Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρινοπλαστική: Ποια προβλήµατα µπορεί να επιλύσει

Γράφει η Ανατολή Παταρίδου

Ωτορινολαρυγγολόγος, Παιδο-ΩΡΛ, Χειρουργός Κεφαλής Τραχήλου

Μια ρινοπλαστική δεν γίνεται πάντα για αισθητικούς λόγους. Πολλές φορές, υπάρχουν λειτουργικές αιτίες, που επιτάσσουν το συγκεκριµένο χειρουργείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σηµαντικό να υπάρχει ισορροπία ανάµεσα στο λειτουργικό και στο αισθητικό αποτέλεσµα.

Ένας από τους βασικούς συνδυασµούς επεµβάσεων στη µύτη είναι η διόρθωση του στραβού διαφράγµατος µε τη ρινοπλαστική.

«Στις µέρες µας είναι εφικτό σε ένα χειρουργείο να επιλυθούν όλα τα προβλήµατα της µύτης, τόσο τα αισθητικά όσο και τα λειτουργικά», επισηµαίνει η Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής Τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ, Ανατολή Παταρίδου.

∆εν πρέπει να ξεχνάµε ότι το ευ ζην εξαρτάται από την καλή αναπνοή από τη µύτη. Τη µύτη, αυτό το τόσο παρεξηγηµένο όργανο, µε το οποίο οι ασθενείς συνηθίζουν να ασχολούνται κυρίως για αισθητικούς λόγους, όταν θεωρούν, για παράδειγµα, ότι ένα διαφορετικό σχήµα θα τους κολάκευε περισσότερο. Αρκετοί ασθενείς, που απευθύνονται στον ωτορινολαρυγγολόγο για το θέµα της µύτης τους, ενδιαφέρονται για την αλλαγή του σχήµατος. Αλλά τι θα έλεγαν αυτοί οι ασθενείς, αν µάθαιναν από έναν εξειδικευµένο ωτορινολαρυγγολόγο, ότι πέρα από το θέµα της εµφάνισης, θα µπορούσαν σε ένα χειρουργείο να επιλύσουν όλα τα προβλήµατα της µύτης, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά;

Η µύτη είναι ένα πολύ σηµαντικό όργανο, που φιλτράρει τον αέρα που αναπνέουµε από σκόνες, εισερχόµενους ιούς και µικρόβια. Θερµαίνει τον αέρα, τον υγραίνει και στη συνέχεια τον στέλνει έτοιµο στους πνεύµονες για… «κατανάλωση». Γι’ αυτό και από κάποιους χαρακτηρίζεται, χαριτολογώντας, το κλιµατιστικό του οργανισµού µας.

Ωστόσο, η λειτουργίας της µύτης επηρεάζεται, άµεσα, από το στραβό διάφραγµα, τους ρινικούς πολύποδες ή και τις υπερτροφικές κόγχες, έχοντας ως αποτέλεσµα την µειωµένη οξυγόνωση του οργανισµού µας.

Πολλοί ασθενείς παραπονιούνται για ζαλάδα, βαρύ κεφάλι, κούραση και θολούρα. Εξαιτίας αυτών των συµπτωµάτων δυσκολεύονται στην καθηµερινότητά τους, στο σχολείο, στη δουλειά, στην κοινωνική τους ζωή. Ένα ακόµη βασικό χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι ότι δεν κοιµούνται καλά, γεγονός που τους προκαλεί -και δικαίως- εκνευρισµό και κακή διάθεση.

∆εν είναι λίγοι οι ασθενείς, που δεν αντιλαµβάνονται ότι δεν αναπνέουν όσο καλά θα έπρεπε, θεωρώντας πως η δυσκολία αυτή οφείλεται σε έλλειψη ξεκούρασης ή σε έντονο στρες, απλά και µόνο επειδή τόσο καιρό έχουν συνηθίσει να ζουν µε αυτόν τον τρόπο.

Τα περισσότερα άτοµα, που αντιµετωπίζουν τέτοιου είδους συµπτώµατα, στρέφονται προς την εύκολη λύση, τα αγγειοσυσπαστικά σπρέι. Αυτά ναι, µεν, δίνουν µια προσωρινή λύση, αλλά, από την άλλη, η χρήση τους πρέπει να γίνεται για περιορισµένο χρονικό διάστηµα, αλλιώς µπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση.

Το στραβό διάφραγµα

Σε αρκετές περιπτώσεις, πάντως, οι ασθενείς θα έπρεπε να αναρωτηθούν µήπως για την κακή αναπνοή από τη µύτη δεν φταίει µόνο το στραβό διάφραγµα και άρα η επέµβαση για τη διόρθωση του διαφράγµατος πρέπει να συνδυαστεί µε λειτουργική ρινοπλαστική.

Το θέµα αποτέλεσε, µεταξύ άλλων, το αντικείµενο ενός Master Course στη Ρινοπλαστική, που έγινε, πρόσφατα, στην Κρεµόνα της Ιταλίας και το παρακολούθησαν διακεκριµένοι επιστήµονες από την Ελλάδα και από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τι, ακριβώς, όµως, είναι το στραβό διάφραγµα; Το ρινικό διάφραγµα είναι το διαχωριστικό τοίχωµα µεταξύ των δύο ρουθουνιών και αποτελείται από ένα οστέινο και ένα χόνδρινο τµήµα. Όταν είναι στραβό, εµποδίζει τη δίοδο του αέρα µέσω της µύτης. Το αποτέλεσµα -πέρα από το γνωστό µπούκωµα, το οποίο ο ασθενής το συνηθίζει και εξοικειώνεται, γιατί δεν έχει συγκριτικό µέτρο- είναι να εγκαθίστανται συµπτώµατα όπως κούραση, πονοκέφαλος, συχνός ξηρός βήχας, προβλήµατα µε τα αυτιά και άλλα.

«Έχω χειρουργήσει πολλούς ασθενείς, που έπασχαν από κρίσεις πανικού και είχαν στραβό διάφραγµα και λένε ότι τώρα καταλαβαίνουν ότι δεν ήταν άγχος, αυτό που ένιωθαν, αλλά έλλειψη αέρα», λέει η κ. Παταρίδου χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, µια, ακόµη, σηµαντική παράµετρος, που αξίζει να αναφερθεί, είναι εκείνοι οι ασθενείς, οι οποίοι θέλουν να κάνουν ρινοπλαστική µόνο για αισθητικούς λόγους.

Αυτοί οι ασθενείς έχουν σε µεγάλο ποσοστό προσδοκίες, οι οποίες µπορεί και να µην πραγµατοποιούνται. Γιατί πηγάζουν από προβλήµατα, που υπάρχουν στην σχέσεις που έχουν µε τον εαυτό τους και µε τις ισορροπίες τους γενικότερα. Γι’ αυτό και τέτοιες περιπτώσεις θέλουν πολύ µεγάλη προσοχή στην αξιολόγηση και στη διαχείρισή τους.

Σύγχρονη χειρουργική αντιµετώπιση

Η ολοκληρωµένη αξιολόγηση όλων των σηµείων στο εσωτερικό της µύτης είναι απαραίτητη. Στη δυσκολία της ρινικής αναπνοής, µπορεί να συµµετέχουν το ρινικό διάφραγµα, οι κάτω ρινικές κόγχες ενώ προβλήµατα µπορεί να υπάρχουν από αλλεργίες ή από πολύποδες.

Οι νέες τεχνολογίες είναι άκρως βοηθητικές σε τέτοιου είδους χειρουργεία. Η χρήση των ενδοσκοπίων και του φωτισµού δίνουν πλήρη εικόνα στον γιατρό, χωρίς να χρειάζονται εξωτερικές τοµές. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον ειδικό χειρουργό να εντοπίσει οποιαδήποτε παθολογία, όπως στραβό διάφραγµα, πολύποδες, υπερτροφικές κόγχες ακόµα και ιγµορίτιδα, και να διορθωθούν όλα στο ίδιο χειρουργείο.

Επιπλέον, οι νέες τεχνικές, σε συνδυασµό µε την χρήση µοσχευµάτων, προσφέρουν οριστική λύση σε ασθενείς, που έχουν κάνει παλιότερα ένα αποτυχηµένο χειρουργείο διαφράγµατος. Οι ασθενείς µπερδεύονται, πολλές φορές, και θεωρούν ότι µια εξωτερική παραµόρφωση της µύτης είναι σίγουρο ότι προκαλεί και προβλήµατα στην αναπνοή. Αυτό δεν ισχύει πάντα και πρέπει να εξεταστεί από τον ωτορινολαρυγγολόγο. Εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον γιατρό, η παραµόρφωση θα διορθωθεί µε λειτουργική ρινοπλαστική, γεγονός που θα συνδράµει στο λειτουργικό αλλά και στο αισθητικό κοµµάτι της µύτης. Έτσι, ο ασθενής αποκτά µια µύτη τόσο συµµετρική, όσο και λειτουργική.

Η ενδοσκοπική χειρουργική χαρίζει στον ασθενή σηµαντικά πλεονεκτήµατα και µετά την επέµβαση. ∆εν πονάει, δεν µελανιάζει, δεν πρήζεται κι έτσι µειώνεται αισθητά ο χρόνος αποκατάστασής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ