Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025

Τα γενέθλια του Τεντέν, που έχει περάσει κι από την Ελλάδα

Επιμέλεια: Άγγελος Πολύδωρος

Φέτος συμπληρώνει τα 96 του χρόνια, αλλά παραμένει νέος και τον θυμόμαστε, ως δημοσιογράφο. Ήταν 10 Ιανουαρίου 1929 όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Τεντεν (Tintin), ο χάρτινος ήρωας που δημιουργήθηκε από τον Ερζέ (κατά κόσμον Ζορζ Ρεμί). Ο Τεντέν είναι ένας νεαρός και ακούραστος ρεπόρτερ, ο οποίος έχοντας μαζί του το λευκό φοξ τεριέ σκυλάκι του με το όνομα Μιλού και παρέα με ένα ζάπλουτο πλοίαρχο, τον Κάπτεν Χάντοκ, μπλέκει σε μυστήριες υποθέσεις σε όλο τον κόσμο, πολλές φορές μάλιστα ακολουθούμενος και από τους δίδυμους ντετέκτιβ Ντυπόν και Ντυπόν και έναν τρελό επιστήμονα τον Τουρνεσόλ.

Συνολικά, ο Ερζέ δημιούργησε 24 περιπέτειες του Τεντέν, που κυκλοφόρησαν παγκοσμίως σε εκατομμύρια αντίτυπα (και στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Μαμούθ), ενώ στον κινηματογράφο εμφανίστηκε, τόσο ως animation, όσο και ως live-action.

Η πρώτη απόπειρα προσαρμογής του Τεντέν στη μεγάλη οθόνη ήταν η ταινία «The Crab with the Golden Claws» (1947) ένα animation που δημιουργήθηκε με τεχνική stop-motion, βασισμένη στο κόμικ «Ο κάβουρας με τις χρυσές δαγκάνες», η οποία αν και πρωτοποριακή, δεν είχε μεγάλη απήχηση.

Ακολούθησε, η επίσης κινουμένων σχεδίων, «Tintin and the Temple of the Sun» (1969), βασισμένη σε δύο κόμικς «Οι 7 κρυστάλλινες μπάλες» (The Seven Crystal Balls) και «Ο Ναός του Ήλιου» (Prisoners of the Sun), που έγινε ευρέως γνωστή. Τέλος, υπήρξε και το animation «Tintin and the Lake of Sharks» (1972), που βασίστηκε στο κόμικ «Η λίμνη με τους καρχαρίες».

Η πρώτη φορά που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με ηθοποιούς ήταν το 1961. Πρόκειται για μια Γαλλο-βελγική παραγωγή με τον τίτλο «Tintin et le mystère de la Toison d’ Or» (Ο Τεντέν και το μυστήριο του Χρυσόμαλλου Δέρατος), και είχε προβληθεί στη χώρα μας με τίτλο «Πειρατές του Αιγαίου». Mia ταινία, γυρισμένη και στην Ελλάδα (Αθήνα, Πειραιά και Μετέωρα), καθώς και στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου ξεκινά ουσιαστικά και η περιπέτεια του Τεντέν. Σκηνοθέτης είναι ο Ζαν Ζακ Βιέρν και πρωταγωνιστούν οι Ζαν Πιέρ Ταλμπό (Τεντέν), Ζορζ Γουιλσόν (κάπτεν Χάντοκ), Ζορζ Λοριό (καθηγητής Τουρνεσόλ), Σαρλ Βανέλ, Ντάριο Μορένο, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο Δημήτρης Μυράτ (υποδυόμενος τον «villain»  Αντόν Καραμπίν), ο Δήμος Σταρένιος (ως Σκουμπίντοβιτς) και η Δώρα Στράτου με το λαογραφικό της μπαλέτο, ως χωρική με άλλους χορευτές, σε ένα πανηγύρι κάποιου ελληνικού χωριού.

Το 1964 ακολουθεί η ταινία «Tintin and the Blue Oranges» (1964) σε σκηνοθεσία Φιλίπ Κοντρουαγιέρ και πρωταγωνιστές πάλι τον Ζαν Πιέρ Ταλμπό ως Τεντέν και τους Ζαν Μπουίζ ως κάπτεν Χάντοκ και Φελίξ Φερνάντεζ ως καθηγητή Τουρνεσόλ, στην οποία ο Τεντέν με τον Μιλού, τον πλοίαρχο Χάντοκ και μιας ομάδα παιδιών, προσπαθεί να βρει το που βρίσκεται ο καθηγητής Τουρνεσόλ και ένας Ισπανός συνάδελφός του, που έχουν απαχθεί στην Ισπανία, έχοντας ανακαλύψει μια λύση για την παγκόσμια πείνα και η οποία μάλλον βασισμένη στο κόμικ «Ο μπλε λωτός», δεν προβλήθηκε στη χώρα μας.

Τέλος, έχουμε και την πλέον σύγχρονη ταινία σε παραγωγή του Πίτερ -Άρχοντα των δαχτυλιδιών- Τζάκσον και σκηνοθεσία του Στίβεν -blockbuster- Σπίλμπεργκ, γυρισμένη με σύστημα motion-capture animation (βλ. φωτογραφία) και τίτλο «Τεντέν, το μυστικό του Μονόκερου» (The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, 2011). Αυτή είναι βασισμένη στα κόμικς «Το μυστικό του μονόκερου» και «Ο θησαυρός του Κόκκινου Ρακάμ», που ήταν και η επιτυχημένη εμπορικά με εξαιρετικά γραφικά και πιστή απεικόνιση του πνεύματος του Ερζέ και την οποία αξίζει να δει κάποιος ακόμα κι αν δεν έχει διαβάσει ποτέ κάποιο από τα κόμικς.

Ο Τεντέν παραμένει αγαπητός χαρακτήρας για πολλές γενιές και οι κινηματογραφικές μεταφορές του έχουν προσφέρει στους θαυμαστές του την ευκαιρία να δουν τις περιπέτειες του να ζωντανεύουν. Το γεγονός δε ότι ο συντηρητικός Ερζέ, μέσα από τις ιστορίες του, έκανε κοινωνικό και πολιτικό (και κυρίως αντισοβιετικό) σχολιασμό, οι ιστορίες του Τεντέν αποτέλεσαν case studies για την παγκόσμια πανεπιστημιακή κοινότητα με συζητήσεις στα αμφιθέατρα (κυρίως) της Γαλλίας  και με πανεπιστημιακές διατριβές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ