Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Δέσποινα Μαραγκουδάκη στην «Α»: «Τα παιδιά παρακολουθώντας θέατρο διευρύνουν τους ορίζοντες τους»

Mε τη διπλή ιδιότητα της υπεύθυνης σχεδιασμού και υλοποίησης της εταιρείας «Χρόνος δράσεις πολιτισμού» αλλά και της εμψυχώτριας, η Δέσποινα Μαραγκουδάκη τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια σειρά από εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα και θεατρικές παραστάσεις για βρέφη, παιδιά και εφήβους.

Καθώς αυτήν την περίοδο σε δυο θεατρικές σκηνές της πόλης παρουσιάζονται τρεις δικές της παραστάσεις, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συνομίλησε μαζί της για τον ρόλο που επιτελεί το παιδικό θέατρο και το θεατρικό παιχνίδι, σε μια εποχή που οι γονείς οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εικόνες και τις προσλαμβάνουσες με τις οποίες γεμίζουν την καθημερινότητα των παιδιών τους.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το παιδικό θέατρο; Πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη;

Η ενασχόλησή μου με το παιδικό θέατρο και το θεατρικό παιχνίδι προκύπτει από το πάντρεμα των σπουδών μου. Ως βρεφονηπιοκόμος – ηθοποιός και εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού θέλησα όλα αυτά μαζί να τα ενσωματώσω στην καθημερινότητά μου με πολλαπλούς τρόπους.

Σπουδάσατε Παιδαγωγική Θεάτρου και Θεατρικό Παιχνίδι. Τι ανακαλύψατε για τον εαυτό σας, για το επάγγελμα αλλά και τον τρόπο προσέγγισης των παιδιών που παρακολουθούν θέατρο μέσα από τις σπουδές σας;

Ότι υπάρχει μια συνεχής ανακάλυψη. Ένα ταξίδι εξερεύνησης γεμάτο νέες εμπειρίες!

Τα παιδιά παρακολουθώντας θέατρο και συμμετέχοντας μέσα σε αυτό, συνεχώς βιώνουν, συνεχώς διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Μπορείτε να μας συστήσετε τις τρεις παραστάσεις για βρέφη και παιδιά που παρουσιάζετε αυτήν την περίοδο;

Το «Μωρό των 5 Αισθήσεων» είναι μια βιωματική παράσταση – παιχνίδι για γονείς και βρέφη. Μέσα από το όνειρο μιας κούκλας αναζητούμε τον πιστό της φίλο τον «Γαβ, γαβ, γαβ». Θα ακούσουμε ήχους που μας οδηγούν στη θάλασσα, θα νιώσουμε στο χεράκι μας τις σταγόνες της βροχής, θα δούμε ένα πουλί να πετά και θα αφουγκραστούμε το κελάιδισμά του. Αλλά και θα ψάξουμε, θα αγγίξουμε, θα χαϊδέψουμε ένα σωρό διαφορετικές υφές ψάχνοντας τον «Γαβ», περπατώντας στο πελώριο μονοπάτι της αφής με τα γυμνά ποδαράκια μας. Θα πάρουμε στα χέρια μας μουσικά όργανα και θα τα κινήσουμε – παίξουμε παρέα με τη Μαμά και τον Μπαμπά. Θα μυρίσουμε γνωστές και αγαπημένες μυρωδιές. Οι μεγάλοι θα θυμηθούν αγαπημένα πρόσωπα και στιγμές και οι μικροί μας φίλοι θα οσφριστούν νέες εμπειρίες.

Το «Κόκκινο Κίτρινο Μπλε» (μια παράσταση που και αυτή απευθύνεται σε βρέφη) είναι ο μαγικός κόσμος των χρωμάτων! Το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε γίνονται πρωταγωνιστές σε μια μοναδική παράσταση που συνδυάζει ήχους, κίνηση και φαντασία.

Μια πασχαλίτσα με κόκκινα φτερά, ένα κίτρινο παπί που ξύπνησε πρωί-πρωί και ένα μπλε μικρό ψαράκι που έκανε ένα ταξιδάκι, είναι οι τρεις ήρωες που θα δείξουν στα παιδιά τις αμέτρητες μορφές των χρωμάτων.

Τα χρώματα έχουν τη δική τους μελωδία, κι εμείς θα την ανακαλύψουμε παρέα. Μαζί θα τραγουδήσουμε και θα παίξουμε μικροί και μεγάλοι!

«Ο Σκεπαστής του Φεγγαριού» για παιδιά ηλικίας 3-9 ετών είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από το βιβλίο του Eric Puybaret «Ο Φεγγαροσκεπαστής». Ο «Σκεπαστής του Φεγγαριού» είναι αυτός που έχει αφιερώσει τη ζωή του σε ένα σκοπό. Να σκεπάζει το φεγγάρι και να χαρίζει τα μισοφέγγαρα στους ανθρώπους, βοηθώντας τους να μετρούν το χρόνο αλλά και να ονειρεύονται. Τώρα όμως κάποιος άλλος πρέπει να πάρει τη θέση του. Με αφορμή αυτό το υπέροχο βιβλίο, στήθηκε και φέτος μετά την τεράστια απήχηση που είχε πριν την καραντίνα η θεατρική βιωματική παράστασή μας , διασκευάζοντας την ιστορία και δίνοντάς της νέες προεκτάσεις. Τα παιδιά βιώνοντας την ιστορία μέσα από το θεατρικό παιχνίδι γίνονται ηθοποιοί, αλληλεπιδρούν και βοηθούν στην εξέλιξη της ιστορίας, βοηθώντας τον μικρό Τιμολέοντα να εκπληρώσει τον στόχο του. Να φτάσει στο φεγγάρι και να μη χαθούν ποτέ πια τα μισοφέγγαρα!

Τις παραστάσεις- όπως είναι φυσικό- τις παρακολουθούν και οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους. Πώς αντιδρούν τα παιδιά και τι σας λένε οι γονείς μετά το πέρας των παραστάσεων;

Στις δικές μας παραστάσεις υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: τα παιδιά και οι γονείς δεν είναι απλοί θεατές αλλά αλληλεπιδρούν μαζί μας. Ακόμα και για τους γονείς φροντίζουμε να δίνουμε εκείνες τις προεκτάσεις που μπορούν να ταυτιστούν με την ιστορία ή να συγκινηθούν μαζί μας. Το «Μωρό των 5 Αισθήσεων» και ο «Σκεπαστής του Φεγγαριού» παίζονται από το 2016. Κάθε παράσταση είναι γεμάτη με χαμόγελα, δάκρυα και λόγια τρυφερά και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.

Παράλληλα με τις παραστάσεις, συμμετέχετε στο Εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού και Δημιουργικής Έκφρασης για παιδιά που πραγματοποιείται στο ίδιο θέατρο με την ιδιότητα της εμψυχώτριας. Τι ακριβώς κάνει μια εμψυχώτρια;

Θα σας απαντήσω με δύο φράσεις. Η πρώτη είναι του δασκάλου μου Λάκη Κουρετζή: «Αυτό που κάνει ένας εμψυχωτής είναι να κρατάει τη φλόγα αναμμένη όταν γύρω του φυσάει ο άνεμος». Και η δεύτερη φράση είναι ενός παιδιού που έπαιζε μαζί μου θεατρικό παιχνίδι από 4 έως 17 χρονών: «Εσύ Δέσποινα είσαι ο σκηνοθέτης της ψυχής».

Ποιες είναι οι δραστηριότητες της εταιρείας «Χρόνος Δράσεις Πολιτισμού» που διατηρείτε;

Η εταιρεία «Χρόνος Δράσεις Πολιτισμού» που διατηρούμε μαζί με τον Βασίλη Χαλακατεβάκη (σ.σ. ο γνωστός ηθοποιός και σύζυγός της) έχει πολλαπλές δραστηριότητες και συνεχώς επεκτείνεται και σε νέα project. Εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις για βρέφη και παιδιά, δραστηριοποιείται και στον χώρο της εκπαίδευσης με 22 διαφορετικά εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα. Επίσης, οργανώνει εποχιακές εκδηλώσεις για δήμους και εταιρείες, αναλαμβάνει την οργάνωση και παραγωγή παραστάσεων για ενήλικες και οργανώνει κύκλους εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων για ενήλικες.

Αν επισκεφτεί κανείς την ιστοσελίδα σας, θα βρει το σύνθημα (μότο) «Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος μόνο όταν παίζει». Πώς το επιλέξατε και κατά πόσο σας αντιπροσωπεύει;

Αυτή τη φράση τη χρησιμοποιεί ο φίλος και δάσκαλος του Βασίλη (σ.σ. Χαλακατεβάκη), Βασίλης Παπαβασιλείου. Επηρεασμένοι από αυτόν έχουμε βάλει αυτή τη φράση στην καθημερινότητά μας . Όχι μόνο για να νιώθουμε ελεύθεροι αλλά και για να μην ξεχνάμε να υπάρχουμε. Αφού όλα τα πράγματα στη ζωή είναι ένα παιχνίδι· ερωτικό, οικονομικό, εξουσίας, παραλογισμού. Κινούμαστε καθημερινά σε μια μεγάλη σκηνή και εναλλάσσουμε πολλούς ρόλους. Φαίνεται ότι γενικά τιμάμε τους δασκάλους μας και αυτό μάλλον είναι κάτι που μας συνδέει με τον Βασίλη Χαλακατεβάκη.

Έχετε μια κόρη 3 ετών. Παρακολουθεί τις παραστάσεις σας; Ποιες είναι οι αντιδράσεις σας;

Προς το παρόν δεν έχει και άλλη επιλογή. Αφού τη φροντίδα της την έχουμε αποκλειστικά οι δυο μας, η παρακολούθηση των παραστάσεων είναι μέρος της ζωής της. Ας αποφασίσει μόνη της στο μέλλον τι θα κάνει. Προς το παρόν, το χαίρεται σαν παιχνίδι.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα ζωής που έχετε πάρει από την κόρη σας;

Ένα συναίσθημα: η Αγάπη!

INFO

-Η παράσταση «Κόκκινο, κίτρινο, μπλε» για βρέφη και παιδιά έως 4 ετών παρουσιάζεται κάθε Σάββατο στις 10.30 στο «Θέατρο της Ημέρας» για λίγες παραστάσεις

-Η παράσταση «Το μωρό των 5 αισθήσεων» για βρέφη και γονείς παρουσιάζεται κάθε Σάββατο στις 12.30 στο «Θέατρο της Ημέρας» για λίγες παραστάσεις

-Η παράσταση «Ο Σκεπαστής του Φεγγαριού» για παιδιά ηλικίας 3-9 ετών παρουσιάζεται στο Θέατρο «Φούρνος» κάθε Κυριακή στις 15.00

– Το «Θέατρο της Ημέρας» βρίσκεται στη Νικ. Γεννηματά 20 (κοντά στο Μετρό Πανόρμου), τηλ. 210 6929090

– Το Θέατρο «Φούρνος» είναι στην οδό Μαυρομιχάλη 168 (Νεάπολη Εξαρχείων), τηλ. 2106460748,

Προπώληση:

www.ticketservices.gr

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΧΡΟΝΟΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 2922057 & 6932-733-587

e-mail: xronos.dp@gmail.com, xronos-draseis.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ