Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Τιμητική διάκριση για τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο από τη Γαλλική Δημοκρατία

O Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων» παρασημοφορήθηκε ως αξιωματικός του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας, για την προσφορά του στην παιδεία, εδώ και 53 συνεχή έτη και ειδικότερα για τη συμβολή του στην υλοποίηση κοινών ελληνογαλλικών δράσεων στη σχολική εκπαίδευση.

Με τη συγκεκριμένη διάκριση, τιμώνται με διάταγμα του Γάλλου πρωθυπουργού, προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, σε όλα τα επιστημονικά πεδία, που συνεισφέρουν ενεργά στη διάδοση του Γαλλικού Πολιτισμού και των Γραμμάτων, μέσω του έργου και της κοινωνικής τους δράσης. Το διάσημο επέδωσε στον τιμηθέντα, ο Nicolas Eybalin, σύμβουλος πολιτιστικής συνεργασίας και πολιτιστικής δράσης και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, σε ειδική τελετή το βράδυ της Δευτέρας 11 Απριλίου 2022, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος αποδέχθηκε με συγκίνηση την υψηλή τιμητική διάκριση και ευχαρίστησε τον Nicolas Eybalin για το παράσημο που του επέδωσε το γαλλικό κράτος, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Η φιλία και ο πολιτιστικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών συμπορεύεται με τα 200 χρόνια από την απαρχή της δημιουργίας του ελληνικού κράτους και δεν θα πάψει να ενισχύεται, όσο οι Έλληνες και οι Γάλλοι θα ατενίζουμε με υπερηφάνεια την κοινή μας ιστορική πορεία, όσο η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου του Ντελακρουά θα εμπνέει την καρδιά και τον λογισμό μας, όσο η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης θα αναβλύζουν την πνευματική σαγήνη του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Σας ανοίγω την καρδιά μου και σας αποκαλύπτω τη βαθιά μου σχέση με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και τι με συνδέει με αυτήν. Να ο δεσμός μου! Κατάγομαι από την Αρχαία Τεγέα Αρκαδίας που η ζωή της χάνεται στους Ομηρικούς χρόνους… Η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ανέσκαψε και έφερε στο φως την αρχαία πόλη μας την Τεγέα και έτσι συνδεθήκαμε με τον πολιτισμό των προγόνων μας. Φανταστείτε τον πρώτο Γάλλο αρχαιολόγο που έπιασε μέσα στα χώματα της μάνας Γης, της ιδιαίτερης πατρίδος μου, την Κεφαλή της Θεάς της Υγείας, παγκόσμιο σύμβολο των ιατρών. Αιώνια η ευγνωμοσύνη μας στους Γάλλους αρχαιολόγους».

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πελοπόννησο. Η καταγωγή του από την ιστορική Τεγέα -την ισχυρότερη πόλη της αρχαίας Αρκαδίας- και τα χρόνια που έζησε εκεί, δίπλα στα αρχαία μνημεία όπου ήταν το πατρικό του, οι ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Εταιρείας βρίσκονταν στο προσκεφάλι του, όπως ο ίδιος λέει χαριτολογώντας, σημάδεψαν την ψυχή και το μυαλό του. Αγάπησε βαθιά την Ιστορία και την Αρχαιοελληνική Γραμματεία, τις οποίες μελέτησε από τη νεανική του ηλικία, ενστερνίστηκε τη φιλοσοφία των μεγάλων διδασκάλων της αρχαιότητας και ακολούθησε στη ζωή του τον δρόμο του Πνεύματος και των Γραμμάτων.

Πάνω στο γραφείο του η κεφαλή της θεάς Υγείας – αντίγραφο του γνήσιου έργου του Σκόπα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας- τον συντροφεύει στην καθημερινότητά του, από την πρώτη ημέρα ίδρυσης των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων».

Η προτομή της θεάς, ένα αριστούργημα της αρχαιοελληνικής γλυπτικής, που βρέθηκε στον ναό της Αλέας Αθηνάς στον τόπο καταγωγής του, τον κάνει να νιώθει υπερήφανος που είναι Έλληνας και του δίνει δύναμη και έμπνευση.

Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων»

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος έφτιαξε το πρώτο σχολείο του, το 1969, στο Ψυχικό για να ακολουθήσει 10 χρόνια αργότερα ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα, οι νέες εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων» στα Γλυκά Νερά.

Τα Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» είναι ένα ελληνικό ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με διεθνή προσανατολισμό, πρότυπο για τα καινοτόμα ελληνικά και δίγλωσσα εκπαιδευτικά προγράμματά του, που σήμερα ενσωματώνουν από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο τη φιλοσοφία του ΙΒ. Το σχολείο, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, ορίστηκε από τον «ανοιχτό» χαρακτήρα του και την πολυπολιτισμική Παιδεία που προσφέρει στους μαθητές του, δημιουργώντας ελεύθερα σκεπτόμενα άτομα, δημοκράτες πολίτες του κόσμου.

Σήμερα στο τιμόνι του σχολείου, εκτός του ιδίου, βρίσκεται η δεύτερη γενιά της οικογένειας, η μεγαλύτερη κόρη του, Βάσια Παπαδοπούλου, διευθύντρια σπουδών, ο ανιψιός του Μιχάλης Παπαδόπουλος, διευθυντής λειτουργιών, και η μικρότερη κόρη του, Άννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια εγγραφών. Και οι τρεις τους γαλουχήθηκαν μέσα στο σχολείο, έκαναν σπουδές και μεταπτυχιακά στο εξωτερικό και είναι οι άξιοι συνεχιστές του έργου του, βάζοντας τη δική τους σφραγίδα στη σύγχρονη εποχή του σχολείου.

  • Φωτογραφίες Papadakis Press

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ