Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

7ο Balkan Can Kino – Συμπόσιο Κινηματογράφου

Η Κλιματική Κρίση αποτελεί πλέον μία αναμφίβολη πρόκληση που απαιτεί αποφασιστική δράση από την παγκόσμια κοινότητα. Καθημερινά, ο κόσμος βιώνει τις συνέπειες της ανθρωπογενούς επιρροής στο κλίμα, ενώ οι περιβαλλοντικές καταστροφές αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Οι  πληγείσες κοινότητες, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς και η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι πλέον πραγματικότητα, ενώ η ανάγκη για αειφορία και αλλαγές στις παραδοσιακές μας συνήθειες και πρακτικές γίνεται επιτακτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί ολοκληρωμένες και διακρατικές προσπάθειες παρόλο που η συνεργασία αυτή φαντάζει όλο και πιο μακρινή και η σύνδεση μεταξύ περιβαλλοντικών προβλημάτων και γεωπολιτικής αστάθειας είναι ολοφάνερη. Οι ανταγωνιστικές διεκδικήσεις για περιορισμένους πόρους μπορούν να εκδηλωθούν σε συγκρούσεις μεταξύ κρατών, ενώ παράλληλα υπάρχει εκτεταμένη μετακίνηση πληθυσμών λόγω ακραίων κλιματικών συνθηκών, πέραν των πολέμων. Πρέπει να αντιληφθούμε την αλλαγή του κλίματος ως κοινό παγκόσμιο πρόβλημα και να αναζητήσουμε λύσεις, να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού, προωθώντας τις αλλαγές αυτές  στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και στον πολιτισμό.

Ολοένα και περισσότερα φεστιβάλ προσπαθούν να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα μειώνοντας τα απόβλητα, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, προωθώντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εφαρμόζοντας προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, αναδεικνύονται εναλλακτικοί τρόποι οργάνωσης των φεστιβάλ και νέες πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων τους, με τη χρήση «πράσινων» αειφόρων υλικών και άλλων περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών. Ωστόσο, όπως και σε κάθε εκδήλωση, υπάρχει πάντα ένα αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Είναι, όμως, δυνατές και προσβάσιμες οι πράσινες πρακτικές από όλα τα φεστιβάλ και τις πολιτιστικές δράσεις; Και περαιτέρω πόσο εύκολο είναι να γίνεις “πράσινος”, να κάνεις συνειδητές, φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, όταν με το ζόρι τα βγάζεις πέρα; Οι μεγάλες εταιρίες φέρουν τεράστια ευθύνη για την κλιματική κρίση, καθώς η δραστηριότητά τους συνδέεται με την εκπομπή υψηλών ποσοστών αερίων του θερμοκηπίου. Η κατανάλωση ενέργειας, η παραγωγή και η διαχείριση αποβλήτων τους συντελούν στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, η ανάπτυξη και η παραγωγή μεγάλης κλίμακας συχνά συνδέονται με την υπερεκμετάλλευση φυσικών πόρων, προκαλώντας περαιτέρω περιβαλλοντικές ζημίες, ενώ οι εκάστοτε κυβερνήσεις προωθούν λύσεις όπως την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, με τεράστιο αποτύπωμα στην πανίδα και χλωρίδα της κάθε περιοχής, εγκατάσταση ατομικών ηλιακών πάνελ και νέων οικιακών συσκευών μέσω επιδοτήσεων,  αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ή με χαμηλή εκπομπή, και άλλων λύσεων υψηλού κόστους, που δεν είναι προσβάσιμες από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.  Οι πολιτικοί και οι μεγάλες εταιρείες στρέφουν το βάρος της κλιματικής κρίσης στην ατομική ευθύνη αλλά θα σωθεί ο πλανήτης αν αγοράσουμε καινούργιο κλιματιστικό, σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά καλαμάκια και  σακούλες και αν ανακυκλώνουμε;

Ξεκινώντας με αυτές τις ερωτήσεις, το 7o Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα, θα εξερευνήσει το πολύπλευρο αυτό ζήτημα της κλιματικής κρίσης, μέσα από μία σειρά προβολών, εργαστηρίων και παράλληλων δράσεων, με τη συμμετοχή επιμελητών, οργανώσεων  και ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όλες οι δράσεις του Συμποσίου είναι δωρεάν για το κοινό.

Ιστορικό

Το 7ο Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου διοργανώνεται από το Balkan Can Kino, ένα pop-up και κινητό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ, Συμπόσιο και Εργαστήριο, το οποίο ιδρύθηκε το 2017 από κινηματογραφιστές στην Αθήνα και παρουσιάζει ανεξάρτητο και guerrilla κινηματογράφο, διεθνούς και εγχώριας παραγωγής, συστήνοντας καινούριους δημιουργούς, καλλιτεχνικές, κοινότητες και κολλεκτίβες και υπογραμμίζοντας τη διαφορετικότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης, και την  οπτικοακουστική εταιρεία FLP Athens, που εστιάζει στον πειραματικό και art house κινηματογράφο, τη διοργάνωση πολιτιστικών δρώμενων και εργαστηρίων αλλά και την παροχή καλλιτεχνικών υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ