Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img

Χρήστος Βοσκόπουλος: «Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας»

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής, υλοποιήθηκε η εναρκτήρια εσπερίδα του Ανοιχτού Διαρκούς Συνεδρίου που διοργανώνει το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με γενικό τίτλο «1922-2022: 100 Χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας».

Σε κλίμα συγκίνησης απεύθυνε χαιρετισμό η σπουδαία Μικρασιάτισσα ισοτορικός, Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, πρόεδρος της Επιτροπής Προσωπικοτήτων που σύστησε με πρωτοβουλία του ο δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, με στόχο την προώθηση των εκδηλώσεων. Η κα Αρβελέρ συνεχάρη τον δήμαρχο για την πρωτοβουλία του συνεδρίου και της θεματική του, η οποία δεν αφορά μόνο σε εκδηλώσεις μνήμης της Καταστροφής αλλά και ανασκόπησης της Μικρασιατικής πολιτισμικής κληρονομιάς που την ακολούθησε.

Ομιλητές στην εσπερίδα έναρξης ήταν ο δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρης Ησαΐας, ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής & Κοινωνικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μαργαρίτης, και ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.

Ο δήμαρχος Καισαριανής στην ομιλία του αναφέρθηκε στη Μικρασιατική Καταστροφή όχι μόνο ως ένα τεράστιο ιστορικό γεγονός που μεταμόρφωσε τη χώρα αλλά και ως κομμάτι της οικογενειακής ιστορίας πολλών από εμάς: «Για όσους ζούμε σε πόλεις που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες, όπως η Καισαριανή, αποτελεί κομμάτι της τοπικής και συχνά της οικογενειακής μας ιστορίας. Δεν είναι ένα αφηρημένο ιστορικό γεγονός του μακρινού παρελθόντος. Είναι μέρος των παιδικών μας αφηγήσεων από τους παππούδες μας που επιβίωσαν αυτού του τραγικού πολέμου, της Καταστροφής και μετέπειτα της ανταλλαγής των πληθυσμών και έχτισαν αυτή την πόλη με τα ίδια τους τα χέρια».

Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρης Ησαΐας, έκανε αναφορά σε θέματα που αφορούν στην εγκατάσταση των προσφύγων και την επίδρασή της στο αστικό και αγροτικό τοπίο καθώς και στις συνθήκες στέγασης και διαβίωσης. Τα ζητήματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο αναλυτικότερης συζήτησης στην ημερίδα που θα επιμεληθεί ο ίδιος στα μέσα Οκτωβρίου με τίτλο «Προσφυγικοί καταυλισμοί και συνοικίες».

Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής & Κοινωνικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης αναφέρθηκε στα αίτια της Καταστροφής και το ρόλο των αντικρουόμενων οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, τις εσωτερικές συγκρούσεις σε χώρες όπως η Ρωσία αλλά και το τέλος των Αυτοκρατοριών που σηματοδοτεί την εποχή και αλλάζει τις ισορροπίες δυνάμεων σε πολλά μέρη του πλανήτη, μεταξύ αυτών και τα Μικρασιατικά παράλια.

Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής, αναφέρθηκε στην έρευνά του σε δημοσιεύματα του Βρετανικού τύπου ήδη από την περίοδο του 1821 με αναφορές σε διωγμούς και συγκρούσεις στα παράλια ήδη από τότε. Ανάγνωσε αποσπάσματα του Βρετανικού τύπου που προσφέρουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για μετακινήσεις πληθυσμών μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου 100 χρόνια πριν την Καταστροφή.

Στην τελετή έναρξης παραβρέθηκαν οι Νίκος Παππάς και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Τόνια Αντώνιου, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, οι πρώην δήμαρχοι Καισαριανής Σπύρος Τζόκας και Αντώνης Καμπάκας, ο πρώην Δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κατημερτζης, ο πρώην Δήμαρχος και νυν δημοτικός Σύμβουλος, Ηλίας Σταμέλος, η αντιδήμαρχος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Αλλαγής του Δήμο Μοσχατου Μαρία Τσέλιου, τα μέλη του ΔΣ του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ Ηλίας Μολυνδρής και Νικόδημος Κατσαρέλλης, οι αντιδήμαρχοι Αγγελική Γαβρίλη, Μάνος Κιτσέλλης, Γιάννης Τσιροζίδης, Γιώργος Φασκιώτης, Μηνάς Χατζησάββας καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Διαβάστε: 15 νέα πυροσβεστικά οχήματα και 2 υδροφόρες για τον Υμηττό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ