Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Συνεχής μάχη με την ακρίβεια

Mε κάθε τρόπο εξακολουθεί να προσπαθεί η κυβέρνηση να μετριάσει τις συνέπειες του πληθωρισμού και της ακρίβειας, που έχουν ροκανίσει το εισόδημα των νοικοκυριών. Έτσι, οι ανακοινώσεις για την επιδότηση στην τιμή των καυσίμων για τους επόμενους μήνες ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρες, ωστόσο οι φωνές για κερδοσκοπία παραμένουν, καθώς η τιμή της βενζίνης έχει προ πολλού φτάσει τα 2,5 ευρώ ακόμη και μέσα στην Αθήνα και τα 3 ευρώ στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές. Το βέβαιο είναι ότι θα ωφεληθούν περισσότεροι δικαιούχοι σε σχέση με την πρώτη «φουρνιά» και το ποσό που θα λάβουν θα είναι επίσης αυξημένο.

Αντίστοιχα, η αυξημένη κίνηση στην πλατφόρμα που άνοιξε για την επιστροφή του 60% της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος δείχνει δύο πράγματα: πρώτον, το μέγεθος του προβλήματος για την πλειονότητα των νοικοκυριών, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Και δεύτερον, το μέγεθος της κρατικής παρέμβασης προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες του φαινομένου και η οποία παρέμβαση συνδυάζεται με άλλα μέτρα, όπως π.χ. το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο κι έπειτα.

Οι προσπάθειες όμως συνεχίζονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο· γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε στη Ρώμη τον Μάριο Ντράγκι προκειμένου να κατέβουν Ελλάδα, Ιταλία και γενικά οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με κοινές προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που διεξήχθη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Η βασική από αυτές τις προτάσεις προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο πλαφόν εξ αντανακλάσεως θα μπορούσε να βάλει φρένο και στις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε κάθε περίπτωση, η μάχη της καθημερινότητας είναι η μεγαλύτερη μάχη που έχει κληθεί να δώσει έως τώρα η κυβέρνηση και αφορά τις τιμές όχι μόνο στα βενζινάδικα και τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου, αλλά και στο… πιάτο των καταναλωτών ή τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης για κάθε νοικοκυριό που «τσιμπάνε» διαρκώς και κάποια έχουν φτάσει στα ύψη, συμπαρασύροντας τον πληθωρισμό σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ