Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Θάνος Πλεύρης: «Ήλθε η ώρα να ενισχύσουμε το ΕΣΥ»

Τη βεβαιότητα ότι αυτή τη φορά θα λειτουργήσει σωστά το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, καθώς θα υπάρχει στενή παρακολούθηση και καθοδήγηση του ασθενή, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Αμαρυσία.

Ο υπουργός μίλησε για τον νέο νόμο της κυβέρνησης «Γιατρός για Όλους», την ενίσχυση του ΕΣΥ, εντός του 2022, με περίπου 6.000 ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς υγειονομικούς, την πορεία της πανδημίας και τους εμβολιασμούς, αλλά και την υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό του όταν ο ίδιος είχε πέσει θύμα σοβαρής ενδονοσοκομειακής λοίμωξης και αναγκάστηκε να νοσηλευθεί στην εντατική: να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την πάταξη του φαινομένου. Σήμερα, από άλλη θέση, αναγγέλλει ότι σύντομα οι πολίτες θα δουν τα αποτελέσματα των ενεργειών της κυβέρνησης στις Μονάδες Υγείας.

Συνέντευξη: Έλενα Φυντανίδου

Κύριε υπουργέ, 27 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας της COVID-19, πιστεύετε ότι το ΕΣΥ βγαίνει πιο δυνατό ή βαθιά πληγωμένο;

Αναμφισβήτητα βγαίνει πιο δυνατό. Είναι αντιληπτό ότι υπήρξε τεράστια κόπωση από την υπερπροσπάθεια των γυναικών και των ανδρών που ασκούν λειτούργημα στο ΕΣΥ, αλλά αναδείχθηκαν και οι δυνατότητές του. Το ΕΣΥ δοκιμάστηκε στην πιο δύσκολη περίοδο από την ίδρυσή του – και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως, και ανταποκρίθηκε όσο λίγα συστήματα στον κόσμο, τη στιγμή μάλιστα που το ΕΣΥ είχε αποδυναμωθεί μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση. Τώρα ήλθε η ώρα να ενισχύσουμε το ΕΣΥ και να βάλουμε τις βάσεις για τη νέα εποχή σε αυτό.

Υπάρχει έλλειμμα προσωπικού και εάν ναι, τι θα κάνετε;

Πάντα θα υπάρχουν ανάγκες στον χώρο της Υγείας και συνεχώς πρέπει να το ενισχύουμε. Είναι ένας χώρος ιδιαίτερα απαιτητικός και γι’ αυτό το φαινόμενο των ελλείψεων είναι παγκόσμιο. Προσφάτως διάβαζα τα συμπεράσματα μελέτης του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας σύμφωνα με τα οποία περισσότερες από 130 χώρες στον κόσμο έχουν ελλείψεις σε γιατρούς και άνω των 150 σε νοσηλευτές. Χρειάζονται – διάβαζα – επιπλέον 43 εκατομμύρια γιατροί και λοιποί υγειονομικοί για να ικανοποιηθεί ο στόχος της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας σε όλο τον κόσμο. Εμείς, ως χώρα, αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την παγκόσμια υγειονομική κρίση, γνωρίζουμε τις ανάγκες και κάνουμε ό,τι καλύτερο για τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα. Ήδη ανακοινώσαμε την ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων στα νησιά με αύξηση της χρηματοδότησης και προκήρυξη θέσεων, ενώ μέσα στο καλοκαίρι προχωράμε σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία.

Για πόσους γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς μιλάμε; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός;

Στη διάρκεια της πανδημίας έχει ενταχθεί συνολικά 16.000 επιπλέον προσωπικό, το οποίο είναι επικουρικό, πλην των 2.000 γιατρών που είναι μόνιμοι. Τώρα βγαίνουν οι προσλήψεις για τις μόνιμες θέσεις και εντός των επόμενων ημερών θα βγει η προκήρυξη για 4.000 νοσηλευτές που θα μπουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ υπάρχουν και δύο άλλες προκηρύξεις μέσα στο καλοκαίρι για άλλα 1.500 άτομα, ιατρούς και λοιπό προσωπικό.

Άρα, για το 2022 έχουμε γύρω στις 6.000 μόνιμες θέσεις που θα βγάλουμε. Παράλληλα όμως βγαίνουν και οι θέσεις των επικουρικών, ενώ ανανεώνονται συνεχώς και οι θέσεις του επικουρικού προσωπικού. Επιπλέον για τα επόμενα δύο έτη θα διατεθούν άνω του 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση των υποδομών του ΕΣΥ της ΠΦΥ και συνολικά του τομέα της υγείας.

Πριν αναφερθούμε στο πρόγραμμα «Γιατρός για όλους», θέλω να μιλήσουμε για τους ανεμβολίαστους υεγιονομικούς.

Αυτό το οποίο έχουμε αποφασίσει αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουν ανανεωθεί όλες οι συμβάσεις του προσωπικού που υπηρετεί για COVID και αντιστοίχως είναι σε αναστολή όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 31/12. Δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτή τη στρατηγική· αυτό το οποίο λέμε όμως είναι ότι προφανέστατα με βάση την πορεία της πανδημίας θα παρθούν και αποφάσεις είτε προς το αυστηρότερο, είτε προς το ηπιότερο.

Προσωπική μου θέση είναι ότι, θα έπρεπε να ήταν τυπικό προσόν ο εμβολιασμός για να είσαι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πόσο ιατρικά ορθό είναι να κυκλοφορεί στον ίδιο χώρο με ασθενείς που κάνουν θεραπεία για τον καρκίνο, υποβάλλονται σε αιμοκαθάρσεις και γενικότερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, υγειονομικός ο οποίος αρνείται να εμβολιαστεί έναντι ενός θανατηφόρου ιού; Καλό είναι να μπούμε όλοι στη θέση ενός ασθενή. Πόσο ασφαλείς θα νιώθαμε γνωρίζοντας ότι νοσηλευόμαστε σε νοσοκομείο με ανεμβολίαστους υγειονομικούς;

Πριν από περίπου πέντε χρόνια πέσατε θύμα ενδονοσοκομειακής λοίμωξης και οι γιατροί αναγκάστηκαν να σας διασωληνώσουν. Δύο χρόνια μετά την περιπέτεια της υγείας σας, δραστηριοποιηθήκατε στον αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών αναφορικά με αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα. Σοβαρό για τη χώρα μας, διότι τα ελληνικά νοσοκομεία καταγράφουν ευρωπαϊκές πρωτιές σε περιστατικά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Σήμερα, από άλλη θέση, καλείστε να αντιμετωπίσετε και αυτό το πρόβλημα το οποίο έγινε εντονότερο κατά την περίοδο της πανδημίας. Τι σχεδιάζετε;

Έχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια… Αυτό που μου συνέβη τότε, με έκανε να δω τα πράγματα με άλλη οπτική. Γυρίζω πίσω συχνά γιατί δεν πρέπει να ξεχάσω τις σκέψεις που έκανα όταν μου ανακοίνωσαν οι γιατροί ότι θα με διασωληνώσουν. Έκανα φρικτές σκέψεις. Ότι μπορεί να μην ξαναδώ τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου. Μέσα σε όλα αυτά, που μου τριβέλιζαν εκείνη την ώρα το μυαλό, έδωσα και μια υπόσχεση στον εαυτό μου: αν τελικά ξυπνήσω και καταφέρω να ορθοποδήσω, να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ο πρωθυπουργός μού έδωσε αυτή την ευκαιρία και πιστέψτε με, σύντομα θα δείτε τα αποτελέσματα των ενεργειών μας στις Μονάδες Υγείας. Ήδη, η πρώτη κίνηση που έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν αλλάξει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 τον τρόπο χορήγησης των αντιβιοτικών φαρμάκων, η αλόγιστη χρήση των οποίων κάνει πιο ανθεκτικά τα μικρόβια και οδηγεί στην εμφάνιση δύσκολων λοιμώξεων. Πλέον, χωρίς ιατρική συνταγή δεν επιτρέπεται η χορήγηση αντιβιοτικών, κάτι το οποίο ισχύει από πολλών ετών σε όλες τις ευνομούμενες χώρες. Παράλληλα, εφαρμόζουμε αυστηρούς κανόνες αντισηψίας εντός του νοσοκομειακού χώρου, κάτι το οποίο ενισχύθηκε και λόγω της πανδημίας.

Προφανώς δεν μπορείς να σώσεις όλον τον κόσμο, αλλά δεν μπορεί να πεθαίνει κόσμος σε τέτοιο βαθμό από νοσοκομειακές λοιμώξεις. Ήδη, με τον τελευταίο νόμο που ψηφίσαμε, θεσμοθετείται η επιτήρηση και ο έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζεται σε κάθε Κέντρο Υγείας ένας ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου ΕΣΥ ως Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Κέντρο Υγείας και στις μονάδες παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ που υπάγονται σε αυτό, υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου. Με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη εκπονούμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Να επανέλθουμε στο θέμα της πανδημίας. Προσφάτως τα μέτρα χαλάρωσαν. Ωστόσο, έχετε δηλώσει ότι το θέμα θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο. Από τι θα εξαρτηθεί η πιθανή λήψη νέων μέτρων;

Από πολλά θέματα. Θα εξαρτηθεί από την πορεία του ιού, τις πιθανές μεταλλάξεις, την ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων, το εμβόλιο. Τα μέτρα έχουν ανασταλεί, αλλά αν χρειαστεί κάποια από αυτά θα επανέλθουν. Μακάρι να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθούν. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι ενδεχομένως ο χειμώνας να έχει δυσκολίες, να έχει έξαρση και να χρειαστεί να κάνουμε παρεμβάσεις.

Πιστεύετε ότι θα έλθει η στιγμή που θα «ξεχάσουμε» οριστικά τις μάσκες ή πλέον θα αποτελούν βασικό αξεσουάρ… τσάντας και δη της σχολικής;

Αυτή η στιγμή μού φαίνεται μακρινή. Όπως είπαμε, όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα για την πορεία της νόσου. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι και την πίεση στο ΕΣΥ θα αποφασίσουμε αναλόγως.

Κύριε υπουργέ, δεν έχουμε ακόμη συνέλθει από την αναστάτωση που προκάλεσε παγκοσμίως η νόσος COVID-19 και μια νέα επιδημία, αυτή της ευλογιάς των πιθήκων στους ανθρώπους, προβληματίζει τον πλανήτη. Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχετε από τους ειδικούς; Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ξαναζήσουμε συνθήκες COVID;

Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι η πρόσφατη επιδημία που ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προκαλεί έντονο πρόβλημα και δεν δημιουργεί συνθήκες πανδημίας. Όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί επιστήμονες, ο ιός είναι λιγότερο μεταδοτικός σε σχέση με τον κορωνοϊό που μας ταλαιπωρεί περισσότερο από δύο χρόνια και η νόσος δεν είναι ασυμπτωματική. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα περιστατικά είναι «φανερά» από την πρώτη στιγμή και άρα η νόσος μπορεί να ελεγχθεί. Επίσης, σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί έναντι της ανθρώπινης ευλογιάς και υπάρχουν φάρμακα. Μολονότι η κατάσταση φαίνεται καλύτερη, εντούτοις δεν εφησυχάζουμε. Είμαστε πανέτοιμοι και παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις ώστε να δράσουμε άμεσα όποτε αυτό χρειαστεί.

Εξαγγέλθηκε και έγινε, προσφάτως, νόμος του κράτους, νέο πρόγραμμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Σε ποιους άξονες βασίζεται και για ποιους λόγους πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα λειτουργήσει, σε αντίθεση με όλες τις άλλες απόπειρες των προκατόχων σας;

Να είστε σίγουρη ότι αυτή τη φορά θα λειτουργήσει το Σύστημα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης διότι θα υπάρχει στενή παρακολούθηση του ασθενή. Τι εννοώ με αυτό; Σκεφθείτε τι γίνεται σήμερα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόληψη. Δηλαδή, όσοι ενδιαφέρονται για την υγεία τους φροντίζουν οι ίδιοι γι’ αυτήν. Συχνά δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν, οι περισσότεροι καταφεύγουν στα νοσοκομεία επιβαρύνοντάς τα, και γενικότερα «μπλέκονται» μέσα στο Σύστημα.

Αν μάλιστα είναι λίγο αμελείς ή πολυάσχολοι, δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία τους. Αυτές οι δυσλειτουργίες αλλάζουν με τη θέσπιση του προσωπικού γιατρού, ο οποίος θα έχει την ειδικότητα του γενικού γιατρού ή του παθολόγου, θα μπορεί να είναι είτε από το ΕΣΥ που παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ, ή συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ακόμη και ιδιώτης. Ο πολίτης θα μπορεί να εξετάζεται από τον γιατρό, να συνταγογραφεί τα φάρμακά του και να έχει σωστή καθοδήγηση στο Σύστημα, δωρεάν. Δεν εμποδίζει όμως τον πολίτη να πάει απευθείας σε ειδικούς γιατρούς. Οι ειδικοί γιατροί μπορούν και αυτοί να παραπέμπουν τον πολίτη στα νοσοκομεία, όπως και ο προσωπικός γιατρός.

Ο πολίτης θα δέχεται ένα μήνυμα στο τηλέφωνό του ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ότι πρέπει να κλείσει ραντεβού για το ετήσιο check up του;

Ο πολίτης θα ενημερώνεται μέσω sms για τις προληπτικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλεται. Ήδη αποστέλλονται μηνύματα σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Εξαιρούνται μόνο όσες έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε εκείνες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος, είναι ότι εμείς πάμε να αναζητήσουμε τους πολίτες. Παίρνουμε την κατηγορία που μας υπέδειξε η Επιτροπή των Ειδικών, που είναι πιο ευάλωτη, την αναζητούμε με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα και δίνουμε τη δυνατότητα του απευθείας παραπεμπτικού. Παράλληλα, δίνουμε τη δυνατότητα του περαιτέρω κλινικού ελέγχου από τον γιατρό και επιπλέον εξετάσεων που θα χρειαστούν. Και όλο αυτό το πλαίσιο παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

Μια που μιλάμε για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το claw-back, ένα – κατά κοινή ομολογία – φοροεισπρακτικό, οριζόντιο και άδικο μέτρο, το οποίο έχει προκαλέσει αναταράξεις στον χώρο. Σχεδιάζετε την κατάργησή του;

Το θέμα έχει απασχολήσει και απασχολεί την κυβέρνηση, διότι το claw-back είναι πράγματι ένα οριζόντιο και κατ’ επέκταση άδικο μέτρο το οποίο επιβλήθηκε επί μνημονίων. Είμαι σε συνεχείς συζητήσεις και συναντήσεις με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας για να βρούμε τρόπους για τον εξορθολογισμό του, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι δυνατή η κατάργησή του εν μια νυκτί.

Μια τελευταία ερώτηση κύριε υπουργέ· η καρέκλα του υπουργού Υγείας είναι «ηλεκτρική». Ωστόσο, στην αντίληψη όλων των κυβερνήσεων είναι ένα Υπουργείο «2ης γραμμής». Ποια είναι η άποψή σας;

Η καρέκλα του υπουργού Υγείας είναι «ηλεκτρική», όπως και οι καρέκλες όλων των υπουργών «πρώτης γραμμής». Τα θέματα της Υγείας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και είναι πάντα υψίστης σημασίας. Και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά με πράξεις. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε μετά από 2 χρόνια πανδημίας με ένα ΕΣΥ με πάρα πολλά προβλήματα που είχε διαχρονικά, να το κρατήσουμε όρθιο με τις προσλήψεις και με την αύξηση των κλινών.

Με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή αποτυπώνεται πλήρως η νέα πραγματικότητα που θέλουμε να διαμορφώσουμε. Σε όλους δωρεάν γιατρό και δωρεάν παροχές υγείας, για τις οποίες μέχρι τώρα πλήρωνε ο πολίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ