Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Γιάννης Φωστηρόπουλος: «Μια πόλη που σέβεται το περιβάλλον είναι μια πόλη που φροντίζει τους πολίτες της»

Άρθρο του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Η διαχείριση βιοαποβλήτων είναι μια καίρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις. Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τα βιοαπόβλητα αποτελούνται από οργανικά απόβλητα όπως τρόφιμα, φυτικά υπολείμματα και φύλλα, τα οποία, όταν δεν επεξεργάζονται σωστά, συμβάλλουν στη ρύπανση του περιβάλλοντος και στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Παράλληλα, η αλόγιστη απόρριψή τους επιβαρύνει τις χωματερές και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Συνεπώς η αξία της ορθής διαχείρισης των βιοαποβλήτων είναι πολύπλευρη. Εκτός από τη δεδομένη προστασία του περιβάλλοντος, προωθεί την κυκλική οικονομία και ενισχύει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της κομποστοποίησης, τα βιοαπόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμους πόρους, όπως φυσικά λιπάσματα, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για χημικά προϊόντα και μειώνοντας τα απόβλητα που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Είναι κατανοητή η προστιθέμενη αξία τους σε μια εποχή σπανιότητας των πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, με συντονισμένες δράσεις και στρατηγικό όραμα, πρωτοπορεί στην αποτελεσματική διαχείριση των βιοαποβλήτων. Μέσα από την κατανομή οικιακών κάδων κομποστοποίησης, την εκπαίδευση των πολιτών και την ενίσχυση της ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων, ο Δήμος μας έχει καταφέρει να ξεπεράσει σημαντικά ορόσημα. Με μεγάλη μας χαρά, ανακοινώνουμε πως το 7,5% των συνολικών απορριμμάτων του Δήμου αποτελείται πλέον από βιοαπόβλητα, και αυτό είναι αποτέλεσμα της συλλογικής μας προσπάθειας.

Επεκτείναμε το δίκτυο των καφέ κάδων στους 430, είμαστε πρώτοι στην Αττική. Δεν επαναπαυόμαστε ούτε εφησυχάζουμε. Η διαχείριση των απορριμμάτων εν γένει είναι μια συνεχής και δυναμική διαδικασία. Βήμα βήμα γινόμαστε καλύτεροι. Υιοθετούμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και προφανώς όλη αυτή η πολιτική εδράζεται στη συνύπαρξή μας στο Δίκτυο Υγειών Πόλεων.

Η διάθεση των οικιακών κάδων για την ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων στα νοικοκυριά της πόλης, που διανέμονται εντελώς δωρεάν, αποτελεί μια από τις πλέον επιτυχημένες δράσεις του Δήμου μας. Αυτή η πρωτοβουλία επιτρέπει στους δημότες να διαχωρίζουν τα βιοαπόβλητά τους απευθείας από την πηγή, μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές και ενισχύοντας τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

Η σωστή διαχείριση των βιοαποβλήτων δεν αποτελεί απλώς μια ανάγκη, αλλά μια ευκαιρία για τοπικές κοινωνίες όπως η δική μας να πρωτοστατήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία. Με τη συνεργασία των δημοτών και την υποστήριξη του Δήμου, μπορούμε να επιτύχουμε και άλλα σημαντικά αποτελέσματα, μειώνοντας τα απόβλητα που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Επιπλέον, συνεχίζουμε να επενδύουμε στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η κουλτούρα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Η ανταπόκριση των κατοίκων του Παλαιού Φαλήρου στις δράσεις αυτές είναι συγκινητική, και αποδεικνύει πως με τη σωστή καθοδήγηση, η κοινωνία μας μπορεί να προχωρήσει μπροστά σε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας.

Το μήνυμά μας είναι σαφές: κάθε πολίτης μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Κάθε μικρή πράξη, από τον διαχωρισμό των απορριμμάτων μέχρι τη χρήση των κάδων κομποστοποίησης, κάνει τη διαφορά.

Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειώσω ότι η επένδυση στη διαχείριση βιοαποβλήτων αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου μας. Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, «μια πόλη που σέβεται το περιβάλλον είναι μια πόλη που φροντίζει τους πολίτες της». Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική τις προσπάθειες αυτές, ώστε το Παλαιό Φάληρο να αποτελέσει πρότυπο για άλλους Δήμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για εμάς η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι απλώς τεχνικό ζήτημα, αλλά ηθική υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές. Όπως έχει πει ο Αριστοτέλης, «η φύση δεν κάνει τίποτα μάταια». Αν φροντίσουμε τη φύση, εκείνη θα φροντίσει και εμάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ