Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Πέτρος Μπάλτας: «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν με έναν μαρκαδόρο στο χέρι»

Ο Πέτρος Μπάλτας,  ένας από τους πιο ταλαντούχους σκιτσογράφους της νέας γενιάς συστήνει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ την αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου «Παναθηναϊκούπολη» (που κυκλοφορεί από την εκδοτική Belle Époque  με έδρα τα Μελίσσια) , την εξαιρετική εικονογράφηση του  οποίου υπογράφει και μας μιλάει για τα μελλοντικά του σχέδια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ

Πώς ξεκίνησε αυτή η εκδοτική προσπάθεια και πως είναι η αίσθηση να «ζωντανεύεις» ένα βιβλίο εμπλουτίζοντας το με εικόνες;

Η «Παναθηναϊκούπολη» αποτελεί την πρώτη συγγραφική προσπάθεια του Ανδρέα Οικονόμου. Πρόκειται στην ουσία για ένα παιδικό βιβλίο με μυθιστορηματική πλοκή  μέσω της οποίας ο αναγνώστης ξεναγείται στην σπουδαία ιστορία του Παναθηναϊκού. Η ιστορία της νέας ανανεωμένης έκδοσης ξεκινάει μερικά χρόνια πίσω, όταν σε μία από τις πρώτες συζητήσεις μας με τον Ανδρέα Οικονόμου, είχε πέσει η ιδέα στο τραπέζι να εικονογραφηθεί το συγκεκριμένο βιβλίο. Όταν το «1908» μπήκε στη ζωή μας  αυτή η ιδέα έμεινε για μερικά χρόνια στην άκρη περιμένοντας υπομονετικά, μέχρι που πριν λίγους μήνες  ωρίμασε.

Διαβάζοντας τις σελίδες τις «Παναθηναϊκούπολης» αυτόματα το μυαλό σου δημιουργεί εικόνες. Για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, η ύπαρξη εικόνων και πολύ περισσότερο σκίτσων αποτελεί σίγουρα πλεονέκτημα έναντι όσων αποτελούνται αποκλειστικά από λέξεις. Έτσι, δεν ήταν και τόσο δύσκολη η απόφαση να κυκλοφορήσουμε την νέα, ανανεωμένη «Παναθηναϊκούπολη» πάντα από τις εκδόσεις Belle Époque.

Μίλησες για το «1908», την  σειρά graphic novel με  περιεχόμενο την ιστορική διαδρομή του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου την οποία υπογράφεις εδώ και τρία χρόνια. Τι σου έχει κάνει περισσότερη εντύπωση μαθαίνοντας την ιστορία του σωματείου;

Όντας οπαδός του Τριφυλλιού η καθημερινή ενασχόληση με την ιστορία του Συλλόγου είναι σίγουρα πολύ διασκεδαστική. Πριν τη δημιουργία του «1908» νόμιζα πως γνώριζα την ιστορία του Παναθηναϊκού. Μόλις γνώρισα τον Ανδρέα Οικονόμου, σεναριογράφο της σειράς, και κυρίως μόλις μου παρέδωσε το σενάριο του πρώτου τόμου, κατάλαβα πως όχι απλώς δεν γνώριζα πολλά σημαντικά γεγονότα αλλά αγνοούσα την ύπαρξη εξαιρετικά σημαντικών προσώπων που χωρίς αυτά ο Παναθηναϊκός δεν θα ήταν αυτός που είναι σήμερα. Η ιστορία του Παναθηναϊκού είναι η απόδειξη πως αυτός ο Σύλλογος είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένας Αθλητικός Όμιλος. Είναι ένας «ζωντανός οργανισμός» που από τη γέννηση του επηρεάζει και επηρεάζεται, βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και δρα. Αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό με την ιστορία του Μεγάλου Συλλόγου. Ότι στα 113 και πλέον χρόνια ύπαρξης του, δεν έμεινε στιγμή στάσιμος. Κάποτε έλεγαν πως όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στην Ελλάδα, θα βρεις αρχαία. Ε λοιπόν, όποιο αρχείο, όποια εφημερίδα, όποιο ιστορικό γεγονός κι αν εξετάσει κανείς θα συναντήσει τον Παναθηναϊκό!

Σε πρακτικό επίπεδο πως συνεργάζεσαι με τον κειμενογράφο Ανδρέα Οικονόμου;  

Η συνεργασία μου με τον κειμενογράφο του «1908», εξαιρετικό συγγραφέα και πάνω από όλα καλό φίλο, Ανδρέα Οικονόμου είναι πάντοτε μια ευχάριστη υπόθεση. Σε πρακτικό επίπεδο – και όσο αφορά τη σειρά graphic novel – ο Ανδρέας φροντίζει να μου στείλει ένα αρκετά κατατοπιστικό και αναλυτικό κείμενο – σενάριο με τους διαλόγους αλλά και με πολλές περιγραφές που αφορούν τόσο τα φανερά όσο και τα φαινομενικά ασήμαντα σημεία κάθε σελίδας. Φυσικά το παραπάνω αρχείο συνοδεύεται από άφθονο φωτογραφικό υλικό ώστε να μπορέσω να «πιάσω» το κλίμα της εκάστοτε εποχής που μελετάμε. Έπειτα, σε δεύτερη φάση, ξεκινά ο πρόχειρος σχεδιασμός – τοποθέτηση του σεναρίου στις σελίδες, αυτή τη φορά όμως με αρκετά αφαιρετικά σκίτσα. Αφού συζητήσουμε τα παραπάνω και κάνουμε όποιες αλλαγές χρειαστούν, περνάμε στη σχεδίαση. Σε ολόκληρη την διαδικασία της δημιουργίας βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε.

Η εκδοτική προσπάθεια της Belle Époque όσον αφορά το κομμάτι του Παναθηναϊκού αναφέρεται στο ένδοξο παρελθόν και τη χαμένη αίγλη του τεράστιου αυτού συλλόγου. Τι γίνεται, όμως με το παρόν και το μέλλον του;

Ο Παναθηναϊκός όντως, σαν Σύλλογος διανύει δύσκολες εποχές. Ο προορισμός αυτού του Συλλόγου είναι ο πρωταθλητισμός και η νίκη σε κάθε σπορ. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μοναδικότητα του χαρακτήρα του δεν διαμορφώθηκε μονάχα από χαρές και μεγάλες νίκες, αλλά πολύ περισσότερο από δυσκολίες, κακουχίες και σκληρές καταστάσεις. Η επαναφορά του Συλλόγου εκεί που του αξίζει θα έρθει μονάχα αν κατανοήσουμε όλοι και όλες μας ποιες είναι η αρχές και οι αξίες που πρεσβεύει το Τριφύλλι. Αυτό είναι εν τέλει και το μεγάλο στοίχημα αυτής της εκδοτικής προσπάθειας.

Πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για το σκίτσο και πως για τον Παναθηναϊκό;

 

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν με έναν μαρκαδόρο στο χέρι! Πραγματικά αγαπώ το σκίτσο και τη ζωγραφική από πάντα. Αφιέρωνα από μικρός αρκετές ώρες σε αυτό και η οικογένεια μου ήταν πολύ υποστηρικτική. Η μητέρα μου ασχολούνταν ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και μάλλον έτσι κόλλησα το μικρόβιο.

Όσο για τον Παναθηναϊκό, νομίζω πως με κέρδισε το χρώμα και το σύμβολο. Σίγουρα έπαιξε ρόλο πως στην παρέα του σχολείου, το κλασικό παιδάκι που εξαπατά και αλλάζει τους κανόνες για να κερδίζει μόνο εκείνο ήταν Ολυμπιακός… Πέρα από την πλάκα όμως, νομίζω πως τα περισσότερα παιδιά που οι οικογένειες τους δεν ασχολούνται με τα του αθλητισμού, διαλέγουν την ομάδα που υποστηρίζουν από το χρώμα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Σκοπός μου είναι να βελτιώνεται το σχέδιο μου τεύχος με το τεύχος, φορά με τη φορά.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλά νέα projects που τρέχουν και σίγουρα το 2022 θα με βρει ακόμα πιο ενεργό στον τομέα του σκίτσου.

Σε λίγες ώρες θα υποδεχτούμε το νέο έτος. Πώς θα ζωγράφιζες το 2022;  

Όλοι μας νομίζω ευχόμαστε το 2022 να είναι μια χρονιά που θα αφήσουμε πίσω μας τον κορωνοϊό και θα προχωρήσουμε παρακάτω. Νομίζω θα έφτιαχνα κάτι αισιόδοξο. Ίσως να το ζωγράφιζα λοιπόν σαν ένα μικρό παιδάκι – με πράσινα ρούχα φυσικά – που χαμογελά και παίζει αμέριμνο. Σίγουρα κάτι αισιόδοξο!

INFO

H «Παναθηναϊκούπολη», η σειρά «1908» αλλά και όλα τα βιβλία που αφορούν τον Παναθηναϊκό είναι διαθέσιμα στο vivliapao.gr και σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία.

Για την «Παναθηναϊκούπολη», εκτός από την απλή έκδοση υπάρχει και το συλλεκτικό χριστουγεννιάτικο πακέτο, που περιλαμβάνει πολλά  καταπράσινα δώρα (graphic novel, έξι card postal, παναθηναϊκό ημερολόγιο 2022, τετράδιο, χριστουγεννιάτικο στολίδι, αφίσα Τζιμπρίλ Σισέ, αφίσα Δημήτρη Σαραβάκου)

 Όποιος  θέλει να δει  τη δουλεία του Πέτρου Μπάλτα μπορεί να το κάνει στο: https://www.instagram.com/p.s.baltas_artworks/ (@p.s.baltas_artworks)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ