Της Αθανασίας Καραμούτα
Το «Από Μηχανής» Θέατρο παρουσιάζει την πολυαγαπημένη κωμωδία του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή «Ο Φιάκας» σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου.
Φτάνοντας στην Οδό Ακαδήμου, στον αριθμό 13, η πινακίδα από έξω γράφει «Από Μηχανής» Θέατρο. Ο υπηρέτης του Φιάκα μας υποδέχεται στην είσοδο του θεάτρου. Στην Κάτω Σκηνή, τα φώτα χαμηλώνουν, η κόκκινη κουρτίνα ανοίγει και η παράσταση ξεκινάει.
«Ο Φιάκας» είναι μια σπαρταριστή κωμωδία ηθών. Μία παράσταση που θα σε κάνει να γελάσεις, να τραγουδήσεις και να σκεφτείς. Σε μια εποχή όπως η σημερινή, που η εικόνα κυριαρχεί και τελικά «είσαι αυτό που φαίνεσαι», «Ο Φιάκας» του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή εξακολουθεί όχι μόνο να είναι απολαυστικός αλλά και επίκαιρος όσο ποτέ!
Στην Κωνσταντινούπολη του 1870, ζει ο Χαρίλαος Πλουτίδης ή Χαράλαμπος Πεταλούδης ή Φιάκας, ένας απατεώνας καταχρεωμένος και κυνηγημένος από δανειστές κι εμπόρους, μαζί με τον υπηρέτη του, τον Γιάννη που του χρωστάει 13 μηνιάτικα. Ο Φιάκας υποδύεται τον γόνο πλούσιας οικογένειας για να κερδίσει την Ευανθία και τα πλούτη της. Η Ευανθία συνεπαρμένη από τα μυθιστορήματα της εποχής και γοητευμένη από τους φανταστικούς τίτλους ευγενείας του αγαπημένου της, πέφτει εύκολα στην παγίδα του. Για πόσο όμως θα καταφέρει να την κρατήσει στην πλάνη του;
Τα σκηνικά, τα κοστούμια, η λόγια διάλεκτος και τα τραγούδια της εποχής, με ζωντανή μουσική επί σκηνής, μας συστήνουν μια ιστορία μίας άλλης εποχής, όπου το ελληνικό στοιχείο της Πόλης αναβιώνεται μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών.
Το θέατρο σκιών του καραγκιοζοπαίχτη Κώστα Σπυρόπουλου, γιού και άξιου συνεχιστή του «εθνικού καραγκιοζοπαίχτη» Θανάση Σπυρόπουλου, μας ταξιδεύει στην Πόλη του 1870, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην παράσταση. Μία συνεχής σύγκρουση Ανατολής και Δύσης, κάπως γνώριμη. Αυτός είναι ο «Φιάκας».
«Στην Πόλη είχα το δικό μου μαγαζί», μας λέει ο Γιάννης. Η καθηλωτική ερμηνεία του Δημήτρη Μυλωνά, σε συνδυασμό με την απίστευτη αλληλεπίδραση με το κοινό, βάζει τον θεατή μέσα στην παράσταση, τον κάνει κομμάτι της. Φράσεις σαν αυτές είναι που μας κάνουν να πάρουμε μια βαθιά ανάσα. Να σκεφτούμε τον ελληνικό ξεριζωμό από τη Μικρά Ασία. Από τη Σμύρνη. Από την Πόλη.
«Ο Φιάκας» του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή παρουσιάζει μία κοινωνία όπου το «φαίνεσθαι» κυριαρχεί και η εικόνα είναι το μόνο που μετράει.
Εντυπωσιακά τα λόγια του «Γιάννη» και που κράτησα στη μνήμη μου: «κι αυτό οι λύρες το σώζουνε».
Καθώς το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται, οι κεντρικοί ήρωες, στην ανάγκη τους να υποδυθούν κάτι που δεν είναι, απορρίπτουν τελείως την αλήθεια και το συναίσθημα, δίνοντας αξία στην εικονική ευγένεια και κινδυνεύοντας να χάσουν τα πραγματικά πολύτιμα. Αν και τους δίνεται πολλάκις φορές η ευκαιρία να αντιμετωπίσουν την αλήθεια, οι ίδιοι επιλέγουν να παραμείνουν «έρμαια» μιας πλαστής πραγματικότητας.
Με το δίπολο αλήθεια – ψέμα να κυριαρχεί, η παράσταση μας τραβά όλο και πιο βαθιά και μας κάνει να ταυτιστούμε όλο και περισσότερο με την «πάλη» που βιώνουν οι πρωταγωνιστές.
Η αυλαία κλείνει, με την Ευανθία συντετριμμένη στην αγκαλιά της θείας της, τον Γιάννη να προσπαθεί ακόμη να πάρει τα χρωστούμενα του και τον κ. Φιάκα ή Χαρίλαο Πλουτίδη ή Χαράλαμπο Πεταλούδη στη φυλακή.
Ίσως τα πράγματα να μην είναι έτσι όπως νομίζαμε τελικά.
Ο Φιάκας μπορεί να είναι μια παράσταση του 1870, άλλα έχει πάρει πλέον τη δική του «πνοή». Είναι σαν μια ζωντανή ανάμνηση, που αλλάζει και εξελίσσεται με τα χρόνια. Και κάθε φορά, με κάθε εξέλιξη, δημιουργείται ένας «Φιάκας», με υλικά μεν του παρελθόντος, αλλά που μόνο εκπλήξεις φέρνει.
Ίσως σήμερα το ελληνικό στοιχείο της Πόλης να μας φαίνεται κάτι αρκετά μακρινό ή ξένο, άλλα ευτυχώς «Ο Φιάκας» θα είναι πάντα εκεί για να μας το θυμίζει.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Πάνος Σκουρολιάκος
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης
Επιμέλεια κίνησης – χορογραφίες: Ειρήνη Κυρμιζάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ουρανία Στυλιανού
Φωτισμοί: Βλάσσης Θεοδωρίδης
Φωτογραφίες παράστασης/trailer: Δάφνη Δρακούλη
Γραφιστική επιμέλεια: xMx – Michelangelo Bevilacqua
Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά):
Άννα Ελεφάντη: Ευανθία
Αλέξανδρος Ζαχαρέας: Φιάκας
Δημήτρης Μυλωνάς: Γιάννης
Φώτης Τσορανίδης: Καζαμίας
και η Ιλιάδα Λαμπρίδου στο ρόλο της κοκόνας Φρόσως
Στην παράσταση συμμετέχει ζωντανά ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Σπυρόπουλος. Βοηθοί στο μπερντέ, οι μαθητές της Ακαδημίας Θεάτρου Σκιών «Θανάσης Σπυρόπουλος».
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Φώτης Τσορανίδης (κιθάρα)
Γλαύκος Σμαριανάκης (βιολί)
Γιώργος Χατζηγεωργίου (βιολί)
Πού: Κάτω Σκηνή «Από Μηχανής» Θεάτρου,
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο
Πότε: Από 14 Δεκεμβρίου και κάθε Σάββατο
και Κυριακή στις 18:00
Εισιτήρια: 18 € (κανονικό), 15 € (ΑμεΑ,
άνεργοι, φοιτητές).
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 5232097
Προπώληση: MORE.COM
Διάρκεια: 100’ (με διάλειμμα)