Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Στ. Ψυρρόπουλος για Ηρώ Κωνσταντοπούλου: «Παράδειγμα θυσίας και ηρωισμού»

Μία ιδιαίτερη εκδήλωση προς τιμήν της ΕΠΟΝίτισσας Ηρούς Κωνσταντοπούλου, 80 χρόνια μετά την εκτέλεσή της, στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Στάθης Ψυρρόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, αποκάλεσε την Ηρώ Κωνσταντοπούλου “δασκάλα όλων”, παράδειγμα θυσίας και ηρωισμού. Αναφέρθηκε στη δράση της ως μαθήτρια, την παρρησία της και την προσήλωσή της στις αξίες του Επαναστατικού Αγώνα. Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα βασανιστήρια που δέχθηκε, στην αυτοθυσία της, τους υψηλούς στόχους, τα ιδανικά της και στη μεγάλη σημασία της μεταλαμπάδευσης των αξιών της από γενιά σε γενιά. Προέτρεψε, απευθυνόμενος στα παιδιά που έδωσαν το “παρών”, να διαβάζουν ιστορία και να τιμούν τη δράση της με όχημα τη γνώση. Αναφέρθηκε επίσης στο άγαλμα ως σύμβολο τιμής που κοσμεί την πόλη, το ζωγραφικό έργο της μητέρας της που απεικονίζει την Ηρώ Κωνσταντοπούλου στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, όπως και το πιάνο που έπαιζε και διατηρείται εκεί. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε σημαντικές μαρτυρίες μέσα από έρευνες για τις τελευταίες στιγμές της πριν την εκτέλεσή της, το ποίημα που έγραψε τις τελευταίες στιγμές της ζωής της στο θάλαμο των μελλοθάνατων. Τον λόγο του ολοκλήρωσε, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα υιοθέτησης τέτοιων προτύπων στην σημερινή κοινωνία, που δείχνουν το δρόμο στις επόμενες γενιές και τον σωστό προσανατολισμό για την υπεράσπιση της πατρίδας και των ιδανικών της. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι η Ηρώ Κωνσταντοπούλου έχει τη δύναμη 80 χρόνια μετά την εκτέλεσή της να ενώνει όλη την Ηλιούπολη, φωτίζοντας και την ιστορία της χώρας.

Η επιμνημόσυνη Δέηση πραγματοποιήθηκε από τον Πατέρα Γεώργιο, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Ηλιούπολη.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων Γιώργος Χατζηδάκης, Δημήτρης Ευαγγέλου, Αναστάσιος Ευσταθίου και Θεόδωρος Παπαδάτος πήραν τον λόγο για ένα χαιρετισμό, τιμώντας με συγκινητικά λόγια την αγωνίστρια και άνθρωπο Ηρώ Κωνσταντοπούλου.

Επίσης, μίλησαν η Ελένη Κατωμελίτη, μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) Παραρτήματος Ηλιούπολης Ηρακλής Κωνσταντινίδης.

Προς τιμήν της ΕΠΟΝίτισσας διατηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Την παράσταση έκλεψαν οι απαγγελίες ποιημάτων και ιστορικών βιογραφικών αποσπασμάτων από μαθητές της 6ης τάξης του δημοτικού του 20ού Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης και του 13ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια από την Παιδική χορωδία του Δήμου Ηλιούπολης που διευθύνει η Μαέστρος Βαρβάρα Κουτίβα με συνοδεία μπουζουκιού από τον Νίκο Καραχάλιο και τη συμμετοχή μαθητών του 20ού Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης. Η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου έγινε επίσης από την Παιδική Χορωδία του Δήμου Ηλιούπολης.

Διαβάστε επίσης: Ν. Χαρδαλιάς από Ηλιούπολη: «Διάθεση 21,7 εκατ. € για 18 νέους παιδικούς σταθμούς»

Ειδήσεις από τον Δήμο Ηλιούπολης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ