Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Υπάρχουν καλά νέα: Ένα ακόμα βήμα ψηλότερα προς την επενδυτική βαθμίδα

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση για την Ελλάδα. Οι ελληνικοί τίτλοι θα παραμείνουν στο πρόγραμμα των επανεπενδύσεων παρότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) θα λήξει τον προσεχή Μάρτιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κεφάλαια από τα ήδη αγορασμένα ομόλογα που λήγουν θα διοχετεύονται και πάλι σε ελληνικούς τίτλους. Είναι μια σημαντική νίκη μέσα σ ’ένα δύσκολο περιβάλλον προκλήσεων.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για δύο λόγους: Πρώτον στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές και σήμα αναγνώρισης της οικονομικής και δημοσιονομικής προόδου που έχει σημειώσει η πατρίδα μας. Δεύτερον διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς το δίχτυ ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα παραμένει.

Όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση της JP Morgan, «Εάν η ΕΚΤ δεσμευθεί ξεκάθαρα πως θα στηρίξει την Ελλάδα στρέφοντας το βάρος των ροών από τα ομόλογα του PEPP που λήγουν, προς τα ελληνικά ομόλογα, θα είναι ένα αρκετά αξιόπιστο και εποικοδομητικό μήνυμα προς τους επενδυτές».

Αυτό φάνηκε να γίνεται αντιληπτό από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και την ίδια την επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ που παραδέχθηκε πως η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί «ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα». Η απόφαση και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ έρχονται να προστεθούν στην αλυσίδα πρόσφατων αναφορών και εκθέσεων από οίκους αξιολόγησης, θεσμούς και εταίρους, που πιστοποιούν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική από την Κυβέρνηση αποδίδει καρπούς.

Ήδη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας τα ελληνικά ομόλογα έχουν αντιδράσει θετικά στην απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές τους μετά το τέλος του προγράμματος πανδημίας -καθ’ υπέρβαση του ορίου που θα ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 1,12% από 1,36% που κυμαίνονταν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδος και ανάλογη ήταν η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των 5ετών ομολόγων στο 0,4% και των 15ετών στο 1,32%.

H Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, όπως φάνηκε και στον Προϋπολογισμό του 2022, να ακολουθεί μια διορατική εκδοτική στρατηγική και να υλοποιεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Συνεχίζει, με σχέδιο, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, την εφαρμογή του προγράμματός της, ώστε η Ελλάδα να ισχυροποιηθεί περαιτέρω και να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα μέχρι το 2023. Αυτός είναι ένας καθοριστικός στόχος για το Υπουργείο Οικονομικών και ένα μεγάλο στοίχημα για τη Χώρα συνολικά. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι άνεμος αισιοδοξίας και ελπίδας για το Ελληνικό κράτος και τους πολίτες, που προσβλέπουν σε ένα καλύτερο αύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ