Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025

Το Δηµοψήφισµα για το Σχέδιο Ανάν και το θανάσιµο λάθος της Κυπριακής Δηµοκρατίας

Γράφει ο

Φοίβος Κλόκκαρης

Αντιστράτηγος ε.α.

Συµπληρώθηκαν 21 χρόνια από το δηµοψήφισµα του 2004, µε το οποίο ο Ελληνισµός της Κύπρου απέρριψε το σχέδιο Ανάν, που προέβλεπε λύση ∆∆Ο για το Κυπριακό.Το σχέδιο συντάχθηκε από τη Βρετανία και την Τουρκία, µε σκοπό τη νοµιµοποίηση της τουρκικής εισβολής / κατοχής / εποικισµού και τη διαιώνιση της παραµονής των βρετανικών βάσεων στο νησί.

Το σχέδιο απορρίφθηκε µε ποσοστό 76%, επειδή το κυπριακό κράτος θα τελούσε υπό τουρκική κηδεµονία, δεν θα είχε δυνατότητα να ασκεί κυριαρχία στην επικράτειά του και η συγκρότησή του παραβίαζε τις βασικές αρχές της δικαιοσύνης, της δηµοκρατίας, της ασφάλειας, της λειτουργικότητας και της ενότητας του κράτους.

Τα συναισθήµατά µας γι’αυτή την επέτειο είναι ανάµικτα. Μας διακατέχει µεγάλη χαρά και ανακούφιση γιατί διασώθηκε η Κυπριακή ∆ηµοκρατία (Κ∆) από την τουρκοποίηση, αλλά και µεγάλη θλίψη και ανησυχία, γιατί οι κυβερνήσεις µας και οι ηγεσίες των περισσοτέρων πολιτικών κοµµάτων, αγνόησαν τη λαϊκή ετυµηγορία στο δηµοψήφισµα.Παρέµειναν προσκολληµένες στη ∆∆Ο, που είναι ουσιαστικά το σχέδιο Ανάν και προβαίνουν συστηματικά επί 21 χρόνια σε ενέργειες για προώθηση αυτής της λύσης. Είναι ενέργειες εξευµενισµού τής Τουρκίας, υποτίμησης των κινδύνων από τη ∆∆Ο και παρακίνησης του λαού µας να αποδεχθεί τη λύση που απέρριψε το 2004. Περιλαµβάνουν:

• Συνεχείς υποχωρήσεις προς τις τουρκικές θέσεις, στις διακοινοτικές συνοµιλίες (∆Σ), που διαµόρφωσαν τη ∆∆Ο σε συγκαλυµµένη µορφή συνοµοσπονδίας δύο κρατών, που δεν διαφέρει πολύ από τη λύση δύο κρατών(συνοµοσπονδία δύο κρατών), που υποστηρίζει σήµερα η Τουρκία, για να θέσει υπό τον στρατηγικό έλεγχό της ΟΛΗ την Κύπρο.

• Αποδοχή πραγµατοποίησης πενταµερών διασκέψεων για το κυπριακό (3 εγγυήτριες δυνάµεις + 2 κοινότητες), µε απούσα την κρατική οντότητα της Κ∆. Είναι θλιβερό ότι οι δύο λύσεις που θα συζητηθούν στην τράπεζα των διαπραγµατεύσεων είναι τουρκικών όρων (∆∆Ο, 2 κράτη).

• Άρνηση κοινοποίησης στον λαό, των συγκλίσεων των συνοµιλιών, µε την αδικαιολόγητη επίκληση του απορρήτου των συνοµιλιών, για θέµατα που είναι γνωστά σε Τουρκία, Βρετανία και τα ΗΕ. Η γνωστοποίηση των συγκλίσεων θα αποκαλύψει ότι η ∆∆Ο είναι το σχέδιο Ανάν και ότι η λύση αυτή δεν συγκροτεί ένα κανονικό δηµοκρατικό κράτος, το οποίο η πολιτική ηγεσία µας προβάλλει στον λαό ότι επιδιώκει. Η ∆∆Ο νοµιµοποιεί τη διχοτόµηση, δεν κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώµατα (εδαφικές ζώνες µε εγγυηµένες πλειοψηφίες κατοίκων και περιουσιών), παραβιάζει τις αρχές του δικαίου, της πλειοψηφίας (ΒΕΤΟ µειοψηφίας), της ασφάλειας (στέρηση δικαιώµατος του κράτους να έχει ένοπλες δυνάµεις) και δεν διασφαλίζει τη λειτουργική, δηµογραφική και οικονοµική βιωσιµότητα του κράτους (υπερµέγεθες, πολύπλοκο διχοτοµικό κράτος µε δυαρχία αξιωµατούχων).

• Καλλιέργεια επικίνδυνων ψευδαισθήσεων στον λαό, ότι η ∆∆Ο αποτρέπει τη διχοτόµηση και «επανενώνει» την Κύπρο, ενώ καταλύει την Κ∆, νοµιµοποιεί τη διχοτόµηση και  επεκτείνει τον έλεγχο της Τουρκίας σε ΟΛΗ την Κύπρο.

• Προβολή του ψηφίσµατος του ΣΑ / ΟΗΕ (649/1990), στο οποίο περιλαµβάνεται η ∆∆Ο ως λύση του Κυπριακού, αλλά αποσιωπάται ότι η συµπερίληψή της στο ψήφισµα, έγινε µε εισήγηση της Βρετανίας και ότι το ψήφισµα δεν πρέπει να µας δεσµεύει, αφού το 2004 ο Κυπριακός Ελληνισµός απέρριψε τη ∆∆Ο µε δηµοψήφισµα.

• Μη προβολή των ψηφισµάτων του ΣΑ/ΟΗΕ, τα οποία αρνείται να εφαρµόσει η Τουρκία και ο ΟΗΕ παραµένει απαθής:

353/1974: αποµάκρυνση ξένων στρατευµάτων
363/1974: επιστροφή προσφύγων στις εστίες τους
541/1983: καταδίκη ανακήρυξης ψευδοκράτους
550/1984: επιστροφή Αµµοχώστου

• Mη συνειδητοποίηση στο βαθµό που θα έπρεπε, της απειλής των τουρκικών δυνάµεων κατοχής (Τ∆Κ), που συνεχίζουν την επιθετικότητά τους κατά της Κ∆ µε επεµβάσεις στη νεκρή ζώνη, την ΑΟΖ, την κλειστή περιοχή Αµµοχώστου και έχουν τη δυνατότητα αιφνιδιαστικής επιθετικής ενέργειας κατά των ελευθέρων εδαφών της Κ∆ (ισχυρές δυνάµεις, µε σύγχρονα επιθετικά οπλικά συστήµατα, πλήρως επανδρωµένες, ανεπτυγµένες επιθετικά, συγκροτηµένες µε µηχανοκίνητους σχηµατισµούς). Η δυνατότητα αυτή των Τ∆Κ υποτιµάται και αυτό συνάγεται από τους ανεπαρκείς προϋπολογισµούς άµυνας της Κ∆, τη µείωση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, τη µείωση του συντελεστή έκτακτης εισφοράς για την άµυνα από το 30% στο 17% και από τα ΜΟΕ, κάποια από τα οποία δεν έπρεπε να είχαν γίνει αποδεκτά από την Κ∆.

Συµπερασµατικά, η Κ∆ ακολουθεί λανθασµένη πολιτική στο Κυπριακό και είναι απαραίτητο να την αναθεωρήσει. Αυτό προϋποθέτει επίσηµη ενηµέρωση του λαού για τις συγκλίσεις των συνοµιλιών και συνειδητοποίηση των θανατηφόρων απειλών, που προέρχονται από τη δηµογραφική αλλοίωση της Κύπρου, από τις Τ∆Κ και τον κίνδυνο εφαρµογής λύσης τουρκικών όρων στο Κυπριακό, όπως είναι η ∆∆Ο. Να προχωρήσει επειγόντως σε απόρριψη της ∆∆Ο, επαναφορά του Κυπριακού στην ορθή βάση του ως θέµα εισβολής, κατοχής, εποικισµού, εθνοκάθαρσης και ενδυνάµωση των συντελεστών της εθνικής ισχύος της. Βαρύτητα να δοθεί στη στρατιωτική ισχύ (ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, που προϋποθέτει αύξηση των προϋπολογισµών Άµυνας, του χρόνου της στρατιωτικής θητείας και του συντελεστή έκτακτης εισφοράς για την Άµυνα), στην αναβίωση του ∆ΕΑΧ Κύπρου – Ελλάδας και την αναβάθµισή του σε αµυντική συµµαχία, καθώς και στην πλήρη αξιοποίηση των στρατηγικών συνεργασιών τής Κ∆ µε ισχυρές φίλες χώρες.

Η αναθεώρηση της πολιτικής της κυβέρνησής µας στο Κυπριακό, είναι οφειλόµενο χρέος, ώστε να επανορθώσει το θανάσιµο λάθος που διέπραξαν όλες οι κυβερνήσεις µας, να αγνοήσουν την ετυµηγορία του λαού στο δηµοψήφισµα του 2004, διατηρώντας την απειλή της ∆∆Ο να επικρέµεται επί 21 χρόνια, ως ∆αµόκλειος Σπάθη επί της Κ∆.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ