Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Έντεκα (11) νέες ταινίες για όλα τα γούστα από 17/10/2024

Παρουσιάζει και σχολάζει ο Άγγελος Πολύδωρος.

Kneecap

Μια μουσική, δραματική κωμωδία με βιογραφικά στοιχεία, βασισμένη στην ομώνυμη ιρλανδική hip-hop μπάντα. Αφηγείται την ιστορία τριών νέων μουσικών, του Naoise, του Liam Óg, και του JJ, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν την ιρλανδική γλώσσα μέσα από τη μουσική τους, αψηφώντας την καταπίεση από την αστυνομία, τις παραστρατιωτικές ομάδες όπως οι αυτοαποκαλούμενοι «Ριζοσπάστες Ρεπουμπλικάνοι Ενάντια στα Ναρκωτικά» και τους πολιτικούς. Η ταινία ξεκινά με ένα μέλος του συγκροτήματος να αρνείται να μιλήσει αγγλικά σε μια αστυνομική ανάκριση και καλείται ένας μεταφραστής, ο οποίος διδάσκει μουσική σε ένα σχολείο ιρλανδικής γλώσσας και κάνει τη μετάφραση όπως τη θέλει.

Το συγκρότημα Kneecap, δημιουργεί μουσική με ισχυρό πολιτικό μήνυμα, κάτι που τους φέρνει αντιμέτωπους με τις αρχές στο Δυτικό Μπέλφαστ. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο πατέρας ενός μέλους του συγκροτήματος, που κρύβεται και θεωρείται νεκρός, παροτρύνει το γιο του λέγοντας «Κάθε λέξη είναι και σφαίρα ενάντια στους κατακτητές» και επειδή θεωρείται νεκρός συμπληρώνει: «Και κάθε μέρα που δεν με πιάνουν είναι μια ψυχολογική νίκη εναντίον τους»,

Η ταινία, γεμάτη ενέργεια και χιούμορ, απεικονίζει την πορεία τους από τις μικρές εμφανίσεις σε παμπ μέχρι την ευρύτερη αναγνώριση, αντιμετωπίζοντας θέματα όπως η χρήση ναρκωτικών, οι πολιτικές διαφωνίες και οι προσωπικές συγκρούσεις.

Μου θύμισε το Trainspotting, για την προκλητική της αφήγηση και το ταχύρρυθμο, σχεδόν ξέφρενο στυλ, ενώ συνδυάζει ζωντανή δράση με κινούμενα σχέδια και άλλες κινηματογραφικές τεχνικές, συμπεριλαμβάνοντας την έντονη αφήγηση και το αυθεντικό της ύφος, ειδικά με τον τρόπο που συνδυάζει το πολιτικό και το πολιτιστικό στοιχείο.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη ιρλανδόφωνη ταινία που συμμετείχε στο Sundance Film Festival το 2024.

INFO

Είδος: Κωμωδία, 105′

Χώρα: Ιρλανδία, 2024

Σκηνοθεσία: Ριτς Πέπιατ

Παίζουν: Μόγκλε Μπαπ, Μο Κάρα, Ντίτζει Πρόβεϊ, Τζόσι Γουόκερ, Φενούλα Φλάχερτυ, Μάικλ Φασμπέντερ

Διανομή: Cinobo

===

Η ηλιαχτίδα μου – My sunshine

Μια χαμηλών τόνων και υψηλών συναισθημάτων ιστορία, για τρεις χαρακτήρες που βρίσκουν παρηγοριά και συντροφικότητα ο ένας στον άλλο μοιραζόμενοι έναν όμορφο «συναισθηματικό χορό», προτού έρθουν αντιμέτωποι με τον υπόλοιπο κόσμο και την ασχήμια που μπορεί αυτός να φέρει.

Σε ένα νησί της Ιαπωνίας, η νωχελική ζωή περιστρέφεται γύρω από την αλλαγή των εποχών. Ο ερχομός του χειμώνα σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για χόκεϊ επί πάγου στο σχολείο, αλλά ο μικρός Τακούγια δεν ενθουσιάζεται καθόλου με αυτήν την ιδέα. Το πραγματικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη Σακούρα, ένα ανερχόμενο αστέρι του καλλιτεχνικού πατινάζ από το Τόκιο, η οποία τον μαγεύει με τις ικανότητές της. Ο προπονητής και πρώην πρωταθλητής Αρακάουα προσέχει το ταλέντο του Τακούγια και αποφασίζει να τον προπονήσει μαζί με τη Σακούρα για έναν επερχόμενο διαγωνισμό πατινάζ.

INFO

Είδος: Δράμα, Αθλητικό, 100΄

Χώρα: Ιαπωνία, 2024

Σκηνοθεσία: Χιρόσι Οκουγιάμα

Παίζουν: Κεϊτάτσου Κοσιγιάμα, Κιάρα Νακανίσι, Σοσούκε Ικεμάτσου

Διανομή: Rosebud .21

===

Ζούμε τη στιγμή – We live in time

Ένα ανάλαφρο και βαθυστόχαστο πορτρέτο ενός γάμου, που καθρεφτίζει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε αληθινά την αγάπη. Έξω από συμβάσεις, με φευγαλέες, αλλά ανεξίτηλες στιγμές που είναι πανέμορφες, αστείες, γεμάτες άγχος, παραληρηματικές, θλιβερές και αποκαλυπτικές. Μερικές φορές όλα ταυτόχρονα.

Η Αλμούτ και ο Τομπίας έρχονται κοντά μετά από μια αναπάντεχη συνάντηση που αλλάζει τη ζωή τους. Μέσα από στιγμιότυπα της κοινής τους ζωής, -ερωτεύονται ο ένας τον άλλον, χτίζουν ένα σπίτι, γίνονται οικογένεια- αποκαλύπτεται μια δύσκολη αλήθεια που ταράζει τα θεμέλιά τους. Καθώς ξεκινούν ένα μονοπάτι που αμφισβητεί τα όρια του χρόνου, μαθαίνουν να αγαπούν κάθε στιγμή της ασυνήθιστης διαδρομής που έχει πάρει η ιστορία του έρωτά τους. Μια ιστορία που εκτείνεται σε μια δεκαετία, βαθιά συγκινητική όσο και ρομαντική.

INFO

Είδος: Αισθηματική, 107΄

Χώρες: Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, 2024

Σκηνοθεσία: Τζον Κρόουλι

Παίζουν: Φλόρενς Πιού, Άντριου Γκάρφιλντ, Γκρέις Ντιλέινι

Διανομή: Spentzos Film

===

Σύντομη ιστορία μιας οικογένειας – Brief history of a family

Ένα δυνατό σκηνοθετικό ντεπούτο, πάνω στην κινεζική πολιτική «ένα παιδί ανά οικογένεια» που φέρνει αβίαστα στο μυαλό τον πρώιμο Χάνεκε.

Ο σκηνοθέτης  καταφέρνει να ταιριάξει απόλυτα την παράνοια με την πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας μ’ αυτό το επιβλητικό θρίλερ, με ποιο τρόπο οι πιο ανησυχητικές ιστορίες, κατοικούν μέσα σε όσα θεωρούμε δεδομένα.

Ένα μικροατύχημα ανοίγει την κερκόπορτα μιας μεσοαστικής οικογένειας για να εισβάλει ένα νέο μέλος. Ένα νεαρό αγόρι που αρχικά συστήνεται ως «φίλος», σταδιακά διεκδικεί όλο και πιο έντονα τη θέση του «ενός» παιδιού.

Ποιο είναι, όμως, το πραγματικό του κίνητρο και ποια θα είναι η αντίδραση του βιολογικού τέκνου απέναντι στον εισβολέα, είναι ένα λεπτό θέμα, το οποίο ο σκηνοθέτης προσεγγίζει και το αναλύει με χειρουργική ακρίβεια.

Ο Λιν Ζιανζίε έχει δώσει έναν αργό και στοχαστικό ρυθμό, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις υπό την επίδραση των κοινωνικών αλλαγών, μέσα από την εξέλιξη της σύγχρονης κινεζικής κοινωνικο-πολιτικής ιστορίας.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Δράμα, Μυστηρίου, 99΄

Χώρες: Κίνα, Δανία, Γαλλία, Κατάρ, 2024

Σκηνοθεσία: Λιν Ζιανζίε

Παίζουν: Κε-Γιού Γκουό, Μουράν Λιν, Φενγκ Ζου

Διανομή: Ama Films

===

Το θηρίο – La bête – The beast

Ένα στοχαστικό δράμα επιστημονικής φαντασίας που εκτυλίσσεται στο κοντινό μέλλον και ταυτόχρονα μια εξερεύνηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ ανθρώπινων συναισθημάτων και τεχνητής νοημοσύνης, που θέτει σημαντικά ηθικά ερωτήματα για το μέλλον της ανθρώπινης ταυτότητας. Εμπνευσμένη από τη νουβέλα (γραμμένη το 1903) του Χένρι Τζέιμς «Το Θηρίο στη ζούγκλα» (στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα).

Μια γυναίκα και ένας άντρας συναντιούνται το 1910, το 2014 και το 2044, ζώντας έναν διαρκώς ανεκπλήρωτο έρωτα. Και στις τρεις αυτές ενσαρκώσεις, τη γυναίκα  βασανίζει μονίμως το προαίσθημα ότι κάτι άσχημο θα συμβεί. Ο άντρας την καθησυχάζει και της ζητά να του αφεθεί. Κάθε φορά που συναντιούνται, το προαίσθημά της βγαίνει με κάποιο τρόπο αληθινό.

INFO

Είδος: Φαντασίας, Αισθηματική, 146΄

Χώρες: Γαλλία, Καναδάς, 2023

Σκηνοθεσία: Μπερτράν Μπονελό

Παίζουν: Λεά Σεϊντού, Τζορτζ ΜακΚάι

Διανομή: Weirdwave

===

The apprentice

Ο νεαρός Ντόναλντ Τραμπ (Σεμπάστιαν Σταν), ανυπομονώντας να γίνει διάσημος ως άπληστος γόνος μιας πλούσιας οικογένειας στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1970, σαγηνεύεται από τον Ρόι Κον (Τζέρεμι Στρονγκ), τον αδίστακτο δικηγόρο, που τελικά βοήθησε να δημιουργηθεί ο Τραμπ του σήμερα. Ο Κον βρίσκει στο πρόσωπο του Τραμπ τον ιδανικό μαθητευόμενο: κάποιον με ωμή φιλοδοξία, δίψα για επιτυχία και τη θέληση να κάνει ό,τι χρειαστεί για να τα καταφέρει.

Η ταινία προκάλεσε ντόρο στις ΗΠΑ εξ αιτίας της στάσης του Τραμπ απέναντί της, είναι επίκαιρη και προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών.

INFO

Είδος: Βιογραφία, Δράμα,120’

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Αλί Αμπάσι

Παίζουν: Σεμπάστιαν Σταν, Τζέρεμι Στρονγκ, Μαρία Μπακάλοβα

Διανομή: The Film Group

===

Smile II

Ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια νέα παγκόσμια περιοδεία, η παγκόσμια ποπ σταρ Σκάι Ρίλι (Ναόμι Σκοτ) αρχίζει να βιώνει όλο και πιο τρομακτικά και ανεξήγητα γεγονότα. Συγκλονισμένη από την κλιμακούμενη φρίκη και την πίεση της φήμης, η Σκάι αναγκάζεται να αντιμετωπίσει το σκοτεινό παρελθόν της για να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής της ενώ όλα μοιάζουν να διαλύονται γύρω της.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, 127΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Πάρκερ Φιν

Παίζουν: Ναόμι Σκοτ, Κάιλ Γκάλνερ, Λούκας Γκέιτζ, Ρόζμαρι ΝτεΓουίτ

Διανομή: Feelgood

===

The trust fall: Julian Assange

Ένα ενδιαφέρον και δυνατό ντοκιμαντέρ που εξετάζει το νόημα και τη σημασία των γνώσεων που το WikiLeaks κοινοποίησε στον κόσμο, τη συμπεριφορά όλων των εμπλεκόμενων, τον εξαιρετικό προσωπικό κίνδυνο που ανέλαβε ο Ασάνζ και τα ευρύτερα θεμελιώδη ζητήματα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου που επηρεάζουν όλο τον κόσμο καθώς και το δικαίωμα στην ελεύθερη γνώση.

Παρά το γεγονός ότι ο πολυβραβευμένος Αυστραλός δημοσιογράφος και εκδότης Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται, φιμώνεται και κρύβεται από την κοινή θέα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh, έχει γίνει μια από τις πιο δυνατές φωνές για την ελευθερία του λόγου της εποχής μας. Έχει επίσης,  ρισκάρει τα πάντα για να φέρει την αλήθεια στο φως. Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks και του Ασάνζ από το 2010 και ύστερα, πυροδότησε μια θύελλα αντιπαράθεσης και μια ανελέητη καταδίωξη από την πιο ισχυρή αυτοκρατορία στον πλανήτη.

INFO

Είδος: Ντοκιμαντέρ, Ιστορικό, 128΄

Χώρα: Αυστραλία, 2023

Σκηνοθεσία: Κιμ Στέιτον

Διανομή: New Star

===

Καμία άλλη γη – No other land

Μια κολεκτίβα ακτιβιστών από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη καταγράφει τον μεθοδικό ξεριζωμό των Αράβων κατοίκων από τους 19 οικισμούς της Μασαφέρ Γιάτα, μιας περιοχής στα όρια της Δυτικής Όχθης. Σε μία απ’ τις πιο δύσκολες συγκυρίες για τις σχέσεις των δύο πλευρών, ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών στέκεται ως μνημείο τολμηρής ερευνητικής δημοσιογραφίας και αποδεικνύει πως η αντικειμενικότητα δεν κρύβεται στο να μην επιλέγεις πλευρά, αλλά στην ιστορική αλήθεια. Παράλληλα, το «No Other Land» προσφέρει μια γεμάτη ένταση, και σε στιγμές σοκαριστική, ματιά που παραμένει κινηματογραφική παρά την αμεσότητα του υλικού της.

Κέρδισε το Βραβείο Κοινού και Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.

INFO

Είδος: Ντοκιμαντέρ, Πολιτικό, 95΄

Χώρες: Παλαιστίνη, Νορβηγία, 2024

Σκηνοθεσία: Γιουβάλ Άμπραχαμ, Μπάσελ Άντρα, Χαμπντάν Μπαλάλ, Ρέιτσελ Ζορ

Διανομή: Filmtrade

===

Η Γιούκου και το λουλούδι των Ιμαλαϊων – Yuku and the Himalayan Flower

Η Γιούκου είναι ένα ποντικάκι, που ζει με την οικογένειά της στα υπόγεια ενός μεγάλου κάστρου. Η αγαπημένη της ασχολία είναι να παίζει μουσική με το γιουκαλίλι της, αλλά η συμπαθής ποντικίτσα δεν θα διστάσει, όταν χρειαστεί, να αφήσει την ασφάλεια της φωλιάς της, κάνοντας ένα μεγάλο κι τολμηρό ταξίδι αναζήτησης  και αυτογνωσίας μέχρι την κορυφή των Ιμαλαΐων. Εκεί, στο ψηλότερο σημείο της Γης, ανθίζει ένα μοναδικό άνθος, που ακτινοβολεί το Αιώνιο Φως… Ένα φυτό που τρέφεται με τον πιο ζεστό και λαμπερό ήλιο, το θρυλικό λουλούδι των Ιμαλαΐων. Η Γιούκου, για να αποκτήσει το λουλούδι που χρειάζεται η άρρωστη γιαγιά της, θα αντιμετωπίσει ένα σωρό εμπόδια, κινδύνους και κακουχίες.  Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να τη σταματήσει καθώς με λίγο τραγούδι και ευγένεια όλα είναι δυνατά.

INFO

Είδος: Animation, Οικογενειακό, Μεταγλωττισμένο, 65΄

Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, 2023

Σκηνοθεσία: Ρεμί Ντουίν & Αρνό Ντεμούινκ

Διανομή: Weirdwave

===

200% Λύκος – 200% Wolf

Ο νεαρός Φρέντυ Λούπιν εύχεται να γίνει λυκάνθρωπος για να ταιριάξει με την οικογένειά του. Η ευχή του πραγματοποιείται, με την βοήθεια ενός μικρού Φεγγαροπνεύματος που φτάνει κατά λάθος στην Γη. Τώρα ο Φρέντυ και η παρέα του πρέπει να βρουν έναν τρόπο να γυρίσουν το Πνεύμα σπίτι του και να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή προτού η Γη να συγκρουστεί με το Φεγγάρι.

INFO

Είδος: Animation, Οικογενειακό, Μεταγλωττισμένο, 98΄

Χώρες: Αυστραλία, Γερμανία, Ισπανία, Μεξικό, ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Άλεκς Στάντερμαν

Διανομή: Neo Films

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ