Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γιάννης Φωστηρόπουλος: “Το Παλαιό Φάληρο έχασε τον συνθέτη των χαρταετών του”

Σε ένδειξη πένθους της απώλειας του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη η ελληνική σημαία θα κυματίζει από σήμερα 2 Σεπτεμβρίου και για τρεις ημέρες μεσίστια στο Δημαρχείο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου  ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Φωστηρόπουλο: “Το Παλαιό Φάληρο έχασε τον συνθέτη των χαρταετών του. Το 2006 ο μεγάλος μας συνθέτης είχε αφιερώσει στην πόλη του Παλαιού Φαλήρου τη μουσική σύνθεσή του «Χαρταετοί», κεντρικό ορχηστρικό θέμα της «Γειτονιάς των Αγγέλων», μετά από αίτημα δημότη της πόλης μας.

Τιμώντας τον συνθέτη, ο Δήμος μας προκήρυξε διαγωνισμό ζωγραφικής στα δημοτικά σχολεία με θέμα: «Ο Χαρταετός – Ο Μίκης – Το Φάληρο». Το καλύτερο έργο ανατυπώθηκε σε 1.000 λευκούς χαρταετούς, που μοιράστηκαν και πέταξαν την Καθαρά Δευτέρα στον ουρανό του Παλαιού Φαλήρου. Παράλληλα στην παραλία του Μπάτη, η Φιλαρμονική του Δήμου, παρουσία του συνθέτη, ερμήνευσε τους «Χαρταετούς» και άλλα έργα του.

Μερικές μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» με τραγούδια του συνθέτη για το θέατρο και τον κινηματογράφο, στο γυμναστήριο του «Τάε-Κβον-Ντο».

Ο Μίκης είχε δηλώσει τότε: ¨Θα πρέπει να σημειώσω ότι χίλιες δύο πολύτιμες αναμνήσεις από το 1943 και πέρα, με ενώνουν με το Παλαιό Φάληρο, τον Φλοίσβο και τον Σαρωνικό. Στην κατοχή, εκεί κατεβαίναμε για τα μπάνια μας. Εκεί στα 1944, στα γαλανά νερά αποφασίσαμε με τη Μυρτώ (σ.σ. τη σύζυγο του), να ζήσουμε μαζί κι ίσως γι΄ αυτό είμαστε πάντα μαζί, εξήντα ολόκληρα χρόνια. Εκεί την ημέρα που έφευγαν οι Γερμανοί έκοψα τα καλώδια κι έτσι σώθηκαν όλα τα κτίρια, γεμάτα πολεμικά υλικά της Γερμανικής Αεροπορίας, απ΄ τον Ιππόδρομο. Εκεί, στον Φλοίσβο, είχα το σκάφος μου και σεργιανούσα στον Σαρωνικό, στην Αίγινα, στην Σαλαμίνα και σε άλλα μέρη. Γι΄ αυτό στο Φάληρο της Μνήμης και της Αγάπης, φυσικά δωρίζω ό,τι μου ζητήσουν¨.

Διαβάστε: Κοινές δράσεις του Δήμου Π. Φαλήρου με ΕΛ.ΑΣ για αστυνόμευση και ευταξία του παραλιακού μετώπου

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το Παλαιό Φάληρο ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ