Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_img

Ταινίες της εβδομάδας: «Και στις καλύτερες οικογένειες», «Μικρή μαμά», «Πού κρύβεται η Άννα Φρανκ» (Βίντεο)

Η «ΑΜΑΡΥΣΙΑ», λίγες ώρες πριν πούμε “αντίο” στη φετινή χρονιά και καλωσορίσουμε το 2022,  σας παρουσιάζει τις ταινίες της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας που μπορείτε να απολαύσετε από σήμερα Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου στη «μεγάλη οθόνη».

Και στις καλύτερες οικογένειες – Las mejores familias

Είδος: Κωμωδία (99΄)

Χώρα: Περού (2020)

Σκηνοθεσία: Χαβιέρ Φουέντες-Λεόν

Παίζουν: Τζέλι Ρεατέγκι, Γκράσια Ολάγιο, Τατιάνα Αστένγκο, Γκαμπριέλα Βελάσκεθ.

Σύνοψη: Η Λουσμίλα (Τατιάνα Αστένγκο) και η Πέτα (Γκαμπριέλα Βελάσκεθ) είναι αδελφές που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί σε σπίτια αριστοκρατικών οικογενειών. Οι δύο αδελφές είναι σχεδόν μέλη της οικογένειας αλλά… ίσως όχι για όλους. Όλα αλλάζουν όταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό φέρνει τα πάνω κάτω για τις δύο οικογένειες, που βλέπουν την ιεραρχία τους να καταρρέει εν μέσω ενός μεγάλου πάρτυ γενεθλίων.

Διανομή: Cinobo

Κριτική: Μαύρη κωμωδία καταστάσεων και συμπεριφορών, με κοινωνικο-πολιτικές προεκτάσεις από τον περουβιανό Χαβιέρ Φουέντες-Λεόν.

Η ιστορία του φιλμ διαδραματίζεται στη Λίμα και αφορά στη ζωή δύο εύπορων αριστοκρατικών οικογενειών που ζουν σε αρχοντικά, τα οποία συνορεύουν και ταυτόχρονα καταλαμβάνουν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, το οποίο μάλιστα ο σκηνοθέτης με χρήση ντρόουν μας δείχνει ότι είναι περικυκλωμένο από δυο πολιτικές διαδηλώσεις με διαφορετικές διεκδικήσεις και συνθήματα, που «μπορεί να οδηγήσουν σε σύγκρουση», όπως μαθαίνουμε από την ανοικτή τηλεόραση στο ένα από τα δυο σπίτια.

Μέσα στο τεράστιο αυτό κτήμα που είναι τόσο περίκλειστο ώστε θυμίζει τα «Παράσιτα», ζουν «στον κόσμο τους» οι εύποροι του Περού, που σχολιάζουν και σαρκάζουν την κατάσταση που επικρατεί «έξω», χωρίς να δίνουν σημασία στο υπηρετικό προσωπικό που ανήκει στους «έξω» και χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι ήδη βρίσκονται σε κατάσταση παρακμής.

Η άφιξη του γκέι γιου της μιας οικογένειας, θα δημιουργήσει τσουνάμι αντιδράσεων, αφού οι πουριτανοί και συντηρητικοί συγγενείς, πάνω που έχουν συμβιβαστεί στην ιδέα και τον περιμένουν με τον σύντροφό του, τον βλέπουν να καταφθάνει με μια άγνωστη σ’ αυτούς κοπέλα, για την οποία εκφράζει και την πρόθεσή του να παντρευτεί. Θα προκληθεί ταραχή και η κοπέλα αυτή αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Ο Χαβιέρ Φουέντες-Λεόν χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά στοιχεία σαπουνόπερας σχολιάζει με ακρίβεια, αλλά και με εξαιρετική λεπτότητα, το ρήγμα ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, σε μια περιοχή που αναπτύσσεται ραγδαία, οικονομικά και κοινωνικά δημιουργώντας κοινωνικά και οικονομικά χάσματα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το 2013 στην πρωτεύουσα Λίμα του Περού, ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός τείχους που χωρίζει τις πλούσιες γειτονιές από τις φτωχές.

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται ανάμεσα στις δύο -βασικά μητριαρχικές- οικογένειες είναι κωμικοτραγικά και ο Φουέντες-Λεόν σχοινοβατεί με επιδεξιότητα κρατώντας ισορροπία μεταξύ του δράματος και της κωμωδίας μέχρι το φινάλε, στηριζόμενος και στις πολύ καλές ερμηνείες.

 

Μικρή μαμά – Petite maman

Είδος: Κοινωνική, Αλληγορία (72΄)

Χώρα: Γαλλία (2021)

Σκηνοθεσία: Σελίν Σιαμά

Παίζουν: Ζοσεφίν Σανζ, Γκαμπριέλ Σανζ, Νίνα Μερίς

Σύνοψη: Η οκτάχρονη Νέλι μόλις έχασε την αγαπημένη της γιαγιά και βοηθά τους γονείς της να τακτοποιήσουν τα πράγματά της. Εξερευνά το σπίτι όπου μεγάλωσε η μαμά της, Μαριόν, και το δάσος όπου έπαιζε και είχε χτίσει ένα δεντρόσπιτο, για το οποίο έχει ακούσει τόσα πολλά. Ξαφνικά η μητέρα της φεύγει και η Νέλι αναζητά παρηγοριά στο δάσος. Εκεί, θα συναντήσει ένα κορίτσι της ηλικίας της που χτίζει ένα δεντρόσπιτο. Το όνομά της είναι Μαριόν…

Διανομή: Weirdwave

Κριτική: Γλυκιά ταινία που προσεγγίζει με ποίηση και ευαισθησία την τρυφερή παιδική ψυχή, εστιάζοντας  στην σχέση μητέρας – παιδιού με έναν ιδιαίτερο, φανταστικό τρόπο. Ταυτόχρονα, ένας ύμνος στην φαντασία και στην παιδική φιλία που γεφυρώνει τις γενιές και γενικά μια υπέροχη ταινία για όλη την οικογένεια.

Ηρωίδα του φιλμ είναι ένα οκτάχρονο κοριτσάκι η Νέλι, που σε μια κρίσιμη οικογενειακή καμπή, κάνει την πιο απρόσμενη γνωριμία.

Στα πρώτα πλάνα της ταινίας η Σελίν Σιαμά («Αγοροκόριτσο» και «Κορίτσια») μας δείχνει ότι η μικρή Νέλι «τα πάει καλά με τους ηλικιωμένους» καλημερίζοντας όλες τις γιαγιές και του παππούδες ενός οίκου ευγηρίας, μέχρι να φτάσει στο δωμάτιο που πριν λίγο ζούσε η γιαγιά της. Το παρατηρεί με σεβασμό και διακριτικότητα και αποχωρεί. Στην εξέλιξη, βλέπουμε τη Νέλι να βοηθάει τους γονείς της να αδειάζουν το δωμάτιο της γιαγιάς στο σπίτι και αργότερα την παρακολουθούμε να ζει μόνη με τον πατέρα της, αφού η μητέρα της, η Μαριόν, έχει φύγει. Παρηγοριά της, θα είναι οι βόλτες στο παρακείμενο δάσος, όπου εκεί θα συναντήσει ένα άλλο –συνομήλικο- κορίτσι που της μοιάζει καταπληκτικά, τη λένε Μαριόν (όπως το όνομα της μητέρας της), της φέρεται με ώριμη συμπεριφορά και την οδηγεί στο σπίτι της που κι αυτό μοιάζει απόλυτα με το σπίτι της Νέλι.

Πρόκειται για ένα ταξίδι της μικρής Νέλι στο χρόνο, χωρίς όμως τη χρήση της επιστημονικής φαντασίας και της μηχανής του χρόνου, αλλά με εκείνη των συναισθημάτων και της φαντασίας του μικρού παιδιού που προσπαθεί να φαντασθεί πώς θα ήταν η μητέρα του μικρή σας κι εκείνη.

Οι δίδυμες Ζοζεφίν και Γκαμπριέλ Σανζ είναι υπέροχες στους ρόλους των δυο οκτάχρονων κοριτσιών και η σκηνοθετική ματιά της Σελίν Σιαμά από το ύψος των δυο παιδιών είναι αποκαλυπτική, ποιητική, μαγευτική και διορατική. Απευθύνεται δε, σε παιδιά ηλικίας 8 ετών και πάνω, σε γονείς, γιαγιάδες και παππούδες. Ένα πραγματικό αριστούργημα.

 

Πού κρύβεται η Άννα Φρανκ – Where is Anne Frank

Είδος: Κινούμενο σχέδιο (99΄)

Χώρες: Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ολλανδία, Ισραήλ (2021)

Σκηνοθεσία: Άρι Φόλμαν

Ακούγονται οι φωνές των: Ρούμπι Στόουκς, Έμιλι Κάρεϊ, Σεμπάστιαν Κροφτ, Ραλφ Πρόσερ

Σύνοψη: Σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά από την πρώτη φορά που η Άννα Φρανκ έγραψε το διάσημο ημερολόγιό της, η Κίτι, η φανταστική φίλη στην οποία η Άννα απηύθυνε τις αφηγήσεις και τις μύχιες σκέψεις της, ζωντανεύει ξαφνικά μέσα στο «Μουσείο της Άννας Φρανκ» όπου φυλάσσεται σήμερα το διασωθέν χειρόγραφο του ημερολογίου. Χωρίς να ξέρει πόσα χρόνια έχουν περάσει ή τι έχει συμβεί στην Άννα και την αδελφή της, η Κίτι παίρνει το ημερολόγιο και το σκάει μπερδεμένη στο σύγχρονο Άμστερνταμ σε αναζήτηση απαντήσεων. Όσο γεμίζουν τους δρόμους αφίσες, οι οποίες διαφημίζουν την αμοιβή που προορίζεται για όποιον βρει το χαμένο ημερολόγιο, η Κίτι θα βρεθεί ανάμεσα στους αδύναμους και περιθωριοποιημένους της πόλης και θα ανακαλύψει πολλά για τον κόσμο του Τότε και του Σήμερα.

Διανομή: Rosebud.21

Κριτική: Έχοντας ως πρωτογενές υλικό και οδηγό του το διάσημο «Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ», ο Φόλμαν μέσα από αυτή τη θαυμάσια ταινία, αναδεικνύει τόσο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η ιστορία αρχίζει όταν η Κίτι, η «φανταστική φίλη» στην οποία απευθυνόταν η Άννα Φρανκ (1929 – 1945) όταν έγραφε στο ημερολόγιο, ζωντανεύει στο Μουσείο της Άννα Φρανκ στο Άμστερνταμ και χωρίς να έχει καταλάβει τον χρόνο στον οποίο βρίσκεται (στο Σήμερα), παίρνει το ημερολόγιο και φεύγει για να αναζητήσει την Άννα, την ώρα που όλη πόλη κινητοποιείται να βρει το «κλεμμένο» ημερολόγιο έναντι αμοιβής.

Η γεμάτη εκπλήξεις διαδρομή της Κίτι στη σύγχρονη κοινωνία, δίνει το στίγμα της ταινίας. Ο Φόλμαν ισορροπώντας μεταξύ χιούμορ και σοβαρότητας και από το ύψος και την αγνότητα του παιδικού βλέμματος σχολιάζει τα μεγάλα ζητήματα των καιρών μας: μισανθρωπία, ξενοφοβία, ρατσισμό, εκμετάλλευση.

Οι ντοκιμαντερίστικες σκηνές από το Ολοκαύτωμα, δίνουν στην ταινία την διάσταση της αληθινής τραγωδίας. Ένα αριστούργημα κινουμένων σχεδίων.

Διανομή: Rosebud.21

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ