Μια βιωματική ξενάγηση που μετατράπηκε σε ζωντανό μάθημα ιστορίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και τον χώρο της Θυσίας.
Τα τμήματα με τα μεγαλύτερα παιδιά του Θερινού Camp, συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους, «ταξίδεψαν» στο παρελθόν μέσα από την περιήγηση στα εκθέματα και τον ιερό χώρο του θυσιαστηρίου, που «αφηγούνται» τη γεμάτη ηρωισμό και αυτοθυσία ιστορία της πόλης.
- «Τι περιέχει το Μουσείο;». Χεράκια σηκωμένα και μια φωνούλα να τονίζει «Εκθέματα από την Αντίσταση!».
- «Γιατί εκτελέστηκαν όλοι αυτοί οι ήρωες;» ήταν η επόμενη ερώτηση που τη διαδέχτηκε η απάντηση μαθητή «γιατί δεν άφησαν τους κατακτητές να κάνουν ό,τι θέλουν».
- «Πώς χτίστηκε η Καισαριανή;», ρωτήθηκαν τα παιδιά και οι απαντήσεις πολλές: «από τους πρόσφυγες», «από όσους ήρθαν από τη Μικρά Ασία», «επειδή έγινε η Μικρασιατική καταστροφή», «ο προπάππος μου ήρθε από τα Βουρλά».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, φωτογραφίες από τα πρώτα σπίτια στην Καισαριανή, αποτέλεσαν αφορμή να συζητήσουν για τον τρόπο ζωής των προσφύγων, τα τετράγωνα με τις αυλές στις γειτονιές. Εντύπωση έκανε στα παιδιά το γεγονός ότι αρχικά υπήρχε για όλους μία μόνο βρύση στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται «Βρυσάκι».
Τα παιδιά ξεναγήθηκαν από τον Κώστα Γαβριλάκη, πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και δημοτικό σύμβουλο. Είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν άμεσα και παραστατικά για μερικές από τις πλέον ηρωικές μορφές, όπως η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, η Ευτυχία Μουρίκη και ο Αντρέας Λυκουρίνος.
Ξεχωριστή ήταν η στιγμή κατά την οποία μαθητής «εντόπισε» το όνομα του προπάππου του ανάμεσα στους αγωνιστές από την Καισαριανή που πέσανε για την λευτεριά. Φυσικά από την επίσκεψη στον χώρο του Σκοπευτηρίου δεν θα μπορούσε να λείψει το παιχνίδι, όπως η γνωριμία με το σκάκι, αλλά και πικ-νικ στη σκιά.
Παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Κανέλλα Γεωργοπούλου και Χρύσα Γκίκα.
Διαβάστε επίσης: Καισαριανή: Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αποχαιρετά τον σύντροφο Νίκο Μαρμαρινό
Ειδήσεις από την Καισαριανή στο amarysianotia.gr
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter