Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο ιός των… Opinion Leaders

Γράφει ο Φώτης Καρύδας, Δημοσιογράφος – Αναλυτής

Στην Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία ο «δείκτης της συνωμοσιολογίας» βρίσκεται πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Για αυτό το «μετάλλιο» ο… ιός των OpinionLeaders έχει παίξει καθοριστικό ρόλο…

Το 2021 «βαδίζει» σιγά σιγά προς τη δύση του και η ανθρωπότητα έκλεισε δύο χρόνια από τότε που της… χτύπησε την πόρτα η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ο ιός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, οι μεταλλάξεις διαδέχονται η μία την άλλη, ο κόσμος, παρά την ασπίδα που του προσφέρει το εμβόλιο, εξακολουθεί να είναι τρομοκρατημένος γιατί έχει αλλάξει η καθημερινότητά του και, γενικότερα, η ζωή του. Οι επιστήμονες «βαφτίζουν» με τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτας τις μεταλλάξεις του ιού και αυτές, με τη σειρά τους, ταξιδεύουν ταχύτατα από ήπειρο σε ήπειρο και από χώρα σε χώρα.

Από τις πρώτες ημέρες όμως που η επιστημονική κοινότητα έκανε λόγο για την Covid19, εκείνες τις ημέρες που δεν ξέραμε καλά καλά όχι μόνο πως μεταδίδεται αλλά ακόμα και πως… γράφεται έκανε την εμφάνισή του ένας άλλος ταχύτατα εξαπλώμενος ιός και αυτός δεν ήταν άλλος από τους OpinionLeaders του ιού.
Για να κάνουμε αυτόν τον όρο κατανοητό θα μπορούσαμε να τους αποκαλέσουμε καθοδηγητές γνώμης. Πρόκειται για άτομα που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τους γύρω τους. Και μπορεί σήμερα αυτό να γίνεται μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όμως η ύπαρξή τους έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα και στην Αγορά καθώς οι ρήτορες ασκούσαν μεγάλη επιρροή στην κοινή γνώμη.

Ας αφήσουμε όμως τους ρήτορες και ας έρθουμε στο σήμερα και στους ρήτορες της πανδημίας. Σε αυτή τη μικρή μειοψηφία που χρησιμοποιώντας τα social media και όχι μόνο, προσπάθησε αρχικά να πείσει τους αφελείς ότι δεν υπάρχει πανδημία, στη συνέχεια ότι τα πάντα είναι κατασκευασμένα από αόρατους εχθρούς, και, φυσικά, η… ρητορεία και η φαντασία τους βρήκε πρόσφορο έδαφος στα εμβόλια. ΟιOpinion Leaders της πανδημίας δεν προβληματίζονται εάν τα κηρύγματα τους γίνουν αιτία για να αρρωστήσουν κάποιοι άνθρωποι ή να χάσουν τη ζωή τους. Συνεχίζουν ακάθεκτοι το καταστροφικό τους έργο και, μάλιστα, υπήρξαν και περιπτώσεις που χαρακτήρισαν «μάρτυρες» ανθρώπους που πέθαναν χωρίς να κάνουν το «μπόλι» ή όπως αλλιώς ονομάζουν το εμβόλιο.

Πριν από λίγες ημέρες μία μητέρα έφυγε από τη ζωή πριν να προλάβει να δει το μωράκι της που τόσο είχε αγωνιστεί για να αποκτήσει. Δυστυχώς δεν ήταν η μόνη. Στην Ελλάδα τρεις γυναίκες πέθαναν ενώ ήταν έτοιμες να ζήσουν την τόσο όμορφη στιγμή της γέννησης του παιδιού τους. Καμία από αυτές δεν είχε εμβολιαστεί. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις φέρεται να εμπλέκεται και κάποιος πνευματικός που δεν άφησε τη δύστυχη γυναίκα να εμβολιαστεί.

OpinionLeaders σε αυτό το θέμα και οι πνευματικοί λοιπόν. Και, δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που τους εμπιστεύονται περισσότερο από τους γιατρούς. Έτσι και αυτές οι μητέρες. Ακολουθούσαν κατά γράμμα τις συμβουλές των γιατρών τους σε ότι αφορούσε την προετοιμασία τους για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους αλλά δεν άκουσαν τη πιο σημαντική συμβουλή: αυτή του εμβολιασμού.

Πριν από λίγες ημέρες ένας ιερέας που είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο αποκάλυψε μέσα από ανάρτησή του ότι ο ένας από τους ανεμβολίαστους που ήταν στον θάλαμο δεν θέλησε να κάνει το εμβόλιο γιατί δεν τον άφηνε ο πνευματικός του. «Ας ελπίσουμε ο κόσμος κάποτε να αναθέτει τα της υγείας του στους γιατρούς και όχι στους γέροντες γκουρού, που πιστεύω ότι είναι εγκληματίες», έγραψε ο ιερέας σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν είναι όμως μόνο οι «γέροντες γκουρού» που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τα του κορωνοϊού καλύτερα και από τους επιστήμονες. Οι καθοδηγητές γνώμης είναι πολλοί. Δημοσιογράφοι, εκκολαπτόμενοι πολιτικοί, ακόμα και τραγουδιστές βρήκαν μέσα από τις σελίδες του διαδικτύου το «πόστο» στη δική τους… Αρχαία Αγορά και με επιδέξια επιχειρηματολογία, περίπου 2.500 χρόνια μετά τον Γοργία, εξακολουθούν να αποδεικνύουν ότι «λόγος δυνάστης μέγας εστίν».

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν σκεφτεί έστω μία φορά ότι ενδέχεται, όπως λέμε και λαϊκά, να πάρουν κάποιο άνθρωπο στον λαιμό τους; Έχουν σκεφτεί ότι αυτοί που επηρεάζονται από τις, χωρίς επιστημονική βάση, θεωρίες τους μπορεί να πεθάνουν; Άραγε έχει περάσει έστω μία φορά από το μυαλό τους ότι μπορεί να έχουν ευθύνες για τον θάνατο ενός συνανθρώπου τους; Ο ιερέας που νοσηλεύτηκε τους χαρακτήρισε «εγκληματίες»…

Πριν από λίγες ημέρες μία ευρωπαϊκή μελέτη κατέταξε τη χώρα μας στις πρωταθλήτριες χώρες σε ότι αφορά τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το θέμα της πανδημίας. Στην Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία ο «δείκτης της συνωμοσιολογίας» βρίσκεται πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Για αυτό το «μετάλλιο» ο… ιός των OpinionLeaders έχει παίξει καθοριστικό ρόλο…

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ