Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ψυχική Υγεία για τους ηλικιωμένους

Γράφει η Zωη Ράπτη, υφυπουργός Υγείας, βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών.

Oι άνθρωποι που μας έφεραν στη ζωή, αγωνίστηκαν κι έχτισαν τη χώρα που εμείς απολαμβάνουμε σήμερα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να νιώθουν ή να είναι παραγκωνισμένοι. Η ποιότητα ζωής που τους παρέχει το κράτος πρέπει να είναι αντάξια του σεβασμού, τον οποίο οφείλουν οι πολιτισμένες κοινωνίες στα άτομα τρίτης ηλικίας.

Οι ηλικιωμένοι πρέπει να βρίσκουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους τόπους κατοικίας τους, όχι να υποχρεώνονται να μετακινούνται σε αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που δικαιούνται. Εκεί ακριβώς στοχεύει η παρέμβαση ψυχογηριατρικής υποστήριξης του υπουργείου Υγείας που ήδη έχει ξεκινήσει σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας. Μέσω αυτού του προγράμματος πραγματοποιείται διασύνδεση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τη χρήση τηλεϊατρικής.

Η Ολοκληρωμένη παρέμβαση ψυχογηριατρικής υποστήριξης έχει ξεκινήσει σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Τήνος, η Σύρος και η ‘Ανδρος, σε ακριτικές περιοχές, όπως η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί, αλλά και στην ενδοχώρα της Δυτικής Ελλάδας, στη Χαλανδρίτσα, τα Καλάβρυτα και στην Ερυμάνθεια. Τα τοπικά Κέντρα Υγείας διασυνδέονται άμεσα μέσω ψηφιακής υπηρεσίας με τα Ιατρεία Ψυχογηριατρικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου, των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Πατρών.

Οι υπηρεσίες παρέχονται από ομάδα επαγγελματιών ψυχικής υγείας, όπως, ψυχίατρο, νοσηλευτή ή/και κοινωνικό λειτουργό ψυχικής υγείας, με κατ’ οίκον παρακολούθηση σε σταθερή βάση, δύο φορές την εβδομάδα, αλλά και μέσω τηλεσυμβουλευτικής.

Μαζί με τα παραπάνω δημιουργούνται νέες δομές για ασθενείς με άνοια, Alzheimers’ και διαταραχές μνήμης, με χρηματοδότηση 55 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει παρουσιάσει έργο στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, το οποίο δεν έχει προηγούμενο – τόσο όσον αφορά στην πληθώρα των προγραμμάτων και των δράσεων αλλά και στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Αυτά που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανέφικτα έγιναν καθημερινότητα για τους Έλληνες πολίτες.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τις προσπάθειές μας ώστε να μην μείνει πίσω κανείς μόνος, αβοήθητος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ