Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img

Επαναλειτουργεί o ιστορικός θερινός κινηματογράφος Αthenee

Με ένα πάρτι – εγκώμιο στον μύθο της δεκαετίας του 1980, επαναλειτουργεί o ιστορικός θερινός κινηματογράφος Αthenee (Λευκωσίας 43, πλατεία Άγιου Ανδρέα, Πατήσια) την Τρίτη, 7 Ιουνίου, ύστερα από δύο δεκαετίες παύσης, εξοπλισμένος με μηχανή προβολής τελευταίας τεχνολογίας.

Στο αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί στον κατάφυτο κήπο η μουσική συναντά τον κινηματογράφο με άξονα την κληρονομιά της «παρεξηγημένης» δεκαετίας.

Στις 20.00 η βραδιά θα ξεκινήσει με τους 1550 -το συγκρότημα που εδώ και δύο δεκαετίες έχει αφήσει το στίγμα του στην ελληνική μουσική σκηνή- που θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με εμβληματικά τραγούδια από όλο το φάσμα της δεκαετίας του 1980.

Η «παρεξηγημένη» από πολλούς δεκαετία του ‘80 υπήρξε η πρώτη στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας που το πολίτευμα καθ’ όλη τη διάρκεια της υπήρξε η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ήταν η πρώτη δεκαετία κατά την οποία η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης ήταν κεκτημένο και όχι ανεφάρμοστο άρθρο του Συντάγματος. Ήταν η πρώτη δεκαετία στη διάρκεια της οποίας έπεσαν τα ποσοστά της εσωτερικής, αλλά και της μετανάστευσης προς το εξωτερικό, επειδή η χώρα μπορούσε να παρέχει –ασχέτως πως- όχι μόνο τα στοιχειώδη προς τη διαβίωση, αλλά και κάτι περισσότερο. Οι Έλληνες διασκέδαζαν χωρίς τύψεις από την οικογενειακή συγκέντρωση μέχρι την μεγάλη πίστα.

Ταυτόχρονα, η υπερβολή, η δημαγωγία και κυρίως ο καταναλωτισμός διείσδυσαν σε κάθε κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα. Υπήρχαν όμως κάποιοι που διέκριναν τα σημάδια του εκφυλισμού και τα σχολίασαν καυστικά με τα εκφραστικά τους μέσα, όπως το τραγούδι και ο κινηματογράφος. Σε αυτούς τους δημιουργούς είναι αφιερωμένη η βραδιά.

Το συγκρότημα 1550 αποτελούν οι: Ρουσσέτος Δημητρόγλου (Κιθάρα), Αλέξανδρος Μίχος (Φωνή), Γιάννης Κουμέτης (Μπάσο), Τάσος Σταύρακας (Πλήκτρα) και Ιάκωβος Σαμψάκης (Τύμπανα). Το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει διασκευές κλασικών τραγουδιών, διατηρώντας πάντα τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα σεβόμενοι την ιστορία και τον στίχο του κάθε ενός από αυτά.

Στις 22.30 θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Αλαλουμ» η πρεμιέρα της οποίας έγινε το 1982. Εκείνη την εποχή ο Χάρρυ Κλυνν έχει γυρίσει στην Ελλάδα ύστερα από μακρά αναμονή στις ΗΠΑ και τον Καναδά όπου είχε μαθητεύσει την απόδοση της κωμωδίας και καυτηρίασε την ελληνική πραγματικότητα με το προσωπικό του ύφος.

Στη σπονδυλωτή σατιρική ταινία αποτυπώθηκαν όλες οι παθογένειες του Έλληνα. Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά σε νέα ψηφιακή επεξεργασία. Η προβολή της είναι μία ευγενική χορηγία της εταιρείας «Παπανδρέου Α. Ε.».

Στο κυλικείο του κινηματογράφου θα υπάρχουν χαρακτηριστικές γεύσεις της δεκαετίας του 1980.

ΙNFO

Κινηματογράφος Athenee (Λευκωσίας 43, πλατεία Αγίου Ανδρέα, Πατήσια)

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Έναρξη συναυλίας: 20.30 (Εισιτήριο 10 ευρώ)

Έναρξη προβολής: 22.30 (Είσοδος Δωρεάν, Διάρκεια 112′)

Προλογίζει ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης

Πληροφορίες: 6932134556.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ