Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Κωνσταντίνος Χαλιορής στην «Α»: «Το ΟΑΚΑ θωρακίζεται»

Στη «στροφή» της πρώτης διετίας του στο «τιμόνι» του ΟΑΚΑ, ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Χαλιορής καλείται να φέρει εις πέρας το φιλόδοξο εγχείρημα της ανακαίνισης των εγκαταστάσεων, καθιστώντας τον χώρο σε Ολυμπιακό πάρκο άθλησης και αναψυχής για όλους, όπως, άλλωστε, ανακοίνωσαν το περασμένο καλοκαίρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε μια συνέντευξη – ποταμό στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο Κ. Χαλιορής, αναφέρεται στις παραμέτρους του project της «ανάταξης» της παραμελημένης «καρδιάς» του αθλητισμού στη χώρα μας, το μεγάλο «στοίχημα» της τήρησης του αυστηρού χρονοδιαγράμματος και πώς αυτό συνδέεται με ολόκληρο το πακέτο του Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετώπισε όταν ανέλαβε και μοιράζεται το όραμά του για το μέλλον του Οργανισμού, ενώ απαντά στις ερωτήσεις μας για το πολυσυζητημένο θέμα της μίσθωσης σε ιδιώτη μέσω διαγωνισμού των εγκαταστάσεων του τένις, αλλά και για το θέμα του κλειστού γηπέδου μπάσκετ, για το οποίο έχουν ακουστεί επίσης πολλά σενάρια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ

Κύριε Χαλιορή, τον περασμένο Ιούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσαν το project ανάπλασης και εκσυγχρονισμού του ΟΑΚΑ, το οποίο είναι δεδομένο ότι χρειάζεται εκτεταμένο «λίφτινγκ». Ποιος, ωστόσο, είναι ο λόγος για την παραμέληση της αθλητικής βιτρίνας του τόπου όλα αυτά τα χρόνια;

Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο της παραμέλησης έπειτα από το 2004. Αυτό που καταλαβαίνω, όμως, είναι ότι φτιάχτηκε μια πολύ μεγάλη εγκατάσταση και διαμορφώθηκε έτσι, ώστε να φιλοξενήσει μεγάλους αγώνες, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς να υπάρχει προγραμματισμός για την επόμενη ημέρα. Δηλαδή, δεν προβλέφθηκε η δυνατότητα λειτουργικότητας και αξιοποίησης, δεν ενδιαφέρθηκε κανένας να σχεδιάσει μεσομακροπρόθεσμα, παρά μόνο βραχυπρόθεσμα. Οπότε, ενδεχομένως μέσα στις δύσκολες συγκυρίες που παρουσιάστηκαν κατόπιν, την οικονομική κρίση του 2011 και τα μνημόνια, που επέφεραν περικοπές στα έσοδα και τους προϋπολογισμούς του Σταδίου, όλα αυτά να συνετέλεσαν επιπρόσθετα στο να βρίσκεται το ΟΑΚΑ στην κατάσταση στην οποία το παραλάβαμε.

Στα τέλη Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η έναρξη του 1ου σταδίου των έργων ανακαίνισης, με καταρχήν επιθεώρηση του χώρου, ώστε να καταγραφούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στις μεταλλικές κατασκευές στο κεντρικό στάδιο, στο ποδηλατοδρόμιο, την Αγορά του Καλατράβα και αλλού και εν συνεχεία να εκπονηθούν οι μελέτες για τις εργασίες και τη συντήρηση, με ορίζοντα διετίας. Σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκεται το project αυτή τη στιγμή και πόσα χρήματα έχουν εκταμιευθεί σε πρώτη φάση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;

Με βάση το Masterplan και κυρίως το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει στο τέλος του 2024 να έχουν ολοκληρωθεί όχι μόνο οι μελέτες, αλλά και οι εργασίες! Από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εξασφαλίσει 56,5 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για τη συνολική συντήρηση, αναβάθμιση και αξιοποίηση του χώρου. Δηλαδή για το πώς θα είναι αυτή η εγκατάσταση θα καταστεί λειτουργική και βιώσιμη για τα επόμενα χρόνια. Δημιουργούνται αρκετές νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες παροχές και καλύτερες συνθήκες για τους αθλητές και τους πολίτες, με περισσότερες δυνατότητες συνεργασίας με τους γύρω Δήμους. Ένα μεγάλο αστικό πάρκο, στο οποίο θα μπορεί κάποιος να κάνει τον περίπατό του, να αθληθεί, να παρακολουθήσει κάποια αθλητική ή και πολιτιστική διοργάνωση και εκδήλωση.

Με αυτό το όραμα και με τα σαφή χρονοδιαγράμματα, συνεργαζόμαστε με το ΤΑΪΠΕΔ, ώστε να τρέξει τη διαδικασία των διαγωνισμών, μιας και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ΤΑΪΠΕΔ βοηθά ώστε μεγάλοι διαγωνισμοί με μεγάλα ποσά, να ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εφόσον ο χρονικός ορίζοντας είναι το τέλος του 2024, η συνεργασία με τον συγκεκριμένο φορέα και ήταν το μοναδικό που μπορούσαμε να έχουμε ως λύση. Και νομίζω πως αξίζει να αναφερθεί ότι το ΟΑΚΑ είναι το πρώτο έργο στην Ελλάδα που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και βγήκε ο διαγωνισμός. Το έργο μπήκε τελευταίο στο Ταμείο, καθώς δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες, ωστόσο εργαστήκαμε σκληρά και σήμερα είμαστε το πρώτο έργο που βγήκε σε διαγωνιστική διαδικασία.

Το 2024 είναι ανελαστικό ως προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου;

Είναι πράγματι ανελαστικό με βάση τις σημερινές συνθήκες και ό,τι προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βλέπουμε, όμως, ότι οι συνθήκες καθημερινά αλλάζουν, σήμερα π.χ. βρισκόμαστε σε μια εμπόλεμη κατάσταση στην Ευρώπη, οπότε ενδεχομένως κι αυτό να επηρεάσει τα χρονοδιαγράμματα της ολοκλήρωσης του έργου.

Υπό την παρούσα, όμως, συνθήκη, αν δεν είναι έτοιμο το έργο έως το 2024, ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Εδώ έχουμε ένα κακό και παράλληλα καλό δεδομένο: Τα χρονοδιαγράμματα και ο προγραμματισμός είναι τόσο σφιχτά ώστε, αν καθυστερήσει το ΟΑΚΑ, τότε σταματάει η χρηματοδότηση του συνόλου των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης! Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, από τη μια μπορεί να είναι πολύ πιεστικό και δύσκολο για μας, όμως, από την άλλη, τα σφιχτά χρονικά περιθώρια που έχουμε μας ωθούν και μας δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε το έργο εντός προγράμματος. Και αξίζει πραγματικά εδώ, να σημειωθεί η καθοριστική συμβολή του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, που όχι μόνο οραματίστηκε την ολιστική αλλαγή του ΟΑΚΑ, τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου αθλητισμού, που θα καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες των αθλητών, την ανάδειξη των πολιτιστικών σημείων και όλης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του χώρου, αλλά είναι εκείνος που επόπτευε κάθε στιγμή τη σύνταξη του φακέλου, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνιστά μια ιστορική ευκαιρία για το ΟΑΚΑ, την οποία έχουμε καθήκον να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν σε εξέλιξη ο ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός εκμίσθωσης σε ιδιώτη των εγκαταστάσεων του τένις. Η κατάθεση προσφορών ολοκληρώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου. Για το θέμα ασκήθηκε έντονη κριτική ακόμη και από κόμματα της αντιπολίτευσης της Βουλής, όπως το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Κριτική, η οποία απλώνεται από το κατώτερο μισθωτήριο των 15.000 ευρώ μηνιαίως ως εκκίνηση του διαγωνισμού, το οποίο εκτιμήθηκε ως πολύ μικρό για την αξία των εγκαταστάσεων, έως και στην άποψη ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κι άλλων εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Τι απαντάτε στα παραπάνω; Είναι η παραχώρηση σε ιδιώτες και άλλων εγκαταστάσεων στα πλάνα της διοίκησης;

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι όντως έχουν κατατεθεί οι προσφορές και πως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόμα. Εμείς παραλάβαμε μια εγκατάσταση, η οποία «έμπαινε μέσα» γύρω στα 130.000 ευρώ τον χρόνο. Μιλάμε για παλιές, «γερασμένες» εγκαταστάσεις που όχι μόνο δεν μπορούσαν να καλύψουν μεγάλους αγώνες, τουρνουά κ.λπ., αλλά ούτε καν τις ανάγκες όσων προπονούνται καθημερινά στον χώρο. Έπρεπε, λοιπόν, να αναζητήσουμε τρόπους που θα επιτρέψουν όχι μόνο να επισκευασθούν οι εγκαταστάσεις αυτές, να συντηρηθούν και να είναι προσβάσιμες, αλλά παράλληλα να είναι βιώσιμες οικονομικά και όχι να περιμένουμε απλά τον κρατικό κορβανά να χρηματοδοτεί ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Θυμίζουμε ότι το τένις είχε εδώ και δύο χρόνια ήδη εκμισθωθεί σε ιδιώτη έως σήμερα και θα θέλαμε να μας αναφέρετε τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.

Πράγματι, μισθώσαμε μέσω διαγωνισμού όχι τον ίδιο τον χώρο, αλλά τη διαχείρισή του. Αυτό έγινε για τα πρώτα δύο χρόνια που συμπληρώνονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Και ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι σε αυτή τη διετία σταμάτησε η οικονομική «αιμορραγία» του τένις και παράλληλα βελτιώθηκαν αρκετά οι υποδομές (τάπητες, φωτισμός, περιβάλλων χώρος) με παρεμβάσεις του ιδιώτη, βάσει των προβλεπόμενων από τη σχετική σύμβαση, η οποία είναι αναρτημένη και δημόσια. Άρα, μπορούμε να πούμε ότι το πρώτο στάδιο ήταν επιτυχημένο από την άποψη της καλύτερης παροχής προς τον αθλητή και της καλύτερης οικονομικής κατάστασης του συνόλου του ΟΑΚΑ. Όταν θέλεις να πεις ότι το ΟΑΚΑ πάει καλύτερα οικονομικά, πρώτον δεν βάζεις από την «τσέπη» σου και δεύτερον δεν «μπαίνεις μέσα». Επομένως το ΟΑΚΑ ευνοήθηκε από αυτή την εκμίσθωση, καθώς και ποιοτική βελτίωση υπήρξε στον χώρο του τένις, αφού οι εγκαταστάσεις ξαναφτιάχτηκαν, αλλά και το κόστος έπεσε κατακόρυφα, αφού ήταν μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων του ιδιώτη.

Να επανέλθουμε στο ποσό του μισθώματος. Με ποια κριτήρια ορίζεται;

Ξεκινήσαμε τη διαδικασία διακήρυξης για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης με τιμή εκκίνησης του μισθώματος στο ποσό των 15.000 €, πλέον ΦΠΑ, μηνιαίως. Το ποσό αυτό προέκυψε έπειτα από εκτίμηση δύο ανεξάρτητων εκτιμητών, οι οποίοι ορίστηκαν από τον σχετικό κατάλογο του Υπουργείου Οικονομικών. Και, βεβαίως, ο μισθωτής αναλαμβάνει την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.

Με ποιον χρονικό ορίζοντα και ποιες προϋποθέσεις;

Με τη συμπλήρωση 10 ετών, ο μισθωτής υποχρεούται να προσκομίσει επικαιροποιημένο Επιχειρηματικό Σχέδιο και αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει επιπροσθέτως ως μίσθωμα, από την 1η Ιανουαρίου του 11ου έτους, επιπλέον ποσό που θα ισούται με το 10% των κερδών προ φόρων και αποσβέσεων, πλέον ΦΠΑ. Επίσης, ο μισθωτής θα πραγματοποιήσει επένδυση με εργασίες αναβάθμισης, ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, με αποκλειστική δαπάνη του, ύψους τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Έργα ανεξάρτητα και διακριτά από τα έργα που εντάσσουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο, συμ-
πληρωματικά και συμβατά με τα έργα αυτά. Έτσι, το ανακαινισμένο Κέντρο Αντισφαίρισης, ως συνολική εγκατάσταση (Κεντρικό Στάδιο, Κ1 και 14 υπαίθρια γήπεδα), θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, αλλά και των ATP/WTA για αγώνες επιπέδου «250» και θα μπορεί να καλύψει τη διεξαγωγή διοργανώσεων σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά είδη επιφάνειας γηπέδων.

Στο ίδιο πλαίσιο, δίνουν και παίρνουν όλο αυτό το διάστημα τα σενάρια για την εκμίσθωση/παραχώρηση και του κλειστού γηπέδου μπάσκετ. Είναι στις προθέσεις σας να ακολουθήσει τον δρόμο των εγκαταστάσεων του τένις;

Στις προθέσεις μας είναι να φτιαχτεί ένα ΟΑΚΑ που θα μπορεί να καλύψει τον αθλητισμό στα συγκεκριμένα αθλήματα που και σήμερα καλύπτει, αλλά με καλύτερες παροχές. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ψάχνουμε να βρούμε ποιο είναι το πιο συμφέρον, τόσο για τον Οργανισμό ΟΑΚΑ όσο και για την ομάδα, πάντα όμως με γνώμονα να μη χαθεί ο χαρακτήρας του Ολυμπιακού Σταδίου. Να διαμορφωθεί με έναν τρόπο που θα είναι ανοιχτό στους περισσότερους πολίτες της ευρύτερης περιοχής και όλης της Αττικής.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τον Παναθηναϊκό;

Δεν είναι ακριβώς διαπραγματεύσεις. Είναι συνομιλίες με γνώμονα να μας βρει η επόμενη ημέρα έτοιμους λειτουργικά. Η εγκατάσταση του ΟΑΚΑ έτσι όπως σχεδιάστηκε δεν μπορεί να λειτουργήσει μεμονωμένα, αλλά συνολικά. Όταν π.χ. γίνεται ένας αγώνας ποδοσφαίρου, επηρεάζει το σύνολο του συγκροτήματος. Εμείς δεν θέλουμε περιφράξεις ενδιάμεσα. Δεν θέλουμε να σηκώσουμε τοίχους. Θέλουμε το ΟΑΚΑ απολύτως προσβάσιμο στους πολίτες. Επομένως, αν θέλουμε να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό, το ιδεατό αποτέλεσμα, χρειάζονται αρκετές συζητήσεις και συνεννοήσεις. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι είναι και ένας χώρος που οι κάτοικοι του Αμαρουσίου και των γύρω Δήμων διασχίζουν, για να φτάσουν είτε στον σταθμό του ΗΣΑΠ είτε στις γύρω περιοχές. Είναι ένα κομβικό σημείο και δεν μπορούμε να μην λάβουμε και αυτή την παράμετρο υπόψη. Άρα πρέπει να εξετάσουμε όλα αυτά τα θέματα για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου βρίσκεται μέσα στο project της ανάπλασης. Μια «πονεμένη» ιστορία είναι το θέμα των φυτεύσεων και του τρόπου με τον οποίο έγιναν…

Θίγετε πράγματι ένα ευαίσθητο θέμα. Οι φυτεύσεις δυστυχώς έγιναν πολύ γρήγορα, δίχως σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα. Έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία τόσο με την ΓΓΑ, προκειμένου να δούμε μελέτες για το ποια φυτά και δένδρα είναι κατάλληλα για την περιοχή, όσο και με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), με το οποίο έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, ώστε αυτά τα οποία φυτεύονται να είναι ελληνικά και κατάλληλα για το συγκεκριμένο κλίμα. Δυστυχώς, αυτά δεν έγιναν στο παρελθόν…

Έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια;

Το πρόγραμμα φυτεύσεων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που υλοποιούν η ΕΡΓΟΣΕ και το Πράσινο Ταμείο, ολοκληρώθηκε η 1η φάση της μεταφύτευσης 105 ελαιόδεντρων από την περιοχή του Αιγίου, τα οποία λόγω της επαναχάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής της περιοχής θα γίνονταν… καυσόξυλα. Με αυτόν τον τρόπο και σώζουμε τον φυτικό πλούτο της περιοχής και εμπλουτίζουμε τον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ με δένδρα που αφενός είναι σημειολογικά συνδεδεμένα με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά έχουν και επιστημονική αξία, καθώς οι μισές από αυτές τις ελιές είναι υπεραιωνόβιες. Μάλιστα, μια εξ αυτών πιστοποιήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με ηλικία περίπου 800 ετών!

Αναφέρεστε σε έναν τρόπο ενίσχυσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ΟΑΚΑ, τις φυτεύσεις. Είναι ο μόνος ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη;

Όχι. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου. Τα έργα ξεκινούν άμεσα, με χρηματοδότηση εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και εν μέρει από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, «τρέχει» και ολοκληρώνεται και η μελέτη για την ψηφιακή αναβάθμιση του Οργανισμού. Μέσα στον γενικό σχεδιασμό, εντάσσεται και η διαχείριση των απορριμμάτων του ΟΑΚΑ και είμαστε από τους λίγους Οργανισμούς στην Ελλάδα που θα παρουσιάσουμε και θα υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και των στερεών και των υγρών αποβλήτων.

Θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ σε αυτό, καθώς είναι νωρίς ακόμη και πρέπει να δούμε ορισμένα πράγματα στην πορεία. Μην ξεχνάμε ότι το ΟΑΚΑ διαθέτει 11 κολυμβητικές δεξαμενές, άρα διαχειριζόμαστε μεγάλες ποσότητες νερού. Πρέπει να πούμε εδώ ότι, πλέον, οι πισίνες λειτουργούν με τη λιγότερη δυνατή ποσότητα χλωρίου, ενώ καθαρίζονται με ακτινοβολία UV (υπεριώδης), καθώς μας ενδιαφέρει, εκτός από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και η υγεία όσων κολυμπούν σε αυτές.

Σε ποιο σημείο βρίσκονται τα οικονομικά του Οργανισμού; Τι κατάσταση συναντήσατε όταν αναλάβατε και ποιο ήταν το κλίμα στις τάξεις των εργαζομένων; Πού ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα;

Τα οικονομικά του Οργανισμού ήταν σε μια κατάσταση, η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε κάποιες βελτιωτικές εργασίες και να ανταπεξέλθουμε το πρώτο διάστημα ικανοποιητικά. Ο αριθμός των εργαζομένων που βρήκαμε είναι ο μικρότερος δυνατός που είχε ποτέ το ΟΑΚΑ, ωστόσο όλοι τους έβαλαν «πλάτη», στάθηκαν δίπλα μας και μαζί υπερβήκαμε και τα όρια των καθηκόντων και του ωραρίου μας και αφοσιωθήκαμε στους στόχους μας. Αντεπεξήλθαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά.

Μιλώντας στην παρουσίαση του project τον περασμένο Ιούλιο, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου επανέλαβε το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των αθλητικών συλλόγων της πόλης να υπάρχει πρόσβαση στους χώρους του ΟΑΚΑ. Πόσο εφικτό είναι αυτό υπό τις παρούσες και μελλοντικές συνθήκες;

Ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου είναι μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ, με αντικαταστάτη του τον αντιδήμαρχο Σπύρο Σταθούλη. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία μαζί τους, μετέχουν στις εργασίες και αποφάσεις του Δ.Σ. και μας έχουν βοηθήσει πολύ. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι ο υπάρχων κανονισμός του ΟΑΚΑ, τον οποίο προσπαθούμε να αναμορφώσουμε μαζί με το Οργανόγραμμα, το οποίο χρονολογείται από το 1987, έχουν ένα βασικό πρόβλημα: Όχι μόνο είναι απαρχαιωμένοι, αλλά δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτούς οι νέες εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν έκτοτε.

Αυτό μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα ως προς τις αδειοδοτήσεις όλων των χώρων, αλλά κυρίως επιφέρουν πρόβλημα προσωπικού. Όταν π.χ. εγώ καλούμαι να λειτουργήσω έχοντας 4 κηπουρούς για 1.180 στρέμματα ή 2 ηλεκτρολόγους για όλη την εγκατάσταση, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο. Κι όμως, στο αρχικό Οργανόγραμμα του 1987, οι δύο ηλεκτρολόγοι φαίνονται ως αρκετοί για τη συντήρηση του χώρου μιας και φαίνεται μόνο το κεντρικό στάδιο!

Άρα προσπαθούμε εκτός από τα μικρά και μεγάλα έργα που όλοι βλέπετε, να θωρακίσουμε τον Οργανισμό θεσμικά. Σκεφτείτε ότι το ΟΑΚΑ μέχρι χθες δεν είχε… οδό και αριθμό! Δηλώναμε απλά… ΟΑΚΑ! Πλέον, έχουμε διεύθυνση, την οδό Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη 1 και τώρα προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε το σήμα μας, το οποίο δεν είναι κατοχυρωμένο! Άρα η θεσμική θωράκιση θα μας δώσει δυναμική όχι μόνο για το σήμερα, αλλά κυρίως για το αύριο.

Επομένως, μας λέτε ότι το παρόν καταστατικό είναι «απαγορευτικό» για τον Δήμο Αμαρουσίου και τους όμορους Δήμους;

Έτσι όπως είναι δομημένο το ΟΑΚΑ και με το συγκεκριμένο καταστατικό του, είμαστε υποχρεωμένοι να παραχωρούμε εγκαταστάσεις μόνο σε όσους πληρώνουν. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και κανονικά οι χώροι πρέπει να παραχωρούνται μόνο μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Όπως καταλαβαίνετε, με τον υπάρχοντα κανονισμό, δεν μπορεί κανείς Δήμος να κάνει δωρεάν χρήση των εγκαταστάσεων.

Τι προσπαθούμε εμείς να κάνουμε στο μεταβατικό στάδιο μέχρι την αλλαγή καταστατικού; Ζητάμε από τους όμορους Δήμους συνέργειες. Σε εκπαιδευτικό, αθλητικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Έχουμε συνεργαστεί με κάποιους Δήμους, με συλλόγους όπως π.χ. φιλοζωικοί κ.λπ., κρατώντας το ΟΑΚΑ ανοιχτό στην κοινωνία όσο γίνεται περισσότερο. Κι αυτό θα οριστικοποιηθεί με την αλλαγή του καταστατικού. Όταν μιλάμε για ένα Ολυμπιακό πάρκο εντός της Αθήνας δεν μπορεί να είναι ένας χώρος για λίγους, αλλά για όλους!

Στη βόρεια πλευρά του ΟΑΚΑ λειτουργεί εδώ και καιρό το Ολυμπιακό Μουσείο, εντός των εγκαταστάσεων του Golden Hall. Ένα μουσείο το οποίο, φυσικά, είναι άμεσα συνυφασμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και την «καρδιά» τους, το ΟΑΚΑ. Με ποιον τρόπο μπορεί να υπάρξει διασύνδεση των δύο σημείων, ώστε ένας επισκέπτης να μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη ξενάγηση στον ευρύτερο χώρο; Υπάρχουν προτάσεις από την πλευρά σας;

Κύριε Μπεθάνη, εμείς ανοίξαμε την πόρτα, ώστε να συνδέσουμε το ΟΑΚΑ με το Ολυμπιακό Μουσείο! Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο, το οποίο θα είναι επισκέψιμο από τον Έλληνα, από τον τουρίστα, με τη δυνατότητα να δουν την ιστορία του χώρου ολοκληρωμένη. Δεν θέλουμε το ΟΑΚΑ απλά μια καλοσυντηρημένη εγκατάσταση, αλλά «ζωντανό». Γι’ αυτό πραγματοποιούμε σχεδόν μια φορά την εβδομάδα, τουλάχιστον μια μικρή ή μια μεγάλη εκδήλωση. Πριν λίγες ημέρες π.χ. κάναμε ημερίδα για το πώς ο αθλητισμός βοηθάει ψυχολογικά σε σοβαρά θέματα υγείας, με ομιλητές αθλητές που αντιμετώπισαν τον καρκίνο, μαζί με ψυχολόγους. Αυτές τις ημέρες παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης και συγκεκριμένα μια έρευνα για το πώς το ΟΑΚΑ μπορεί να αποτελέσει ένα από τα 15 σημαντικότερα τοπόσημα της Αθήνας, για επισκέπτες τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Η εξωστρέφεια του Οργανισμού είναι για μας πολύ σημαντική. Και αν δεν είναι «ζωντανός» και σε αλληλεπίδραση με την τοπική και μη κοινωνία, τότε δεν θα έχουμε πετύχει τίποτα.

Από τον χώρο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων περνάει και το Αδριάνειο Υδραγωγείο, το οποίο βρίσκεται σε φάση ανάδειξης και διατρέχει την ευρύτερη περιοχή. Πώς μπορεί να αναδειχθεί και από την πλευρά σας, ως μέρος που συνδέει τον χώρο με την αρχαιότητα;

Στις 13 Μαρτίου κλείνω δύο χρόνια στη διοίκηση. Δεν σας κρύβω πως όταν ανέλαβα, δεν γνώριζα ότι υπάρχουν όχι ένας, αλλά πάνω από πέντε αρχαιολογικοί χώροι εντός του ΟΑΚΑ! Προσπαθούμε, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία της περιοχής, να δούμε πώς θα συντηρήσουμε, θα προστατεύσουμε και θα αναδείξουμε αυτούς τους χώρους.

Για το Αδριάνειο Υδραγωγείο έχουμε ήδη μιλήσει με την Περιφέρεια Αττικής, έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ. Εξετάζουμε τους τρόπους με τους οποίους θα αξιοποιήσουμε μια ποσότητα νερού που περνάει μέσα από αυτό, κάνοντας οικονομία κλίμακος από την κατανάλωση που κάνουμε ως Οργανισμός, δημιουργώντας ένα μικρό διυλιστήριο σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και επιτυγχάνοντας μια πολύ μειωμένη τιμή στην κατανάλωση νερού, ποτίζοντας, παράλληλα, το πράσινο που θα αναπτυχθεί στο σύνολο του συγκροτήματος.

Όπως διαπιστώσαμε για το Αδριάνειο, πρόκειται για την μεγαλύτερη αξιοποίηση αρχαίου υδραγωγείου στον κόσμο! Αποτελεί σημείο αναφοράς και για μελετητές που ασχολούνται με τα δημόσια τεχνικά έργα. Εντός του ΟΑΚΑ υπάρχει, επίσης, μια αρχαία ρωμαϊκή δεξαμενή, ένα ρωμαϊκό βαλανείο (σ.σ. δημόσιο ή ιδιωτικό λουτρό της εποχής), ένας αρχαίος τάφος αθλητή, ένα εκθετήριο και ένας μικρότερος αγωγός όχι τόσο γνωστός. Προστατεύοντας και αναδεικνύοντας αυτούς τους χώρους, αυξάνονται οι δυνατότητες να μετατραπεί το ΟΑΚΑ σε ένα τοπόσημο.

Και φυσικά, υπάρχουν και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις…

Ακριβώς. Μην ξεχνάμε την αρχιτεκτονική του Καλατράβα. Για πολλούς το όνομα συνδυάζεται αρνητικά με το κόστος των Ολυμπιακών έργων κι αν μας οδήγησαν στα μνημόνια ή όχι. Μην ξεχνάμε όμως ότι συνιστούν σπουδαία αρχιτεκτονική κληρονομιά. Υπάρχει κόσμος που έρχεται και τα θαυμάζει. Το σκέπαστρο του ΟΑΚΑ αποτελεί την τρίτη ψηλότερη κατασκευή στη χώρα μας, είναι προσβάσιμο για επίσκεψη κυρίως από τεχνικούς, αλλά και γιατί όχι και για τουριστικές επισκέψεις. Μην ξεχνάμε και την «Αγορά», την οποία έχουμε καταφέρει να φωταγωγούμε για πρώτη φορά μετά το 2004 και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό.

Βρίσκοντας τα σχέδια και τις σημειώσεις του Καλατράβα, είδαμε και για ποιους λόγους κατασκευάστηκαν έτσι. Για παράδειγμα, έχει πάρει στοιχεία από όλη την ελληνική ιστορία και του Βυζαντίου, γι’ αυτό βλέπουμε τα τόξα που συμβολίζουν την αρχιτεκτονική της εποχής, όπως στην Αγία Σοφία, ενώ και η Αγορά παραπέμπει ευθέως στην Αρχαία Αγορά ως τόπος συνάθροισης κ.λπ. Υπάρχει κι ένα μικρό αμφιθέατρο που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος, στο τέλος της Αγοράς, προς την πλευρά της Λ. Κύμης. Και να, λοιπόν, πώς μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε, φιλοξενώντας μικρές και μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής, την άνοιξη και το καλοκαίρι!

Με βάση όλα αυτά, πόσο πιθανό είναι για το ΟΑΚΑ να υποδεχθεί κάποια σημαντική διεθνή αθλητική διοργάνωση το επόμενο διάστημα; Και πόσο μεγαλώνει αυτή η πιθανότητα μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης;

Μα ήδη έχουμε πάρει μεγάλες διοργανώσεις, αλλά ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Ξέρετε, ένα παράπονο που έχω, είναι ότι (σ.σ. εμφανώς συγκινημένος και φορτισμένος) επειδή πολύς κόσμος έχει μια άσχημη εικόνα για το ΟΑΚΑ, δεν αντιλήφθηκε ότι πραγματοποιήθηκε εδώ ο παγκόσμιος τελικός του πόλο γυναικών. Ότι όλες οι κάμερες ήταν στραμμένες εδώ, ενώ οι εγκαταστάσεις συντηρούνταν παράλληλα, εν μέσω και πανδημίας. Τον Σεπτέμβριο θα διοργανωθεί η ειδική διαδρομή του Ράλι Ακρόπολις μέσα στο κεντρικό στάδιο, θα περάσει από εδώ ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας, που αναβιώνει στο τέλος του επόμενου μήνα.
Όπως σας ανέφερα, ο υφυπουργός Λ. Αυγενάκης δεν κοιτάζει απλά τη συντήρηση του Οργανισμού, αλλά το πώς θα φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις.

Επίσης, έχουμε ήδη μια πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και περιμένουμε το επόμενο διάστημα να υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση Χρηματοδότησης για την αλλαγή των ταρτάν και στις πέντε εγκαταστάσεις στίβου (κεντρικό στάδιο, εσωτερικό βοηθητικό και άλλα τρία βοηθητικά). Θα είναι Ολυμπιακών προδιαγραφών, ώστε να μπορούμε στο μέλλον να διεκδικήσουμε μεγάλες διοργανώσεις. Επίσης, θα επισκευαστούν οι στέγες στο προπονητήριο, στο γήπεδο μπάσκετ και στο κολυμβητήριο. Πρέπει εδώ να πω ότι, με εντολή του υφυπουργού, οι εγκαταστάσεις θα παραμένουν ανοιχτές και σε λειτουργία, στο μέτρο του δυνατού φυσικά, όσο διαρκούν οι εργασίες.

Μετά από πολύ καιρό, το κεντρικό στάδιο θα υποδεχθεί δύο μεγάλες συναυλίες το καλοκαίρι, αυτή των Iron Maiden και των Scorpions με τον Alice Cooper, ενώ έχει «κλείσει» και η Celine Dion για το 2023. Τι κερδίζει το ΟΑΚΑ από τέτοιες διοργανώσεις; Είναι δείγμα των προθέσεών σας, εφόσον οι υγειονομικές καταστάσεις το επιτρέψουν, να επαναφέρετε στο κάδρο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων το μεγάλο στάδιο, αλλά και τα κλειστά γήπεδα;

Ως οικονομολόγος, μπορώ να ξεχωρίζω το χρήμα από την αξία. Υπάρχουν εκδηλώσεις που αφήνουν χρήμα, υπάρχουν εκείνες που αφήνουν υπεραξία, υπάρχουν και εκείνες που αφήνουν και τα δύο. Εμείς επενδύουμε στην εξωστρέφεια, βγήκαμε προς τα έξω με μεγάλες και μικρές εκδηλώσεις, γνωρίζοντας την τεράστια δυναμική του χώρου. Με συγκινεί ιδιαίτερα αυτή η προοπτική, καθώς ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης μου εμπιστεύθηκε τη διαχείρισή του και νομίζω ότι δεν έχουμε πραγματικά αντιληφθεί το μέγεθος της δυναμικής του ΟΑΚΑ. Ένα σημείο που κατά την αρχαιότητα γίνονταν οι Αμαρύσιοι Αγώνες, ποιητικοί και αθλητικοί!

Όλα αυτά δεν τα κάνω μόνος, υπάρχει μια δυνατή ομάδα και ακολουθούμε τις εντολές του υφυπουργού Αθλητισμού. Μέχρι στιγμής, ό,τι έχουμε ζητήσει έχει έρθει στην Ελλάδα. Αν και είμαστε πολύ φειδωλοί στο τι ζητάμε, καθώς οι δυνατότητες αυτή τη στιγμή είναι δεδομένες, οι Iron Maiden, οι Scorpions και η Celine Dion είναι για μας πολύ σημαντικές συναυλίες. Στόχος μας είναι να ξαναβάλουμε στον χάρτη το ΟΑΚΑ, καθώς ο Οργανισμός κερδίζει και χρήμα και υπεραξία.

Με ποιον τρόπο το διασφαλίζετε αυτό;

Κάνοντας τιμολογιακή πολιτική που δεν έχει ξαναγίνει. Εκδώσαμε Κανονισμό Μισθώσεων, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στον δημόσιο τομέα! Δηλαδή, για να πάρει κανείς πλέον μια εγκατάσταση, υπάρχει συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, με αρχή και τέλος. Πού υπάρχει αλλού στο Δημόσιο; Αυτό το έκανα επειδή αφενός υπήρχε εντολή του υφυπουργού και αφετέρου ήθελα να φύγει από πάνω μου κάθε υπόνοια επιλεκτικότητας, να υπάρχει διαφάνεια και σαφές πλαίσιο. Μιλάμε για Κανονισμό Μισθώσεων που βγήκε σε ΦΕΚ!

Και ξέρετε, από αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία, το ΟΑΚΑ βγαίνει μόνο κερδισμένο. Όπως είπα στην αρχή, και αυτός ο Κανονισμός κινείται στη φιλοσοφία μας για τη θωράκιση του ΟΑΚΑ για την επόμενη ημέρα. Θέτει συγκεκριμένο πλαίσιο για να πάρει κανείς τον χώρο, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, ως μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων του ενδιαφερόμενου, κατά περίπτωση. Γι’ αυτό βλέπετε ότι οι τελευταίες εκδηλώσεις που γίνονται στο ΟΑΚΑ είναι και πιο καθαρές και πιο προσεκτικές. Και «σπάσαμε πολλά αυγά» για να το καταφέρουμε αυτό.

Επειδή μιλάμε για την Ελλάδα, υπάρχει ο κίνδυνος αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο που βάζετε ως προς την παραχώρηση και χρήση των εγκαταστάσεων να αποβεί πολύ «ανελαστικό» για την ελληνική νοοτροπία, αποτρέποντας ενδιαφερόμενους από το να απευθυνθούν σε εσάς;

Κοιτάξτε, με βάση την ενεργειακή αναβάθμιση που κάνουμε, θα πέσει τρομερά το κόστος λειτουργίας του ΟΑΚΑ. Φανταστείτε ότι στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν 2.750 προβολείς. Ξέρετε πόσοι λειτουργούσαν όταν ανέλαβα; Μόλις 17! Οι υπόλοιποι ήταν καμένοι! Τώρα τους αντικαθιστούμε με προβολείς τεχνολογίας LED, αδιάβροχους, υποβρύχιους (δηλαδή αν τους πετάξεις στο νερό δεν παθαίνουν τίποτα), αντιβαλλιστικούς, ελληνικής κατασκευής, ανοξείδωτους πλήρως, με σιλικόνη, δεν σπάνε με τίποτα. Τα φώτα του στεγάστρου Καλατράβα, 900 προβολείς 5000W ο καθένας, τους αντικαθιστούμε με προβολείς 300W. Μιλάμε για τρομερή εξοικονόμηση χρημάτων. Οπότε το κόστος κατεβαίνει δραματικά, άρα γινόμαστε ανταγωνιστικοί!

Κλείνοντας, ποιο είναι το δικό σας όραμα για το ΟΑΚΑ κύριε Χαλιορή;

Ξέρετε, όταν ανέλαβα, την πρώτη ημέρα μπήκα στον χώρο από την πισίνα Β5. Θέλετε να μάθετε την αντίδρασή μου; Μου ήρθε να σηκωθώ να φύγω! Βρήκα τις κερκίδες που είχαν μπει το 2004 που ήταν αυθαίρετες και επικίνδυνες, με επίσημο έγγραφο και δεν τις είχε αφαιρέσει κανένας τόσα χρόνια! Δεν είχε άδεια λειτουργίας η πισίνα, παρέμενε έρημη.

Όταν βγάλαμε τις κερκίδες, με μεγάλη συγκίνηση, και πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν εύκολο αφού δεν ανήκουν σε μας αλλά στο… «Αθήνα 2004» (!), ήρθαν δύο κυρίες που έμεναν απέναντι με…γλυκά, εμφανώς συγκινημένες, λέγοντας ότι από το 2004 δεν έβλεπαν το φως του ήλιου, οι κερκίδες ήταν 12 μέτρα! Όταν λέμε ότι θέλουμε τον κόσμο κοινωνό του ΟΑΚΑ το εννοούμε. Διότι καλούμε φορείς, κόσμο, για εκδηλώσεις και δεν ερχόταν κανείς. Κάνουμε συναντήσεις και μας κοιτούν με απορία «τι θέλετε από μας;». Ο τίτλος που έχουμε δώσει μεταξύ μας είναι «ξαναγνωρίστε το ΟΑΚΑ». Και το σημαντικότερο για να συμβεί αυτό, είναι αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, συγκεκριμένος προσανατολισμός και κατεύθυνση. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε όλοι μαζί, νυχθημερόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ