Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

ΕΚΕ: Εφαλτήριο για το μέλλον – H μεγάλη προσφορά των ελληνικών επιχειρήσεων στην κρίση του Covid

Από την ειδική έκδοση της Αμαρυσίας – Επιχείρηση: Εταιρική υπευθυνότητα – Δράσεις και πρακτικές με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο

Γράφει ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων

«Τώρα, στην ώρα της μεγάλης και σκληρής δοκιμασίας για όλους, προβάλλει η μεγάλη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τον κοινωνικό τους ρόλο και τους δεσμούς τους με την κοινωνία, αναπτύσσοντας περισσότερα και ουσιαστικότερα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με βάση φυσικά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία». Αυτό υπογράμμιζα, στο σημείωμά μου, στο περυσινό αφιέρωμα της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, την προσφορά πολλών επιχειρήσεων, κυρίως, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εν μέσω της πανδημίας.

Τα στοιχεία από την έρευνα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη που διεξήγαγε για 10η συνεχή χρονιά το 2021 η Διεύθυνση Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP Α.Ε. έρχονται να καταδείξουν ακριβώς το μέγεθος της προσφοράς:

• Το 85% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι πραγματοποιεί δωρεές και χορηγίες σε χρήμα ή/και είδος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19 σε «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικό βαθμό. Πρόκειται για ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (61%).

• Ενώ το 61% των ελληνικών επιχειρήσεων παρείχαν υπηρεσίες ή προϊόντα της επιχείρησης για τον ίδιο λόγο, σε «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικό βαθμό.
Αυτό το κύμα δωρεών από επιχειρήσεις, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όπως αναφέρεται στην έρευνα, θεωρώ ότι αποτελεί:

• Θετικό κεκτημένο

• Σημαντική παρακαταθήκη και εφαλτήριο για το μέλλον

• Oρόσημο για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, κατά την οποία οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, θα αναλαμβάνουν ολοένα μεγαλύτερο και ενεργότερο ρόλο σε θέματα που αφορούν στην κοινωνία, το περιβάλλον, τη διακυβέρνηση, τους εργαζόμενους.

Με άλλα λόγια, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται στη σύγχρονη οικονομική ορολογία, από την εποχή της παραγωγής αξίας -μόνο- για τους μετόχους (value for shareholders) να περάσουν στην εποχή της παραγωγής αξίας -και- για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (value for stakeholders), δηλαδή το σύνολο της κοινωνίας. Πρόκειται για περιπτώσεις «win-win» καθώς ωφελημένες είναι και οι ίδιες οι επιχειρήσεις.

Το καταγράφει και η έρευνα της ICAP το 2021, μεσούσης της πανδημικής κρίσης:

1. Το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που αξιολογούν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως «πολύ» ή «πάρα πολύ» σηµαντική, ανήλθε στο 95%.
2. Δύο στις τρεις επιχειρήσεις αύξησαν τις δαπάνες για Εταιρική Υπευθυνότητα.
3. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανάπτυξης της ΕΚΕ από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων (ανεξαρτήτως μεγέθους).

Σ’ αυτό, λοιπόν, το έδαφος της νέας σχέσης των επιχειρήσεων με την κοινωνία, είναι μεγάλη η ευκαιρία, αξιοποιώντας τα θετικό momentum, να «χτίσουμε» τη νέα επικαιροποιημένη στρατηγική και τις νέες πρωτοβουλίες για την ΕΚΕ.

Πολύ περισσότερο, καθώς το πολιτικό και το οικονομικό περιβάλλον καθίσταται ολοένα και πιο ελκυστικό για τις επιχειρήσεις, οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται, οι αδειοδοτικές διαδικασίες απλοποιούνται, η ψηφιοποίηση του κράτους «τρέχει» με πρωτόγνωρους ρυθμούς, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ενεργοποιούνται, η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων επιταχύνεται και διευκολύνεται ακόμη περισσότερο.

ΝΕΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤHΓΙΚΗ ΓΙΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Ημέρα με την ημέρα, η Ελλάδα κάνει όχι βήματα αλλά άλματα στην κατεύθυνση επίτευξης του στόχου που θέσαμε ως Κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2019, ώστε να εξελιχθεί σε μια από τις φιλικότερες, προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις, χώρες στον πλανήτη.

Καθώς, μάλιστα, τα επόμενα χρόνια έχουμε στη διάθεσή μας το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών, δεκάδες δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αυξάνονται σημαντικά οι δυνατότητές μας για την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων, στην κατεύθυνση του ψηφιακού και του «πράσινου» μετασχηματισμού τους αλλά και της μεγέθυνσής τους, ώστε να έχουν περισσότερα «εφόδια» και συνακόλουθα, περισσότερες ευκαιρίες στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Όσο, λοιπόν, πιο στέρεα θα στέκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις κατά τη μετάβαση στη μεταπανδημική εποχή κι όσο περισσότερο θα αναπτύσσονται δημιουργώντας νέο πλούτο, τόσο, παράλληλα, μεγαλύτερη αξία θα μπορούν να προσδώσουν στην κοινωνία και τόσο μεγαλύτερη συνεισφορά θα μπορούν να έχουν στην κοινή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό και στις στρατηγικές προτεραιότητές μας ως αρμόδιου Υπουργείου, οι πολιτικές μας για τις επιχειρήσεις συμβαδίζουν με τη νέα επικαιροποιημένη στρατηγική για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την περίοδο 2021 – 2030, η οποία ευθυγραμμίζεται προφανώς με την ανανεωμένη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΕΚΕ, στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Αναμφίβολα, κατά τη μετάβαση στη μεταπανδημική εποχή, οι ανάγκες και οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δικαιώνουν τις προσπάθειες όλων και αποτελούν εχέγγυο ότι τα επόμενα χρόνια μπορούμε και θα πάμε ακόμη καλύτερα. Με εργατικότητα, χαμηλούς τόνους και πνεύμα συλλογικής προσπάθειας και δημιουργικής συνεργασίας, θα τα καταφέρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ