Ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος και η Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης προσκαλούν στην θεατρική παράσταση «Το όνομά μου Ελευθερία» που βασίζεται στο δραματικό ειδύλλιο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη , «Εσμέ», σε διασκευή του ηθοποιού και σκηνοθέτη Στέλιου Καλαθά.
Ημέρες παραστάσεων:
Παρασκευή 17 – Σάββατο 18 – Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021. Ανοικτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης(Μιλήτου και Κορίνθου). Ώρα έναρξης : 20:30 Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα Είσοδος Ελεύθερη
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της πανδημίας και η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για το κοινό. Ο θίασος αποτελείται από 14 μέλη. Την παράσταση πλαισιώνει ζωντανή μουσική επί σκηνής.
Συντελεστές:
Διασκευή & Σκηνοθεσία : Στέλιος Καλαθάς
Σκηνικά & Κοστούμια : Μιχάλης Σδούγκος
Σχεδιασμός Φώτων : Νίκος Γκούμας
Πρωτότυπη μουσική : Λαμπρινή Γιώτη
Τραγούδι – Κρουστά : Nyckelharpa Looper
Κρουστό – φλογέρες – φλάουτο : Ορέστης Γαργουλάκης
Υπεύθυνη Παραγωγής : Σοφία Ρίζου
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:
Η Θεατρική ομάδα +αίσθημα της Συναισθηματικής Διαλεκτικής με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «Το όνομά μου Ελευθερία», που βασίζεται στο δραματικό ειδύλλιο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη , «Εσμέ», σε διασκευή του ηθοποιού και σκηνοθέτη Στέλιου Καλαθά.
Η δράση διαδραματίζεται στην Καλαμπάκα, λίγο πριν το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης του 1821. Δύο ερωτευμένοι νέοι, ο Έλληνας Δρόσος και η Τουρκάλα Εσμέ, δεν μπορούν να ελπίζουν για το μέλλον της σχέσης τους αφού έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις αντιρρήσεις των οικογενειών τους, αλλά και τα προσωπικά τους διλήμματα απέναντι σε θέματα πατρίδας και θρησκείας.
Πρόκειται για έναν ύμνο στην Ελευθερία σε πολλά επίπεδα, ιστορικό, κοινωνικό, θρησκευτικό, ερωτικό , οικογενειακό. Όταν η δύναμη της αγάπης φωλιάζει ακόμα και στις πιο αφιλόξενες εστίες, όλα είναι δυνατά. Μέσα από αυτό το τετράπρακτο δραματικό κωμειδύλλιο και τον βαθιά ποιητικό λόγο, αναδύεται η ατμόσφαιρα της εποχής, μια εποχή εσωτερικών ανακατατάξεων τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό πλαίσιο. Το έργο του Περεσιάδη είναι γραμμένο στη δημοτική, σε δεκαπεντασύλλαβο ανομοιοκατάληκτο στίχο και έχει κλασική και στέρεη δομή, με κωμικές πινελιές.
Σημείωμα σκηνοθέτη:
Έρωτας πόλεμος. Με έντονη συγκίνηση φτάσαμε μέχρι την πρεμιέρα αυτή την δύσκολη για όλους χρονιά. Περάσαμε μήνες εγκλεισμού, κάναμε όμως την δική μας «επανάσταση» και σταθήκαμε απέναντι στην απραξία ενεργοί, αντλώντας δύναμη από τη δική μας ζωογόνα πηγή, το Θέατρο. Ο δήμος Αργυρούπολης – Ελληνικού μου ζήτησε να ανεβάσω ένα έργο με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η «Εσμέ» του Σπ. Περεσιάδη μου κέντρισε το ενδιαφέρον και ξεκίνησα αμέσως τη διασκευή του. Μέσα από τον ποιητικό του λόγο, βρήκαν καταφύγιο τα όνειρά μας αλλά και οι προσωπικές μας επαναστάσεις. Η παράστασή μας με αφορμή τον ξεσηκωμό του γένους, μιλάει για τις προσωπικές επαναστάσεις που οφείλουμε να κάνουμε σε ότι μας καταπιέζει, μας αποπλανά και μας στερεί το δικαίωμα στην αληθινή αγάπη. Ο έρωτας βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, όπως άλλωστε πρωταγωνιστεί σε κάθε εποχή, ανεξαρτήτως έθνους και θρησκείας. Ευχαριστώ τους πολύτιμους φίλους – συνεργάτες που πίστεψαν στην «Ελευθερία» μας. Εύχομαι να απολαύσετε την παράσταση όσο κι εμείς.
Διαβάστε: Στα παιδιά επιστρέφουν οι γειτονιές των Σουρμένων 12 έως 22 Σεπτεμβρίου
Δείτε ειδήσεις για το Ελληνικό και την Αργυρούπολη ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.