Γιατί εγκαταλείπονται τα σχέδια για το καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 19/04/2025
Eνώ η κυβέρνηση επιχειρεί να αναθερμάνει τις παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία και να επιστρέψουν στο προσκήνιο συμφωνίες για εξοπλισμούς, όπως αυτή για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, ύστερα από την ένταση που προκάλεσε μεταξύ Αθήνας και Παρισιού η στροφή των Γάλλων προς την Άγκυρα, τα νέα που έρχονται από το μέτωπο της Κάσου δεν φαίνονται θετικά. Αφορούν συγκεκριμένα το περίφημο καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η πόντιση του οποίου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά και απείλησε με θερμό επεισόδιο τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.
Όλα δείχνουν συνεπώς ότι η ιδέα εγκαταλείπεται και πως δεν υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον πλέον ούτε από την ισραηλινή πλευρά για τη συνέχιση του έργου, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στο ναδίρ. Από την κυβέρνηση ωστόσο δηλώνουν επισήμως πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να διασωθεί το έργο και πως θα εξεταστούν ακόμη και εναλλακτικές, όμως όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στη διακοπή, τουλάχιστον, των εργασιών. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, αφού ούτως ή άλλως οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας το τελευταίο διάστημα δείχνουν να έχουν παγώσει και να μη βρίσκονται στο σημείο που ήταν τους τελευταίους μήνες.
Το περίφημο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας άλλωστε και η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Ερντογάν αναβάλλονται διαρκώς και τώρα το επόμενο χρονικό ορόσημο είναι ο Μάιος – ενώ αρχικά μιλούσαμε για Σεπτέμβριο. Το πολιτικό μήνυμα εξάλλου μιας τέτοιας κίνησης υπό τη σκιά των όσων διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας με τη φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου μόνο θετικά δεν είναι και αν μη τι άλλο δείχνουν τις διαθέσεις της άλλης πλευράς. Θυμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο δεκάδες γνωστές παροιμίες για τον λύκο και την προβιά του ή τον σκορπιό και τον βάτραχο…