Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Ψηφίστηκε το ν/σ του ΥΠΕΣ για Χερσαίους Συνοριακούς Σταθμούς και ενίσχυση των ΟΤΑ

Επί της αρχής ψηφίστηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου από την Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις».

Επί 295 ψηφισάντων, 159 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 128 βουλευτές ψήφισαν «όχι», ενώ 8 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Ειδικότερα επί του άρθρου 26, (εισάγεται, για τους οφειλέτες των δήμων, η δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν. 4738/2020 (Α’ 207), εφόσον οι οφειλές υπερβαίνουν τις δέκα χιλιάδες (10.0000) ευρώ, με σκοπό τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των εν λόγω οφειλών και της αποτελεσματικής αύξησης των εσόδων των ΟΤΑ α’ βαθμού, μέσω της ενίσχυσης της εισπραξιμότητάς τους) και επί 295 ψηφισάντων, 159 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 104 βουλευτές ψήφισαν «όχι», ενώ 32 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Επί του άρθρου 32 (αποδίδονται αρμοδιότητες σε διοικητικά όργανα συναφή με την εφαρμογή αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κατάσχεσης στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων για οφειλές προς τους δήμους) και επί 295 ψηφισάντων, 159 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 135 βουλευτές ψήφισαν «όχι», ενώ 1 βουλευτής δήλωσε «παρών».

Θ. Λιβάνιος: Βελτιώνουμε την εισπραξιμότητα των Δήμων

Ως ρύθμιση που βελτιώνει την εισπραξιμότητα των οφειλών προς τους δήμους, διευκολύνει τους οφειλέτες και δεν κάνει τους συνεπείς να αισθάνονται «κορόιδα» περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς και την ενίσχυση των ΟΤΑ, το οποίο συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Τετάρτη με ονομαστικές ψηφοφορίες επί άρθρων που ζήτησαν κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Δίνουμε τη δυνατότητα για καταβολή τελών σε 60 δόσεις αλλά και δυνατότητα απαλλαγής από προασυξήσεις για ευάλωτους οφειλέτες» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας πως «ό,τι διευκόλυνση και να δώσουμε, δεν θα πρέπει να αισθάνονται “κορόιδα”, αυτοί οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους που καταβάλλουν προς τους δήμους, πολλές φορές από το υστέρημά τους”.

Όπως σημείωσε ο κ. Λιβάνιος, πρόκειται για οφειλές 3,6 δισ. ευρώ προς τους δήμους και τις ΔΕΥΑ. «Τι δυνατότητα δίνουμε τώρα; Ρύθμιση σε 60 δόσεις. Και οι ευάλωτοι οφειλέτες, σύμφωνα με τα αντικειμενικά κριτήρια, που ισχύουν για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα μπορούν να πετύχουν και ευνοϊκότερης ρύθμισης είπε ο υπουργός Εσωτερικών εξηγώντας ότι αυτές οι οφειλές αφορούν από τα 20 ευρώ για κλήσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, έως πολύ μεγάλα πρόστιμα είτε πολεοδομικά, είτε τραπεζοκαθισμάτων από πολύ μεγάλα καταστήματα, κ.ά», ανέφερε.

Επισήμανε επίσης, ότι με αίτηση του οφειλέτη, εάν και εφόσον το θέλει ο ίδιος, μπορεί να μπει στον εξωδικαστικό μηχανισμό, χωρίς αυτό να είναι ούτε υποχρεωτικό αλλά ούτε τιμωρητικό.

Β. Σπανάκης: «Πρόσθετα 220 εκατ. € στους Δήμους για το 2024»

«Αυξημένη χρηματοδότηση που θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ για το 2024 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» προβλέπει το άρθρο 38 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, ποσό το οποίο υπερβαίνει τα 220 εκατ. ευρώ μαζί με τις αποφάσεις που έχουν υπογραφεί για τις δικαστικές αποφάσεις, καθώς με αυτές λύθηκαν χρονίζοντα προβλήματα.

Παράλληλα ανέφερε ότι με το άρθρο 16 δίνεται η δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για την κάλυψη εποχιακών έκτακτων αναγκών και διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς την Αντιπολίτευση εάν θα καταψηφίσουν οι βουλευτές της και αυτό το άρθρο όταν την ίδια στιγμή ομιλούν για δήθεν υποστελέχωση των ΟΤΑ. Ο Β. Σπανάκης υπογράμμισε ακόμη ότι για πρώτη φορά με το Νομοσχέδιο αυτό έρχεται ο λογαριασμός αρωγής Δήμων για τους οικονομικά ασθενέστερους Δήμους, όπου χρηματοδοτούνται με ένα συγκεκριμένο τρόπο που προβλέπεται από τα άρθρα του Νομοσχεδίου. Στο σημείο αυτό επέκρινε και πάλι την Αντιπολίτευση που λέει ότι θα καταψηφίσει το Νομοσχέδιο, την στιγμή που η Κυβέρνηση σπεύδει να ενισχύσει τους οικονομικά ασθενέστερους Δήμους.

Σχετικά με το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών που προβλέπει το άρθρο 25, ο Υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι με τελευταία προσθήκη του Υπουργού δεν θα είναι μόνον οι οφειλές για τους Δήμους αλλά και για τις Περιφέρειες. Περίπου 3,6 δις. χρωστούν οφειλέτες σε Δήμους και ΔΕΥΑ είπε ο Β. Σπανάκης και εκτός των φυσικών προσώπων μπορούν και τα νομικά πρόσωπα να ενταχθούν στη ρύθμιση που προβλέπει 60 δόσεις αποπληρωμής. «Εάν δε ο οφειλέτης είναι ευάλωτος» είπε ο Υφυπουργός «μπορεί να έχει διαγραφή προσαυξήσεων από 75% έως 95%»! Όσο αφορά στο θέμα του εξωδικαστικού, ο Υφυπουργός είπε ότι όποιος χρωστάει πάνω από 10.000 ευρώ μπορεί να μπει στη ρύθμιση του εξωδικαστικού και ανέφερε ότι από πέρυσι μέχρι φέτος έχουν αυξηθεί οι ρυθμίσεις κατά 75,7%!

Ο Β. Σπανάκης αναφέρθηκε επίσης και στα άρθρα του Νομοσχεδίου που αφορούν στην αναβάθμιση των Συνοριακών Σταθμών και προβλέπουν πλέον ξεκάθαρες και αναβαθμισμένες αρμοδιότητες στους Γραμματείς των Αποκεντρωμένων καθώς και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

Τέλος ο υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης (πυρκαγιές, πλημμύρες κα), ρόλος ο οποίος ενισχύεται από την σύσταση της Επιστημονικής Επιτροπής Αντιμετώπισης και Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ