Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
Δικηγόρος ε.τ.
Η Γαλλία υπήρξε ανέκαθεν -και παραμένει- ειλικρινής φίλη της Ελλάδας. Οι σχέσεις των δύο χωρών ξεκινούν από την εποχή της κλασικής αρχαιότητας, οπότε εμφανίσθηκαν οι πρώτες ελληνικές αποικίες την αρχαία Γαλατία. Στη σύγχρονη εποχή, η Ελλάδα και η Γαλλία συμμετέχουν ενεργά και τελούν σε αγαστή συνεργασία ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ. Υποστήριξε παλικαρίσια την Ελλάδα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 και είναι γνωστή στους Έλληνες η προσωπική φιλία που συνέδεε τους δύο αείμνηστους Προέδρους, Κωνσταντίνο Καραμανλή και Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν ! Οι ισχυρές αυτές ελληνογαλλικές σχέσεις είναι που οδήγησαν από μόνες τους στο φίλιο και εύχαρι γαλλικό σύνθημα “Ελλάς-Γαλλία συμμαχία” .
Η ιστορική συμφωνία που υπογράφηκε αυτές τις μέρες μεταξύ των δύο χωρών αναμφισβήτητα συσφίγγει ακόμη περισσότερο τις άριστες σχέσεις μας. Παρέχει πολλαπλά οφέλη στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ευρώπη και συμβάλλει στην εξασφάλιση της ειρήνης στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου από τις ιταμές απειλές και τους βρυχηθμούς προκλητικών γειτόνων, οι οποίοι διεκδικούν τον ρόλο υπερδύναμης ! !
Η “αγορά του αιώνα”, όπως χαρακτηρίσθηκε από πολλούς αυτή η συμφωνία, θωρακίζει την Ελλάδα από οποιανδήποτε στρατιωτική απειλή. Με την προμήθεια των μαχητικών Rafale, των ψηφιακών φρεγατών Belharra, των κορβέτων και του λοιπού στρατιωτικού εξοπλισμού μας, ενδυναμώνεται τα μέγιστα η αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων. Και όποιοι ονειρεύονται “γαλάζιες πατρίδες” σε βάρος των δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας θ’ απογοητευθούν. Ενώ, συγχρόνως, με την ισχύ που αποκτά η Ελλάδα από τη σύναψη αυτής της συμφωνίας, αναβαθμίζεται ο γεωστρατηγικός της ρόλος σ’ ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου (και όχι μόνο) · η δε Ευρώπη των 27 έχει να ωφεληθεί πολλά, αν, βέβαια, αποφασίσει κάποτε ν’ ασχοληθεί στα σοβαρά με τα του οίκου της. Η ελληνογαλλική συμφωνία της υποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για την ίδρυση του Ευρωστρατού!!
Η Ε.Ε. αποτελεί μια ισχυρή γεωπολιτική παρουσία με ευρύτατες προοπτικές και όχι έναν αδύναμο, θνησιγενή Οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει να προασπίσει τις αξίες και αρχές που υπηρετεί από τις απειλές εκείνων οι οποίοι υποσκάπτουν τον ρόλο και την παρουσία της στο διεθνές πολιτικό στερέωμα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ολόκληρη η τουρκική ηγεσία, καταθορυβημένη από την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, εξαπέλυσε δριμύτατες απειλές κατά της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και εναντίον της Γαλλίας. Ενώ έχει εκνευρίσει αρκετά τον κ. Ερντογάν η απομόνωσή του από τη Δύση, τις Η.Π.Α. και προσωπικά από τον κ. Biden. Βρυχάται, σαν ανήμερο θεριό, και απειλεί δημόσια, λέγοντας “θέλουμε να κυριαρχήσουμε στη Μεσόγειο” ! ! Αυτήν του τη στάση ας τη λάβουν σοβαρά υπ’ όψη τους ο Ο.Η.Ε., όσοι απ’ τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και όσοι φίλοι του στη Δύση συνεχίζουν να τον κανακεύουν και να τον προστατεύουν !
Η Ε.Ε., λοιπόν, οφείλει να λάβει άμεσα τα μέτρα της και να αυτοπροστατευθεί. Η Γαλλία, η μοναδική πυρηνική δύναμη στην Ευρώπη, με ισχυρή την Πολεμική Βιομηχανία και τις ένοπλες δυνάμεις της · η Ελλάδα, με εξίσου ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ύστερα και από την υπογραφή της πρόσφατης συμφωνίας μας · και η Ιταλία, το ίδιο ισχυρή στρατιωτικά, μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά, ώστε η Ευρώπη των 27 να ιδρύσει τον δικό της στρατό. Γιατί τότε μόνο θα μπορέσει να αναδειχθεί σε ισχυρότατο στρατιωτικό παράγοντα, που θα είναι ικανός ν’ ανταποκριθεί με επιτυχία στην αποστολή του και να υλοποιήσει την -επιβαλλόμενη από το Ευρωσύνταγμα (άρθρα I 41 κ.τ.λ.) – κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας των κρατών-μελών της.
Με τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η συμφωνία μας αυτή, τρεις νέοι στόλοι θα περιπλέουν -μόνιμα, πλέον- τη Μεσόγειο: ο πανίσχυρος αμερικανικός, με σταθερή βάση του τη Σούδα· ο γαλλικός, μετά από την πενταετή ελληνογαλλική στρατηγική συμφωνία · και ο ισχυρότατος, αναβαθμισμένος πια, ελληνικός. Η Τουρκία, λοιπόν, με τον κ. Ερντογάν, θα πρέπει να το σκεφτεί καλά προτού αποφασίσει κάποιαν αποκοτιά σε βάρος μας, έστω κι αν καθημερινά προκαλεί και απειλεί. Η θωράκιση και προστασία της Ελλάδας είναι, πλέον, δεδομένη.
Και, επειδή από μερίδα πολιτικών επισημάνθηκε κάποιο κενό στην ερμηνεία τού άρθρου 2 της σύμβασης, σχετικά με την πλήρη προστασία της Ελλάδας από τη Γαλλία, σε περίπτωση που η “εθνική μας επικράτεια” απειλείται, καλό θα είναι οι δύο Κυβερνήσεις να επιληφθούν τού θέματος. να συμπληρώσουν αυτό το κενό και να ενημερώσουν τους πολίτες άμεσα και υπεύθυνα, ώστε ν’ αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές αμφισβητήσεις. Η συμφωνία αυτή είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας και ιστορικής αξίας, για να σχολιάζονται και ν’ αμφισβητούνται τα όρια, ο ρόλος και η ισχύς της!
Οι Έλληνες χαιρόμαστε για τη συμφωνία αυτήν και για το λαμπρό πεδίο δόξας που ανοίγεται για τη χώρα μας. Τα συμφέροντα, όμως, ΟΧΙ ΜΟΝΟ της Ελλάδας αλλά και ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της Ευρώπης ΚΑΙ της μείζονος περιοχής της Μεσογείου ΚΑΙ της Κύπρου ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ να επεκταθεί:
- με την Αίγυπτο, που, τώρα τελευταία, στρέφει ευήκοα ώτα και προς την Τουρκία,
- με την Κύπρο, γιατί κοινά είναι τα συμφέροντα και κοινός ο εχθρός που βρίσκεται προ των πυλών μας,
- με το Ισραήλ, χώρα φίλη και πολύπαθη -όπως και η Ελλάδα- από το παρελθόν και με κοινό τωρινό εχθρό.
Δεν πρέπει, όμως, να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας μετά από την υπογραφή της ούτε και να την αμελήσουμε, οπότε και θα ατονήσει. Γιατί είναι φανερό πως, πέρα από τις υπόλοιπες ωφέλειες και για τους δύο εταίρους της, Γαλλία και Ελλάδα, θα ισχυροποιηθούν και τα οφέλη της ίδιας της Ευρώπης και η ειρήνη στη Μεσόγειο!
Είναι, βέβαια, γεγονός πως το εξοπλιστικό αυτό πακέτο “της αγοράς τού αιώνα” ξεπερνά τα δέκα δις ευρώ· δαπάνη σημαντική για τις δυνατότητές μας, οπωσδήποτε, όμως, αναγκαία, γιατί είναι απότοκος αδήριτης ανάγκης. Ο ταλαίπωρος, λοιπόν, Έλληνας φορολογούμενος δικαιολογημένα ΕΡΩΤΆ και η Πολιτεία, με τη σειρά της, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να του δώσει απαντήσεις στα ακόλουθα:
- i. ποια θα είναι η εθνική προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα από την αγορά αυτή; Θα αφήσουν οικονομικά ωφελήματα στη χώρα μας; Πόσα και ποια θα είναι αυτά;
- ii. Υπάρχει η πρόβλεψη και η δυνατότητα ώστε οι φρεγάτες, οι κορβέτες, τα Rafale και ο λοιπός εξοπλισμός που αγοράζουμε να επισκευάζονται ή και τμήματά τους να κατασκευάζονται στα Ελληνικά Ναυπηγεία τού Σκαραμαγκά, της Ελευσίνας και στην Ε.Α.Β.; Θα απασχολούνται για τον σκοπό αυτόν ελληνικά χέρια και, αν ναι, ΠΟΣΑ ;
iii. Θα τονωθεί -και πόσο;- η εθνική μας οικονομία;
- iv. Και, ακόμη, επειδή, σε λίγες μέρες, ο Υπουργός μας των Εξωτερικών θα υπογράψει στην Ουάσινγκτον την καινούργια, -πενταετή, πλέον, ή αόριστης διάρκειας (;)- συμφωνία για τις βάσεις και τις λοιπές διευκολύνσεις που παρέχουμε στις Η.Π.Α., ποιο θα είναι το είδος και το ύψος των εθνικών μας ωφελημάτων και ανταλλαγμάτων που θα λαμβάνει κάθε χρόνο η Ελλάδα από τις Η.Π.Α ;
- v. Τέλος, στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά σήμερα πόσοι πολίτες Έλληνες εργάζονται επί τού συνόλου των εκεί απασχολούμενων και σε ποιο ποσοστό αντιστοιχούν;
Ο ελληνικός λαός αξιώνει ενημέρωση, θέλει να γνωρίζει, επειδή το δικαιούται. Και η Κυβέρνηση ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να τον σεβαστεί και να του απαντήσει!