Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Μαριάννα Αδάμ Γκρόγκου: «Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πρωτοπορεί με ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή εκπαίδευση»

Στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών έλαβε χώρα μια ιδιαίτερη επιτυχημένη εκδήλωση για την υποδοχή πρωτοετών και δευτεροετών φοιτητών, με παράλληλη ενημέρωση όλων για τα παρεχόμενα προγράμματα. Η πρωτοβουλία φιλοξενήθηκε στο Αμφιθέατρο του Iδρύματος στην Καλαμάτα, την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022.  Χαιρετισμός για το Τμήμα Φιλολογίας έγινε από την Πρόεδρό του  Αν. Καθηγήτρια Ελένη Κουτριάνου και ενημέρωση για το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών από την Επίκ. Καθηγήτρια Σοφία Καπετανάκη. Ακόμη,  σχετικά με εκείνο της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας και για την πληροφόρηση προς τους Ακαδημαϊκούς Συμβούλους ομίλησε η Επίκ. Καθηγήτρια Μαρία Δροσινού. Τέλος, για το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Erasmus+ έγινε ενημέρωση από την Επίκ. Καθηγήτρια Μαρίνα Γρηγοροπούλου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα platy-kalamatas-messinias.gr, σημαντικές ομιλίες με θέμα «Η εμπειρία μας και η δικής σας» πραγματοποίησαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας, η Μαριάννα Αδάμ Γκρόγκου, ο Γιάννης Αμούργης και η Αθανασία Μάλαμα, που είναι απόφοιτοι και του Προπτυχιακού Προγράμματος και μίλησαν για τη φοίτησή τους στο Τμήμα. Με βάση την ίδια ενημέρωση, η ουσιώδης ομιλία της Μαριάννας Αδάμ Γκρόγκου κέρδισε τις εντυπώσεις και μέσα απ’ αυτή αναφέρθηκε όχι μόνο στις προσωπικές εμπειρίες της από τα φοιτητικά της χρόνια, αλλά και, όπως τονίστηκε, κατέθεσε σημαντικές προτάσεις, που έχουν ως στόχο την καλυτέρευση των συνθηκών της φοίτησης των νέων φοιτητών, αλλά και το πόσο σημαντικό και καινοτόμο είναι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Το βιογραφικό της

Η Μαριάννα Γκρόγκου του Αδάμ και της Μαρίας Λυμπεροπούλου γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1993 στην Καλαμάτα. Είναι παντρεμένη με τον Βασίλειο Δημ. Γεωργιόπουλο. Κατάγεται από τον Δεσύλλα Μεσσηνίας. Μαθήτευσε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Διαβολιτσίου Μεσσηνίας. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Καλαμάτα και κατά τη διάρκεια των σπουδών της ακολούθησε την κατεύθυνση της «Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας». Επίσης, αποφοίτησε με άριστα από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία» με κατεύθυνση «Νέα Ελληνική Φιλολογία» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι κάτοχος επαγγελματικής πιστοποίησης και κατάρτισης «Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε» και «Ψηφιακού Μάρκετινγκ».

Όλη η ομιλία της 

«Κυρία Πρόεδρε του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,

Κυρίες και κύριοι σεβαστοί Καθηγητές,

Αγαπητοί μας πρωτοετείς και δευτεροετείς, φοιτήτριες και φοιτητές,

Κυρίες και Κύριοι,

Χαίρετε.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την τιμητική σας πρόσκληση να παρευρεθώ σ’ αυτήν την τόσο σπουδαία και σημαντική εκδήλωση υποδοχής των πρωτοετών και των δευτεροετών φοιτητών του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και που μού δώσετε την ευκαιρία να σας παρουσιάσω τη δική μας φοιτητική εμπειρία, η οποία ουσιαστικά μαρτυρεί το ενδιαφέρον των υπευθύνων και των διδασκόντων για τους φοιτητές τους, που είναι το βασικότερο και ουσιαστικότερο θεμέλιο της ακαδημαϊκής ζωής. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή, αλλά και πραγματική συγκίνηση, που βρίσκομαι εδώ σήμερα, σ’ ένα χώρο που έχω πλήθος από εμπειρίες και ωραίες αναμνήσεις, οι οποίες έχουν σημαδέψει την φοιτητική μου ζωή και θα μπορούσα να πω και όλη τη ζωή μου έως και σήμερα, μάλιστα, είναι αρκετών χρόνων, τόσο από τις προπτυχιακές, όσο και από τις μεταπτυχιακές σπουδές μου.

Ξεκινώντας, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σ’ όλες και όλους, που βρίσκονται εδώ σήμερα, και ιδιαίτερα στους εξαιρετικούς και αξιόλογους διδάσκοντες και σε όλο το εμπεριστατωμένο προσωπικό του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ιδιαιτέρως, θέλω να ευχαριστήσω τους πρωτοετείς και τους δευτεροετείς φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που παρακολουθούν αυτή την σημαντική εκδήλωση. Επιτρέψτε μου, όμως, να ξεκινήσω με μια μικρή αναδρομή, ελπίζοντας ότι δεν θα μακρηγορήσω και δεν θα σας κουράσω. Ονομάζομαι Μαριάννα Γκρόγκου και είμαι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας με κατεύθυνση Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, αλλά και απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία», με κατεύθυνση «Νέα Ελληνική Φιλολογία», τα οποία παρακολούθησα και ολοκλήρωσα επιτυχώς στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα στην Καλαμάτα.

Σίγουρα, θα έχετε ακούσει ότι η φοιτητική ζωή συνάδει με μια συμβουλή και άτυπη προτροπή «Να περάσετε όσο καλύτερα μπορείτε στα φοιτητικά σας χρόνια, γιατί είναι τα καλύτερα της ζωής σας». Μπορεί να μην το λογίζουμε πολύ στα σοβαρά. Θα έπρεπε όμως, γιατί τις ιστορίες της φοιτητικής ζωής μας, θα τις αφηγούμαστε για μια ζωή. Συν τοις άλλοις, που θα πρέπει να είστε αισιόδοξοι, γιατί οι προσπάθειες και οι κόποι των μαθητικών χρόνων σας, αλλά και η σημαντική βοήθεια από τους γονείς σας και από τους διδάσκοντές σας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δικαιώθηκαν και μετά από την προσωπική σας επιλογή είστε σε θέση να σπουδάσετε και να διδαχτείτε τον τομέα της Φιλολογίας με σύνεση, μελέτη και ευθύνη και αργότερα, όταν αποκτήσετε το πτυχίο σας και ολοκληρώσετε των κύκλο των σπουδών σας να κληθείτε και εσείς με την σειρά σας να μεταδώσετε όλα αυτά που διδαχτήκατε από του καθηγητές σας στους μελλοντικούς μαθητές σας και στις επόμενες γενιές.

Θα ήθελα να αναφέρω πιο συγκεκριμένα, ότι τα δικά μου φοιτητικά χρόνια κρύβουν αρκετό άγχος, ιδιαίτερα την περίοδο των εξεταστικών. Οφείλω δε να ομολογήσω ότι ως επιμελής φοιτήτρια παρακολουθούσα όλες τις διαλέξεις, κρατούσα σημειώσεις λεπτομερώς και μελετούσα υπερβολικά. Βέβαια, οι σπουδές μου πραγματοποιήθηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες, μιας και η οικογένειά μου είχε περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, που όμως όλα αυτά δεν με πτόησαν και δεν με λοξοδρόμησαν από τον στόχο μου, που ήταν και είναι η εκπλήρωση των ονείρων μου.

Ωστόσο, δεν παύει να υπάρχει και μια σημαντική περίοδος της φοιτητικής σας ζωής, που να αισθάνεστε πιο ελεύθεροι και απαλλαγμένοι από τις υποχρεώσεις και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτείτε δημιουργικά παρέα με τους συμφοιτητές σας, προτού αποφοιτήσετε και αναγκαστείτε να μπείτε στην ενήλικη πραγματικότητα και στον σκληρό στίβο της εύρεσης εργασίας. Θα μπορούσα να πω ότι η φοιτητική ζωή στην επαρχιακή πόλη της Καλαμάτας, εκτός από πολλές ώρες διαβάσματος, θα έλεγα ότι είναι και ευχάριστη, γνωρίζοντας ότι έχετε δίπλα σας ανθρώπους, με τους οποίους έχετε φτιάξει δυνατές φιλίες, που θα κρατήσουν στον χρόνο, είτε με συμφοιτητές σας είτε με τους κατοίκους της περιοχής και της πόλης. Άλλωστε, οι Μεσσήνιοι φημίζονται για την φιλοξενία τους.

Σημειωτέον, ότι η πόλη της Καλαμάτας είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας και προσφέρεται για να περάσει ένας φοιτητής μια ποιοτική και καλή φοιτητική ζωή, αφού διαθέτει ένα πάρα πολύ καλό κλίμα, συνδυάζει θάλασσα και βουνό, διασκέδαση, έντονη νυχτερινή ζωή, πλήθος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αθλητικές δραστηριότητες, πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες, θέατρο, μουσικές εκδηλώσεις, το φημισμένο διεθνώς φεστιβάλ χορού, αρχαιολογικούς χώρους, βιβλιοθήκες και μουσεία. Ακόμη, λοιπόν, προσφέρεται για περπάτημα και κολύμβηση, αλλά και έχει ένα μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και εύκολη πρόσβαση με την υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω του σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κάθε φοιτητή. Μάλιστα, στο Πανεπιστήμιο λειτουργεί Βιβλιοθήκη και Λέσχη, που καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες των φοιτητών, καθώς σημαντικό είναι ότι το Πανεπιστήμιο διοργανώνει εκπαιδευτικές εκδρομές και άλλες εκδηλώσεις, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον κάθε φοιτητή.

Είναι πραγματικά πολλές οι φοιτητικές στιγμές, οι οποίες δε θα ξεχάσω ποτέ και ιδίως την ευγενική συμπεριφορά των εξαιρετικών διδασκόντων, του προσωπικού της Γραμματείας και της Βιβλιοθήκης, του φυλακτικού προσωπικού, αλλά και του προσωπικού της Λέσχης. Προσωπικά, θα πρότεινα σε κάποιον που ήθελε να σπουδάσει Φιλολογία ανεπιφύλακτα να επιλέξει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με σκοπό να αποκτήσει τις εμπειρίες που έχουμε βιώσει εμείς, αν είναι δυνατόν και περισσότερες. Σίγουρα, οι προκλήσεις και οι δυσκολίες της φοιτητικής ζωής είναι πολλές, αλλά θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία, υπομονή, επιμονή και λογική.

Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο, δεν υπάρχει κάτι που να τρομάζει έναν καινούργιο φοιτητή, αφού οι καθηγητές φροντίζουν πάντα να είναι κοντά τους και στις δυσκολίες, αλλά και στα επιτεύγματά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πριν κάποια χρόνια η πραγματοποίηση σημαντικής εκδήλωσης στο χώρο του Αμφιθεάτρου, αφού διεκόπτηκε κατάληψη, που πραγματοποιούσαν οι φοιτητές για τα αιτήματά τους, και συνέχισε μετά το πέρας αυτής της εκδήλωσης. Τότε, θυμάμαι τους καθηγητές να ευχαριστούν τους τότε φοιτητές για αυτήν την κίνησή τους, παρότι είχαν τον αγώνα τους για να δικαιώσουν τα αιτήματά τους. Μολονότι, όλα αυτά τα χρόνια γίνονται κινητοποιήσεις φοιτητών δεν έχει παρατηρηθεί καμία καταστροφή στους χώρους του Πανεπιστημίου. Αντιθέτως, το διαφυλάττουν και το προστατεύουν και αυτό ο καθένας από εμάς μπορεί πάρα πολύ εύκολα να το αντιληφθεί. Επομένως, συμπεραίνουμε όλοι μας ότι ο χώρος του Πανεπιστημίου δεν ανήκει σε κάποιους, αλλά σε όλους μας και αυτό είναι το σημαντικό και αποτυπώνεται ως χώρος ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κοντεύοντας να κλείσει την δεύτερη δεκαετία, κατέχει περίοπτη θέση στον ακαδημαϊκό χώρο με σημαντικά, αξιόπιστα και πρωτοποριακά προγράμματα για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, αλλά και με τη δυνατότητα παρακολούθησης διαλέξεων όχι μόνο από φοιτητές του, αλλά και από το ευρύ κοινό της πόλης της Καλαμάτας και όχι μόνο. Βέβαια, η συμμετοχή των πολιτών και η αγάπη τους για το Πανεπιστήμιο είναι δεδομένη. Άλλωστε, σ’ αυτές τις σημαντικές και σπουδαίες διαλέξεις συμμετέχουν άνθρωποι απ’ ολόκληρο το ευρύ φάσμα της κοινωνικής, θρησκευτικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας. Επομένως, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι πολίτες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας έχουν αγκαλιάσει και αγαπήσει αυτό τον φάρο εκπαίδευσης και πολιτισμού, που είναι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Τα προγράμματα των μεταπτυχιακών σπουδών, που οργανώνει και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είναι ευέλικτα, πρωτοποριακά και ιδιαίτερα εξειδικευμένα, προσφέροντας ρηξικέλευθη εκπαίδευση με στόχο την ολοκληρωμένη κατάρτιση των νέων εκπαιδευτικών και επιστημόνων. Αναμφίβολα, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πρωτοπορεί, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη ποιοτική ακαδημαϊκή εκπαίδευση και εμπειρία με βασικά κριτήρια την εξειδίκευση των καινοτόμων προγραμμάτων του και το πλήρως καταρτισμένο προσωπικό του.

Έτσι, ο εκάστοτε φοιτητής συνειδητοποιεί ότι οι σπουδές του στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποτελούν σημαντικό εφόδιο για την σταδιοδρομία του και μια απίστευτη καλή εμπειρία με γερές βάσεις για το μέλλον του. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια με την ολοκλήρωση των σπουδών οξύνεται το πρόβλημα της ανεργίας, οι μεν γυναίκες το αντιμετωπίζουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, ενώ οι άντρες μετά την ολοκλήρωση και των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων. Και εδώ, θα έπρεπε να υπάρξει μια πρωτοβουλία των ακαδημαϊκών φορέων σε συνεργασία με φορείς της εργασίας, της οικονομίας και της κοινωνίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η επικείμενη ανεργία και να βρεθούν λύσεις μέσα από κατάλληλους διεξόδους για το ευρύ φάσμα της ανεργίας.

Επιπλέον, συμβάλλοντας στην καλυτέρευση των συνθηκών των νέων φοιτητών, θα πρότεινα σε συνεργασία με τους διδάσκοντες και το προσωπικό του Πανεπιστήμιου, αλλά και άλλων φορέων, να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ένα γραφείο στήριξης των φοιτητών. Μάλιστα, θα πρότεινα να υπάρξει συνεργασία και να στελεχωθεί και με ψυχολόγο για να βοηθήσουν φοιτήτριες και φοιτητές, οι οποίοι ζουν μακριά από τα σπίτιά τους και την οικογένειά τους, αλλά εν γένει να αντιμετωπίζουν τα διάφορα πολυσήμαντα προβλήματα, που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια της διαβίωσης και της φοίτησής τους στην Καλαμάτα.      Εκεί, θα μπορούσε να υπάρχουν πληροφορίες για την πόλη της Καλαμάτας, καθώς και πληροφορίες για την εύρεση ενοικίασης κατοικιών. Ακόμη, σ’ αυτό το γραφείο στήριξης των φοιτητών θα μπορούσε να δημιουργηθούν φοιτητικές κάρτες με προσφορές για τα καταστήματα της Καλαμάτας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τους Εμπορικούς Συλλόγους της Καλαμάτας. Καλό θα ήταν να βρεθεί μια λύση και για την δημιουργία Φοιτητικής Εστίας, καθώς με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι τιμές στα ενοίκια και ήδη η εύρεση κατοικίας για τους φοιτητές είναι πολύ δύσκολη και δυστυχώς, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

Τελειώνοντας, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα και πάρα πολλοί προβληματισμοί, που θα μπορούσαμε να μιλάμε και να αναφερόμαστε, καθώς η ζωή είναι δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις, μιας και ζούμε και διαβιώνουμε μέσα σε οικονομική κρίση και σε μια υγειονομική πανδημία, αλλά και τελευταίως, σε έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο, που έχει καταστεί εμπορικός και οικονομικός πόλεμος, με θύματα δυστυχώς, όχι τους οικονομικούς αριθμούς, αλλά τους ανθρώπους και την διαβίωσή τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Κλείνοντας, θα ήθελα να σας καλωσορίσω για άλλη μια φορά και να σας ευχηθώ από καρδιάς να έχετε υγεία, καλή σταδιοδρομία και καλή αρχή στον καινούργιο κύκλο που ανοίγεται στη ζωή σας, με πολλές ευχές για ένα φοιτητικό ταξίδι γεμάτο μελέτη, εμπειρίες και αυτοπεποίθηση. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ