Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Εµβοές: Οι ενοχλητικοί ήχοι που δεν µπορούµε να αποφύγουµε

Υψηλό είναι το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν µε εµβοές, ένα σύµπτωµα που επιβαρύνει τη συναισθηµατική υγεία και την κοινωνική ευηµερία τους. Στην Ευρώπη, 3 στους 20 ανθρώπους ζουν ακούγοντας έναν θόρυβο που δεν προκαλείται από καµία πηγή του περιβάλλοντος.

Από τα ευρήµατα µιας από τις πιο πρόσφατες µελέτες, που πραγµατοποιήθηκε σε 11.427 άτοµα άνω των 18 ετών, σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, µεταξύ των οποίων η Ελλάδα, βρέθηκε ότι ο επιπολασµός οποιασδήποτε εµβοής ήταν 14,7% (14,0% στους άνδρες και 15,2% στις γυναίκες), κυµαινόµενος από 8,7% στην Ιρλανδία έως 28,3% στη Βουλγαρία. Σοβαρές εµβοές εντοπίστηκαν στο 1,2% των συµµετεχόντων (1,0% στους άνδρες και 1,4% στις γυναίκες), που κυµαίνονταν από 0,6% στην Ιρλανδία έως 4,2% στη Ρουµανία.

Η µελέτη, τα αποτελέσµατα της οποίας δηµοσιεύθηκαν στο επιστηµονικό περιοδικό The Lancet Regional Health-Europe, αποκάλυψε ότι στην Ελλάδα το 16,1% έχει περιστασιακά εµβοές, µε το 6% αυτών να τις χαρακτηρίζει ενοχλητικές. Σχεδόν το 2% υποφέρει από σοβαρές εµβοές και σε µεγάλο ποσοστό δεν αναζητούν τρόπους βελτίωσης της κατάστασής τους.

Οι εµβοές, ενίοτε, είναι περιστασιακές και αποτέλεσµα µιας προσωρινής «θαµπάδας» της ακοής, εξαιτίας της έκθεσης σε ένα δυνατό θόρυβο (είτε λόγω έντασης είτε και λόγω διάρκειας). Αλλά το ποσοστό εκείνων που ακούν σταθερά κάποιον ανύπαρκτο θόρυβο ανέρχεται στο 36% των πασχόντων.

Συνήθως, τα άτοµα µε εµβοές έχουν κάποιου βαθµού απώλεια ακοής αλλά εµφανίζονται και σε άτοµα µε υπερακουσία. Στα πλέον συχνά αίτια των εµβοών συµπεριλαµβάνονται η χρόνια έκθεση σε θόρυβο, το οξύ ακουστικό τραύµα από θόρυβο (τουφέκια, κροτίδες κ.ά.), η νόσος Meniere, η τοξική λαβυρινθίτιδα, η χρόνια µέση ωτίτιδα µε χολοστεάτωµα, η ωτοσκλήρυνση, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.ά.

Συναισθηµατικες διαταραχές 
και κατάθλιψη

Αξίζει να σηµειωθεί ότι σε ασθενείς που πάσχουν από εµβοές, συχνά, συνυπάρχουν συναισθηµατικές διαταραχές, ενώ σε ποσοστό 28-60% ασθενών µε σοβαρής µορφής εµβοές, συνυπάρχει κατάθλιψη.

Οι περιγραφές του ήχου που ακούνε όσοι αντιµετωπίζουν αυτό το πρόβληµα ποικίλλουν: από ένα κουδούνισµα, ένα σφύριγµα ή ένα επαναλαµβανόµενο χτύπο (π.χ. σαν κοµπρεσέρ), έως ένα κελάηδισµα ή ένα µουσικό σκοπό.

∆υστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος οριστικής απαλλαγής, παρά µόνο εάν οι εµβοές προκαλούνται από αιτία που µπορεί να θεραπευτεί ή από τη διακοπή των φαρµάκων που δεν έχουν προκαλέσει µόνιµη βλάβη στα αφτιά.

Υπάρχουν παρεµβάσεις που µπορούν να µειώσουν το βουητό των αφτιών. Οι περισσότερες εστιάζουν στη διαχείριση του άγχους, όπως η ένταξη τακτικής άσκησης στο καθηµερινό πρόγραµµα, η αποφυγή των συνθηκών, συνηθειών ή παραγόντων που το εντείνουν, όπως το κάπνισµα και η κατανάλωση καφεΐνης, στον επαρκή και ποιοτικό ύπνο και στη λήψη µέτρων για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε δυνατούς θορύβους.

Η σηµασία της διατροφής

Έχει αποδειχθεί ότι η διατροφή επηρεάζει την ευαισθησία στις εµβοές και την απώλεια ακοής. Μια µελέτη που δηµοσιεύθηκε, πέρσι, στο περιοδικό «Ear and Hearing» της Αµερικανικής Ακουστικής Εταιρείας εξέτασε τον συσχετισµό σε 34.576 ενήλικες. Οι υψηλότερες προσλήψεις ασβεστίου, σιδήρου και λίπους συσχετίστηκαν µε αυξηµένες πιθανότητες εµβοών, ενώ οι υψηλότερες προσλήψεις βιταµίνης Β12 και κρέατος µε µειωµένες πιθανότητες.

Στη µείωση των εµβοών βοηθούν ιδιαίτερα η βιταµίνη Β12, ο ψευδάργυρος, το Ginkgo Biloba και το µαγνήσιο, τα οποία µπορούν να ληφθούν και από συµπληρώµατα. Η βιταµίνη Β12 συµβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήµατος, ο ψευδάργυρος είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το ginkgo biloba προστατεύει τον κοχλία που είναι από τις ελεύθερες ρίζες και αυξάνει τη ροή του αίµατος και την υγεία του έσω ωτός. Το µαγνήσιο χρησιµεύει ως κύριος ρυθµιστής των διαύλων ασβεστίου που εµπλέκονται στη νευροµεταβίβαση και έχει καταδειχθεί η συµβολή του στην αντιµετώπιση των εµβοών.

Μια έρευνα που πραγµατοποιήθηκε από τους Jennifer Knapper, M. Victoria Girauta, and Jordi Coromina στο Ιατρικό Κέντρο Teknon της Βαρκελώνης απέδειξε την αποτελεσµατικότητα συµπληρώµατος που περιείχε Ginkgo biloba, µαγνήσιο, 5-hydroxytryptophan, βιταµίνες Β5 και Β6 ψευδάργυρο και µελατονίνης. Τα ευρήµατα έδειξαν ότι η συστηµατική χρήση του συµπληρώµατος µείωσε σηµαντικά την ένταση των αντιληπτών εµβοών, έχοντας πολύ καλό προφίλ ασφαλείας. Αντίστοιχη ήταν και η βελτίωση της ψυχολογίας των ασθενών.

Εξίσου καλά ήταν τα αποτελέσµατα και µιας άλλης µελέτης, που διεξήχθη επίσης από Ισπανούς ερευνητές, σε 450 άτοµα, τα οποία έλαβαν συµπλήρωµα διατροφής µε συνδυασµό µαγνησίου, ginkgo και µελατονίνης. Φάνηκε ότι µείωσε κατά 34% την ένταση των εµβοών και βελτίωσε κατά 35% την ποιότητα ζωής των πασχόντων, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Τα συµπληρώµατα διατροφής, λοιπόν, είναι ασφαλή και αποτελούν µια εναλλακτική λύση στη φαρµακοθεραπεία, η οποία δεν θεραπεύει αλλά βοηθά στον έλεγχο της έντασης των εµβοών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ