της Αθήνας μου έκαναν την ύψιστη τιμή. Απέδειξαν ότι τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμμένο, τίποτε δεν είναι αυτονόητο. Αυτό δεν αλλάζει. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης, θα συνεχίσω να είμαι δήμαρχος Αθηναίων. Θα υπηρετώ και θα μάχομαι για την Αυτοδιοίκηση από κάθε μετερίζι.

Όμως, ξέρετε, στη ζωή και την πολιτική, δεν επιλέγεις εσύ το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις Ευρωεκλογές ήταν ξεκάθαρο. Η κοινωνία είναι απογοητευμένη, το πολιτικό σύστημα χωρίς αξιοπιστία, χωρίς πολιτικό αντίβαρο στην ασυδοσία της Νέας Δημοκρατίας, με την Αριστερά να σπαράσσεται και τα προβλήματα να διογκώνονται.

Θυμίζω ότι η ΝΔ μας χρεοκόπησε το 2009 με ασύδοτες, σπάταλες και πελατειακές πρακτικές. Σήμερα μας οδηγεί στην ίδια ατραπό. Τότε ήταν το «σεμνά και ταπεινά», σήμερα είναι η «κανονικότητα». Δυο όψεις του ίδιου νομίσματος: αδιαφάνεια, διαφθορά, αισχροκέρδεια, υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, πελατειασμός, κοινωνική αδικία. Την ώρα που η Ελλάδα είναι έκθετη στην κλιματική κρίση, την καθήλωση της παραγωγικής της βάσης, τις ανισότητες, τη δημογραφική πτώση, τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια.

Όλα αυτά οδηγούν το πολιτικό σύστημα σε αναξιοπιστία και απαξίωση.

Με ποιο τρόπο, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ θεωρείτε ότι μπορεί να το αλλάξει αυτό;

Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορική και πολιτική ευθύνη να ορθώσει ανάστημα. Όχι μετρώντας δεκαδικά ψηφία, αλλά κάνοντας την Αλλαγή, πράξη. Με σχέδιο, αξίες, πρόγραμμα και ανθρώπους που θα το υλοποιήσουν. Με συγκρούσεις, αλλά και συνθέσεις.

Τα προβλήματα της χώρας είναι τέτοια, που δεν αρκεί να διώξουμε απλά τον κ. Μητσοτάκη. Πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση η χώρα.

Και πιστεύω ότι αν ενώσουμε δυνάμεις, αν κάνουμε την υπέρβαση, αν πιστέψουμε ότι τα κόμματα δεν είναι κλειστά συστήματα κάποιων βολεμένων, αν πιστέψουμε ότι αξίζουμε πολλά περισσότερα, στις 6 Οκτωβρίου θα τα καταφέρουμε.

Εφόσον εν τέλει εκλεγείτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πώς θα χωρέσουν «δύο καρπούζια σε μια μασχάλη»; Θα είστε στο κόμμα, στον Δήμο, στη Βουλή. Πως θα τα προλαβαίνετε όλα και τι απαντάτε σε όσους θεωρούν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μπει η Αθήνα σε δεύτερη μοίρα;

Το σύστημα Μητσοτάκη κάνει ό,τι μπορεί για να απαξιώσει την προσπάθεια που γίνεται στον Δήμο Αθηναίων. Ο αυτόματος πιλότος του κ. Μπακογιάννη, αντικαθίσταται από πολιτικές και πρωτοβουλίες που αποδίδουν. Και θα αποδώσουν με απτά αποτελέσματα τους επόμενους μήνες: στην καθαριότητα, το πράσινο, την ενεργειακή θωράκιση των ευάλωτων δημοτών, τις κοινωνικές δομές. Λειτουργούμε συλλογικά, ομαδικά, μοιράζουμε ευθύνες και κρινόμαστε καθημερινά.

Δεν έχω μάθει να είμαι ένας γραφειοκράτης που δίνει εντολές από το γραφείο ή διοικεί με την παρέα του. Δεν πιστεύω σε αυτό το μοντέλο ηγεσίας. Η αδράνεια και η φοβικότητα οδηγούν σε απραξία και καθίζηση. Όταν λέω ότι θέλω να «ενώσουμε δυνάμεις» εννοώ ότι επιδιώκω ένα άλλο τρόπο διοίκησης και ηγεσίας, πιο ανοιχτό, πιο συλλογικό, πιο αποτελεσματικό, πιο κοντά στον πολίτη. Στο κόμμα, στη Βουλή, στον Δήμο.

Αυτήν την αλλαγή κουλτούρας χρειάζεται σήμερα και η χώρα μας. Βλέπετε, εξάλλου, πού οδηγούν τα κλειστά, κομματικά και δήθεν επιτελικά σχήματα: σε πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης κρίσεων και καθημερινών προβλημάτων. Σε παρακολουθήσεις, κατασπατάληση πόρων, καρτέλ και διαφθορά.

Για να σας απαντήσω, λοιπόν. Ναι, μπορεί ένας δήμαρχος να είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αποκεντρώνοντας τις εξουσίες. Ενισχύοντας τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Και αυτός είναι ο στόχος μου.

Πιστεύετε ότι έχει αποτύχει ο κ. Ανδρουλάκης ως επικεφαλής του κόμματος;

Καταρχάς τιμώ και σέβομαι όλους τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα με τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη έχουμε δώσει αγώνες μαζί, σε δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς.

Όμως το ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές που καταγράφει στην κάλπη. Και δυστυχώς, ο τρόπος λειτουργίας του, του στερεί την ελκυστικότητα, την εξωστρέφεια και τη δυναμική που θα μπορούσε να έχει. Μας δόθηκαν ευκαιρίες, αλλά εμείς εκπέμψαμε αντιφατικά και θολά μηνύματα, με αποτέλεσμα να μην καρπωθούμε την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας διετίας.

Δεν πιστεύω συνεπώς, σε ένα μικρό, κλειστοφοβικό ΠΑΣΟΚ, χωρίς τομείς παραγωγής πολιτικής, χωρίς κοινωνικά δίκτυα, με ισχυρές παρέες. Στόχος μου είναι να αλλάξουμε το κόμμα, για να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτό σημαίνει νέο μοντέλο λειτουργίας, αλλά και νέο μοντέλο ηγεσίας.

Τι θέλετε να αλλάξετε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ;

Πιστεύω σε ένα ΠΑΣΟΚ που ακούει και συνδιαλέγεται με τοπικές κοινότητες, κινήματα πολιτών, με τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, την Αυτοδιοίκηση, τις επιστημονικές οργανώσεις, με τους θεσμούς μιας δημοκρατικής και συμμετοχικής κοινωνίας. Ένα ΠΑΣΟΚ, όπου τα όργανα θα συνεδριάζουν τακτικά και θα παίρνουν αποφάσεις. Γι’ αυτό και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο θα γίνουν πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά.

Με ποιον τρόπο;

Κάθε οργάνωση θα έχει ρόλο και συμμετοχή, μέσα από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Με τομείς πολιτικής ανοιχτούς στα μέλη και τους φίλους, με εκλογή των Γραμματειών τους μετά από δημόσια προκήρυξη και αξιολόγηση. Με αυτόνομα δίκτυα νεολαίας σε γειτονιές, σχολές, εργασιακούς χώρους, που θα εκλέγουν αντιπροσώπους για το συνέδριο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Με συγκρότηση, ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση, δικτύων σε κάθε επαγγελματικό χώρο, με τη διαμόρφωση θέσεων και διάλογο για αυτές. Με ελεύθερη διακίνηση όλων των απόψεων στο εσωτερικό του κόμματος.

Όσο για τον πρόεδρο, η ηγεσία πρέπει να ενώνει, να διασφαλίζει τη συλλογικότητα και τη συμμετοχή, την αποτελεσματικότητα στη δράση. Στην κατανομή των κεντρικών ευθυνών θα έχουν ρόλο όλοι, χωρίς διαχωρισμούς και κυρίως, οι συνυποψήφιοί μου. Όλοι μας αγωνιζόμαστε για το καλό του ΠΑΣΟΚ, όλοι μας έχουμε ευθύνη για το αύριο.

Σκέφτεστε το ενδεχόμενο συνεργασιών, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα; Θα επιδιώξετε μια ανασύνθεση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς;

Στόχος μου δεν είναι να κάνουμε περισυλλογή πολιτικών δυνάμεων, αλλά να φτιάξουμε το μεγάλο, αυτόνομο, πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ, που θα σπάσει το πολιτικό μονοπώλιο της ΝΔ, θα πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή και θα ξαναγράψει το κοινωνικό συμβόλαιο με αξιοπρέπεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Δεν με αφορούν οι συγκολλήσεις. Η προοδευτική πολιτική θέλει αξιοπιστία και συνέπεια. Θα επιδιώξω όμως την ανασύνθεση, αλλά με καθαρές ατζέντες, συζήτηση μεσ’ στην κοινωνία, δικτύωση, συνέργειες. Το πετύχαμε στον Δήμο Αθηναίων. Μπορούμε και στο κόμμα. Με τις αξίες, τις θέσεις, τους ανθρώπους μας, με ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όσους το σκέφτονται, προβληματίζονται ή τους πληγώσαμε στο παρελθόν. Δεν θα μοιράσουμε καρέκλες, αλλά θα μοιραστούμε αγώνες και διεκδικήσεις για τη μεγάλη πολιτική Αλλαγή, για να αναπνεύσει επιτέλους η κοινωνία, για να ανοίξει μια χαραμάδα ελπίδας για όλες και όλους.

Για την αλλαγή κατεύθυνσης, που θα προσφέρει ασφάλεια, ισότητα ευκαιριών, ανάπτυξη για όλους, αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες. Που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων σε ποιοτικά δημόσια αγαθά -υγεία, παιδεία, περιβάλλον, ασφάλιση- και θα μειώσει τις ανισότητες, με ένα νέο, δίκαιο φορολογικό σύστημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ