Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Δυναμικά στη δημοτική αυτοδιαχείριση βιοαποβλήτων με καφέ κάδους ο Δήμος Αλίμου

 

Οι πρώτοι καφέ κάδοι βιοαποβλήτων εγκαταστάθηκαν στον Δήμο Αλίμου, με δήμαρχο τον Ανδρέα Κονδύλη. Πρόκειται για την υλοποίηση του σχεδιασμού του ΥΠΕΝ αποκομιδής αποβλήτων, κατά το οποίο τα οργανικά απόβλητα (υπολείμματα τροφών, κλαδέματα, φρούτα, λαχανικά κ.λπ.) ρίπτονται στους καφέ κάδους, συλλέγονται από ειδικό απορριμματοφόρο και μεταφέρονται σε ειδική διαδημοτική μονάδα επεξεργασίας, για να γίνουν λίπασμα (κομπόστ).

Στον Άλιμο έχουν ήδη τοποθετηθεί καφέ κάδοι στα καταστήματα και, κάθε φορά που αδειάζουν, πλένονται αμέσως από το πρώτο «καφέ» απορριμματοφόρο του δήμου, που είναι από τα πλέον σύγχρονα που κυκλοφορούν. Έχει  δρομολογηθεί η διανομή καφέ κάδων και σε κατοικίες του Αλίμου, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη και η προμήθεια τριών επιπλέον καφέ απορριμματοφόρων.

Με αυτή τη νέα πολιτική αποκομιδής απορριμμάτων δεν επιβαρύνεται η χωματερή, προστατεύεται το περιβάλλον και γίνεται μεγάλη οικονομία στον Δήμο, αφού δεν είναι αναγκασμένος να πληρώνει τέλη ταφής στη χωματερή. «Ας προσπαθήσουμε κι ας συνεργαστούμε όλοι για πόλεις καθαρές, οικολογικές και σύγχρονες, για πόλεις που αγαπούν το περιβάλλον και διαχειρίζονται με λογική και υπευθυνότητα τα απορρίμματα τους», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου.

Στόχος του ΥΠΕΝ: Καφέ κάδοι στο 100% της χώρας έως το 2023

Προτεραιότητα στην ανάπτυξη του δικτύου των καφέ κάδων για τη συλλογή των οργανικών απορριμμάτων, ώστε να καλύψει το 100% της Ελλάδας μέσα στο 2023, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σχεδιασμός με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας

-Δεν γίνεται για κάθε 100 κιλά ανακυκλώσιμων αποβλήτων που παράγουμε να θάβουμε τα 80 και να ανακυκλώνουμε τα 20, την ίδια στιγμή που σε χώρες, όπως η Γερμανία, οδηγούνται προς ανακύκλωση περίπου τα 70 και προς ταφή λιγότερα από 1 στα 100 κιλά (ενώ τα υπόλοιπα οδηγούνται προς ενεργειακή αξιοποίηση).

-Προωθούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) σε όλες τις περιφέρειες. Έτσι εντός του 2020 έχουμε δρομολογήσει τη δημοπράτηση 17 νέων μονάδων, ενώ μέχρι σήμερα λειτουργούν μόλις 5!

-Αναπτύσσουμε ολοκληρωμένο δίκτυο συλλογής οργανικών αποβλήτων, του καφέ κάδου δηλαδή, που ουσιαστικά σήμερα είναι ανύπαρκτο, αλλά το οποίο θα προσμετράται πλέον ως ανακύκλωση. Στο πλαίσιο λοιπόν της Κυκλικής Οικονομίας και με τα χρήματα που εξασφαλίζουμε από το ΕΣΠΑ για τους ΟΤΑ, σκοπεύουμε την ανάπτυξη του δικτύου των καφέ κάδων, ώστε να πετύχουμε 100% κάλυψη σε όλη την Ελλάδα, μέχρι το 2023. Με τον καφέ κάδο, στοχεύουμε στο να σημειώσουμε σημαντική ανάκτηση πολύτιμων υλικών, που σήμερα οδηγούνται προς ταφή.

Ολοκληρωμένη διαχείριση

Η προσπάθεια για την ολοκληρωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων, θα λειτουργήσει θετικά σε τρία επίπεδα:

-Θα εκτρέψει της ταφής ένα σημαντικό όγκο βιοαποβλήτων, ο οποίος σήμερα καταλήγει στους ΧΥΤΑ, ενώ αποτελεί έναν πολύτιμο πόρο,

-Θα δημιουργήσει δευτερογενή υλικά από την επεξεργασία των βιοαποβλήτων, όπως πιστοποιημένο εδαφοβελτιωτικό (compost) και

-Θα ανατρέψει τη σημερινή αρνητική εικόνα της χώρας μας αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά ταφής (80%) και τα αντίστοιχα χαμηλά της ανακύκλωσης.

Τι βάζουμε στους καφέ κάδους

-Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια

-Κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκκαλα)

-Αυγά (και τα τσόφλια)

-Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια

-Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά

-Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι

-Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι)

-Ξηροί καρποί και περιβλήματα

-Κουκούτσια ελιάς

-Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν

-Πριονίδι, ροκανίδι

-Στάχτη καυσόξυλων

-Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)

Τι δεν βάζουμε στους καφέ κάδους

-Γόπες τσιγάρων

-Τροφές και περιττώματα ζώων

-Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά

-Μπαταρίες

-Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά)

-Συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο).

Στους καφέ κάδους τοποθετούμε μόνο βιοαποδομήσιμες σακούλες, γιατί μετατρέπονται κι αυτές σε κομπόστ, καθώς η πρώτη ύλη τους είναι επίσης τρόφιμο (από άμυλο καλαμποκιού ή πατάτας).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ