Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
spot_img

Ερώτηση βουλευτών της “Ελληνικής Λύσης” για τις συνθήκες λειτουργίας νηπίων και προνηπίων

Ερώτηση στη Βουλή για τη δίχρονη προσχολική αγωγή στον Δήμο Βύρωνα κατέθεσαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση που υπέβαλαν στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρουν:

«Σύμφωνα με ενημέρωση από νηπιαγωγούς της τοπικής κοινωνίας του Βύρωνα, απαξιωμένη βρίσκεται η δίχρονη προσχολική αγωγή στον Δήμο τους. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, τέσσερα χρόνια από τη θεσμοθέτησή της και δύο χρόνια εφαρμογής της στον Δήμο Βύρωνα δεν υπάρχουν ούτε οι σύγχρονοι όροι ούτε οι σύγχρονες προϋποθέσεις στέγασης νηπίων και προνηπίων. Ευθύνες για αυτό, όπως λένε, φέρουν όχι μόνο οι κυβερνήσεις που πέρασαν, οι οποίες δεν προέβλεψαν και δε διέθεσαν χρηματοδότηση, αλλά και η Δημοτική Αρχή που δε διεκδίκησε και δεν κατασκεύασε υποδομές. Έτσι, αυτή τη στιγμή έχουμε τμήματα που στεγάζονται σε “μπουκωμένα” σχολικά συγκροτήματα και λειτουργούν σε χολ και σε τσίγκινα κουτιά. Πολλές οι υποσχέσεις και τα “θα” που εισπράττει κατά καιρούς ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Βύρωνα από την τοπική αυτοδιοίκηση, αναφορικά με το κτιριακό ζήτημα. Άλλοτε γίνεται λόγος περί ανέγερσης του 2/θ Νηπιαγωγείου στη χιλιοειπωμένη απαλλοτρίωση του οικοπέδου στη Βουτζά, άλλοτε περί πρόθεσης για απαλλοτρίωση του οικοπέδου “Μυλωνά” για την ανέγερση του 4ου Νηπιαγωγείου και πάει λέγοντας. Μια γραφειοκρατική δίνη περί εξασφάλισης κονδυλίων, πραγματοποίησης μελετών κλπ. μεταθέτει σε βάθος χρόνου την όποια προσπάθεια και υπόσχεση, αφήνοντας νήπια και προνήπια στην απαξίωση και στην ελλιπέστατη πραγματικότητα.

Η ύπαρξη και μόνο των containers αποτελεί σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς του Βύρωνα ζωντανή απόδειξη της εγκατάλειψης και της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται η δίχρονη προσχολική αγωγή στον Δήμο τους. Κι όμως, όπως αναφέρουν, η Δημοτική Αρχή υπεραμύνεται των containers, θεωρώντας τα ως αξιοπρεπή λύση και δεν προβλέπει αντικατάστασή τους. Την ίδια στιγμή, δε γίνεται καν λόγος για το πότε θα απελευθερωθεί η βιβλιοθήκη στο 6ο και 7ο Δημοτικό Βύρωνα, που υποτίθεται δεσμεύτηκε για μία χρονιά για να στεγαστεί το επιπλέον τμήμα του 2ου Νηπιαγωγείου. Το περιβόητο πρόγραμμα κτιριακών υποδομών που έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό η Δημοτική Αρχή βρίσκεται ακόμη εν αναμονή. Οι νηπιαγωγοί του Βύρωνα, εκτός του κτιριακού, έχουν να αντιμετωπίσουν πλημμελή καθαριότητα των σχολικών μονάδων τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς και μετά τη λήξη των δίμηνων συμβάσεων καθαριστριών και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας. Οι νηπιαγωγοί του Βύρωνα έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση. Διεκδικούν από την Πολιτεία ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με σύγχρονες υποδομές, κτήρια λειτουργικά κι όχι προσωρινές λύσεις και κάλυψη όλων των αυξημένων αναγκών καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες καθαρίστριες».

Οι δύο βουλευτές ρωτούν την υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να φροντίσει και να συμβάλλει στην αναβάθμιση και ουσιαστική εφαρμογή της Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Βύρωνα. Επίσης, ρωτούν αν θα προβεί σε ενέργειες αναζήτησης χώρων ώστε να δοθεί τέλος στη χρήση containers και αν θα προκηρυχθούν θέσεις καθαριστριών.

 

Διαβάστε επίσης: Με μεγάλη επιτυχία η πρεμιέρα του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Ο Byron στην Αττική»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ