Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Ξεκινά η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην πόλη

Ξεκινά η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, προϋπολογισμού 4.846.358,81 ευρώ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιάννη Κωνσταντάτο, «τις επόμενες ημέρες αρχίζει ένα έργο αστικής ανάπλασης, μοναδικό στο μέγεθος του και στην ιστορία της πόλης, που θα συνδέσει το πάρκο Αφροδίτης – θα γίνει το ωραιότερο πάρκο της Νότιας Αθήνας – μέσω της ανάπλασης της Λ. Κύπρου (θα ασφαλτοστρωθεί επίσης), της Λ. Αλεξιουπόλεως, με τις επίσης υπό ανάπλαση πλατείες Ελ. Βενιζέλου, Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία Αγίας Τριάδας) και Αγ. Βαρβάρας – 25ης Μαρτίου – Χρυσοστόμου Σμύρνης».

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός Δικτύου Πρασίνου «Greenways» που στην ουσία αποτελεί γραμμικού τύπου διαμορφώσεις, οι οποίες προσφέρονται προς χρήση σε μη μηχανοκίνητα οχήματα (ποδήλατα, πατίνια), σε πεζούς και σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

«Οι διαμορφώσεις αυτές συμβάλλουν στην βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης των πολιτών. Αποτελούνται από κατάλληλα είδη φυτών (αειθαλή ή φυλλοβόλα), φυτεμένα στις κατάλληλες θέσεις. Οι φυτεύσεις αυτές φιλτράρουν, εμποδίζουν ή οδηγούν τη ροή του αέρα στις επιθυμητές διαδρομές, ενώ παράλληλα λειτουργούν ευεργετικά στον καθαρισμό του αέρα της πόλης είτε μηχανικά με τη συγκράτηση των μικροσωματιδίων από το φύλλωμά τους, είτε χημικά με τη χλωροφυλλική δραστηριότητα, είτε βιολογικά με την έκλυση βακτηριοκτόνων ουσιών από ορισμένα είδη. Παράλληλα λειτουργούν ως θερμομονωτικά σώματα για τον άμεσο και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. Μέσω της διαδικασίας της εξατμισοδιαπνοής μπορούν να επιτύχουν μείωση της μέγιστης θερμοκρασίας του καλοκαιριού και συγκράτηση των ελάχιστων τιμών του χειμώνα. Ακόμη βοηθούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας», τονίζει.

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις γενικότερης αναδιάρθρωσης και ανάπλασης στο Δημοτικό Πάρκο επί της οδού Αφροδίτης (Άλσος Αφροδίτης) στα όρια των Δ.Ε. Ελληνικού και Αργυρούπολης, δηλαδή στην εισαγωγή καινούργιων στοιχείων αστικού εξοπλισμού, στη διαμόρφωση μονοπατιών, παρτεριών, χώρων άθλησης, παιχνιδιού και ψυχαγωγίας, καθώς και στην προμήθεια ειδών πρασίνου, εξοπλισμού υπαίθριας άθλησης και οργάνων παιδικής χαράς στις πλατείες Ελ. Βενιζέλου, Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία) και Αγ. Βαρβάρας – 25ης Μαρτίου – Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Οι προαναφερόμενοι κοινόχρηστοι χώροι συνδέονται μεταξύ τους μέσω της Λεωφόρου Κύπρου και της οδού Αλεξιουπόλεως. Στη νησίδα της Λ. Κύπρου καθώς και σε επιλεγμένα σημεία εκατέρωθεν της οδού Αλεξιουπόλεως θα αντικατασταθεί και θα εμπλουτισθεί η υπάρχουσα φύτευση προκειμένου τελικά να διαμορφωθεί ένας «πράσινος διάδρομος» από το Άλσος Αφροδίτης έως την πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, συνολικού μήκους περίπου 2 χλμ.

Η παρέμβαση αποσκοπεί επίσης στην αναβάθμιση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους χρήστες ανεξαρτήτου ηλικίας (ενηλίκων και ανηλίκων), στην αισθητική βελτίωση των κοινοχρήστων χώρων (εξοπλισμού πόλεων, αθλητικού υπαίθριου εξοπλισμού, εξοπλισμού παιδικής χαράς), στην αποκατάσταση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ, στην πλήρη φωταγώγηση των χώρων, στην προμήθεια και τοποθέτηση έξυπνων καθιστικών, στη δημιουργία χώρων πρασίνου και στη μείωση των εκπομπών CO2.

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

 

Διαβάστε επίσης: Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης: Δωρεάν έλεγχος rapid test

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ