Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Πιλοτικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα βιώσιμης κινητικότητας

Ο νέος τρόπος ζωής, μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εφαρμόζεται πιλοτικά σε τέσσερις χώρες -Ουγγαρία, Ολλανδία, Γερμανία, Ελλάδα- ξεκινάει από τον Δήμο Γλυφάδας. Η πόλη επελέγη για την εφαρμογή του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Erasmus και έχει ως στόχο μια ζωή ποιοτική, με λιγότερο αυτοκίνητο, περισσότερο ποδήλατο και κίνηση με τα πόδια, καθαρότερο περιβάλλον, «επανεφεύρεση» της γειτονιάς.

Στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου Γλυφάδας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με επίκεντρο τους δημότες και θέμα: «Μετακινούμαστε υπεύθυνα, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον πολίτη. Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στη Γλυφάδα». Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου επικεντρώθηκε στις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές που εφαρμόζονται στην πόλη μας, τον Δρόμο των Ποιητών που έχει γίνει ένας υπέροχος πεζόδρομος, την ολοκληρωμένη παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο, την περίφραξη του Γκολφ που αποτελεί άλλο ένα φωτεινό παράδειγμα πεζόδρομου, τόνισε ότι σύντομα στην Αγίου Νεκταρίου και σε άλλα σημεία της πόλης θα δημιουργηθούν επίσης θαυμάσιες διαδρομές, ενώ αναφέρθηκε και στην ανακύκλωση, η οποία αποτελεί ισχυρή πρακτική της τοπικής μας κοινωνίας. Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος, ήδη εκπονείται μελέτη που σχετίζεται με την αστική βιώσιμη κινητικότητα για όλη την πόλη. Το συντονισμό της δράσης έχει η δημοτική σύμβουλος, δικηγόρος Δάφνη Χαρίση-Μπίλια, που συμμετέχει στην 11μελή επιτροπή η οποία αποτελείται επίσης από τους: Σωκράτη Ζάχο Γενικό Γραμματέα του Δήμου Γλυφάδας, Γιάννη Παπά εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο ψηφιακής διακυβέρνησης, Ντίνα Κάραλη εκπρόσωπο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, Βασίλη Αυγουστάκη υποδιευθυντή του 2ου Γυμνασίου Γλυφάδας, Νίκο Κιούση εκπρόσωπο περιβαλλοντικού συλλόγου, Ερμιόνη Κοροσίδου εκπρόσωπο πολιτιστικών συλλόγων, Μαρία Καράμπελα-Καραβουσάλη πρόεδρο δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής, Γιάννη Μασμανίδη εκπρόσωπο Ένωσης Γονέων Γλυφάδας, Φούλη Παπαγεωργίου αρχιτέκτονα, πολεοδόμο, χωροτάκτη, εκπρόσωπο του Κέντρου Αναπτυξιακών Μελετών PRISMΑ και Δημήτρη Μυλωνά πολεοδόμο, χωροτάκτη, επίσης από το PRISMA. Στην εκδήλωση έγιναν τοποθετήσεις από τους ακόλουθους ομιλητές:

– Ο συγκοινωνιολόγος, πολεοδόμος, καθηγητής ΕΜΠ Θάνος Βλαστός μίλησε με θέμα: «Στρατηγικές Βιώσιμης Κινητικότητας. Οι ευρωπαϊκοί στόχοι και τα διλήμματα ως προς τις πολιτικές που μπορούν να ασκηθούν στην ελληνική πραγματικότητα».

– Ο μηχανολόγος μηχανικός, Γενικός Διευθυντής της Excelix, επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Dortmund Γιώργος Γεωργιάδης μίλησε με θέμα: «Σύγχρονες τάσεις και καλές πρακτικές για την ανάπτυξη μοντέλων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας».

– Η δημοτική σύμβουλος, πρώην αντιδήμαρχος, δικηγόρος και συντονίστρια της δράσης Δάφνη Χαρίση-Μπίλια μίλησε με θέμα: «Το έργο Urban Scope: Εστιάζοντας στη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και συμμετοχικός σχεδιασμός».

– Ο πολεοδόμος – χωροτάκτης από το PRISMA Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών Δημήτρης Μυλωνάς μίλησε με θέμα: «Έρευνα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στη Γλυφάδα».

– Η αρχιτέκτων, πολεοδόμος, χωροτάκτης από το PRISMA Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών Φούλη Παπαγεωργίου μίλησε με θέμα: «Εστιάζοντας στη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – τα σενάρια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας». Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και συζήτηση με το ακροατήριο. Συντονίστρια του πάνελ των ομιλητών και της όλης εκδήλωσης ήταν η κ. Ερμιόνη Κοροσίδου. Παρόντες, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Νιτσιόπουλος, Σπύρος Δήμου και Γιάννης Σκαλτσάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Νικάκης, Γιάννης Παπάς, Ελένη Καράχου Σκούταρη, Μπέσσυ Αργυράκη, Στέλιος Κουρουπάκης και Γεωργία Βαμβακερού η οποία είναι επίσης πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, η πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής Μαρία Καράμπελα-Καραβουσάλη, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Νέας Δημοκρατίας Γλυφάδας Παναγιώτης Σκαλτσάς, η πρόεδρος της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες» Αθηνά Λυγνού, η πρώην πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Γλυφάδας Σοφία Μπελεκίου-Βλαχάκη, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και δημότες. Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε τις λεγόμενες πόλεις των 15 λεπτών! Να μπορείς να τα βρίσκεις όλα σε απόσταση αναπνοής». Και κάτι επίσης αξιοσημείωτο:

Ενώ στις άλλες τρεις χώρες το πρόγραμμα ξεκινάει από τα Πανεπιστήμια, στη χώρα μας αρχίζει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και, συγκεκριμένα, από το 2ο Γυμνάσιο Γλυφάδας.

Διαβάστε: Αναβάθμισης οδικού δικτύου συνέχειαν στον Δήμο Γλυφάδας

Ειδήσεις για τον Δήμο Γλυφάδας μόλις ένα ΚΛΙΚ ΜΑΚΡΙΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ