Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

«Μνήμες 2015, το ημερολόγιο του τρόμου»

Του Δημήτρη Μάρδα,

Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ  και π. Αν. Υπουργού Οικονομικών κατά την περίοδο του Φεβρουαρίου ως τον Ιούλιο του 2015

H χώρα βίωσε το πρώτο εξάμηνο του 2015 μια μοναδική εμπειρία σ’ ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) αναπτύχθηκε ένα σύνολο τεχνικών που θύμιζαν περισσότερο μυθιστόρημα παρά πραγματικότητα. Ο στόχος ήταν διπλός: H εύρεση χρημάτων και η πληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους στο χρόνο που έπρεπε.

Η πτώχευση ήταν ante ports στο τέλος κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο του 2015. Ενώ οι υποχρεώσεις του μήνα ανέρχονταν σε 5 δις περίπου ευρώ, παραλήφθηκε το κρατικό ταμείο με 1,6 δις ευρώ στα τέλη του Ιανουαρίου του 2015. Προσθέτοντας στο ποσό αυτό τα έσοδα του Φεβρουαρίου εύκολα διαπιστωνόταν ότι ήταν αδύνατο να καλυφθεί το 100% των δαπανών.

Λίγες ημέρες πριν τη μισθοδοσία του δεύτερου μήνα του χρόνου το κενό ανερχόταν σε 440 εκ. ευρώ!

Οι υποχρεώσεις έτρεχαν και ήταν πολλές στο Γολγοθά της κάλυψης του ταμειακού ελλείμματος. Και δεν ήταν μόνο οι ανάγκες σε μισθούς, συντάξεις και οτιδήποτε σχετικό που αφορά στις πληρωμές εντός της χώρας. O εφιάλτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν μας έδινε πολλά περιθώρια κινήσεων ούτε μετέθετε για πολύ κάθε υποχρέωση της χώρας σε παλαιότερα δάνεια, που έπρεπε να αποπληρωθούν στο χρόνο τους.

Το ΓΛΚ δε γνωρίζει είτε από συντηρητικές είτε από ριζοσπαστικές τάσεις στην οικονομία. Δουλειά του είναι να μην εκτροχιάζει τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να λειτουργεί ομαλά η αγορά, να κρατιέται η παραγωγή στα πόδια της και ο κόσμος να είναι το δυνατόν ήρεμος για να μπορεί να εργαστεί  χωρίς περιττές έγνοιες.

Η μόνιμη επωδός ως τα τέλη του Απριλίου, κατά την οποία τα χρήματα έφταναν ως τότε δεν φαινόταν ότι άγγιζε τα αφτιά του κεντρικού διαπραγματευτή της χώρας με τους Θεσμούς, του Γιάνη Βαρουφάκη, παρά τις τυμπανοκρουσίες των ανακοινώσεων στον ίδιο σε τακτικά διαστήματα.

Και η διαπραγμάτευση δεν έκλεισε στα μέσα της Άνοιξης, εξέλιξη την προβλέψαμε στον χρόνο που έπρεπε, οπότε ετοιμασθήκαμε έγκαιρα για τη δεύτερη καταιγίδα έλλειψης χρημάτων από τον Μάιο και μετά. Και δεν έφταναν όλα αυτά. Με τα capital controls δόθηκε το τελικό κτύπημα καθώς το ΓΛΚ ανέλαβε και τη διαχείριση της κρίσης εκείνης της δύσκολης περιόδου.

Έγιναν λάθη τακτικής από την πλευρά του Γιάνη, ο οποίος, εκτός των άλλων,  δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τους περιορισμούς που αντιμετώπιζε το κρατικό ταμείο. Το οποιοδήποτε ατύχημα με θέμα την πτώχευση της χώρας ήταν πάντοτε μπροστά μας.

Ακόμη, τα εσωτερικά μέτωπα λόγω της απροθυμίας των Ταμείων και Οργανισμών να δανείσουν για λίγες ημέρες το κράτος όπως και η στάση της Τράπεζας της Ελλάδας σε καίρια ζητήματα προκαλούσαν πολλά ερωτηματικά. Και όμως τερματίσαμε με επιτυχία παρά τα όποια στοιχήματα για το αντίθετο …

Όλα αυτά και τόσα άλλα άγνωστα, που φωτίζουν τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού  δίνονται στο βιβλίο μας με τίτλο «2015: Το ημερολόγιο του τρόμου –  Η διαπραγμάτευση ο εκβιασμός και το “παίγνιο”, με το κρατικό ταμείο στη δίνη των αριθμών».

Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα στον ΙΑΝΟ (Σταδίου), τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, τις 7.30μμ. Ομιλητές: Αλέκος Παπαδόπουλος, Λούκα Κατσέλη και Γιάννης Δραγασάκης. Την παρουσίαση συντονίζει η δημοσιογράφος η Τασούλα Επτακοίλη.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ