Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Όλη η αλήθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας

Γράφει ο Φώτης Καρύδας, Δημοσιογράφος Αναλυτής.

Τα νοικοκυριά έχουν ανάγκη από νέες ηλεκτρικές συσκευές υψηλής απόδοσης, που θα καταναλώνουν αισθητά λιγότερο ρεύμα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την έως τώρα ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, έχει καταστήσει την ενέργεια πολύ ακριβό αγαθό για τα νοικοκυριά πανευρωπαϊκώς αλλά και στη χώρα μας. Η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη σημαντικά μέτρα ανακούφισης, όπως μεταξύ άλλων η επιδότηση ρεύματος – Power Pass. Μαζί όμως με τις παρεμβάσεις στην κατανάλωση της ενέργειας, ιδιαίτερα σημαντικές είναι και αυτές που στοχεύουν στην εξοικονόμησης της ενέργειας.

Εξοικονομούμενη είναι η ενέργεια που δεν σπαταλάται, δεν καταναλώνεται και, κατά συνέπεια, δεν χρειάζεται να παραχθεί. Τα νοικοκυριά έχουν ανάγκη από νέες ηλεκτρικές συσκευές υψηλής απόδοσης, που ταυτόχρονα θα καταναλώνουν αισθητά λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα και έτσι η χρήση τους δεν θα είναι κοστοβόρα διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγει σήμερα και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 5 Ιουλίου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις 30% έως 50%, με βάση το εισόδημα, για την αγορά καινούργιων συσκευών –μέχρι τρεις ηλεκτρικές συσκευές– με χαμηλότερη κατανάλωση και την αντικατάσταση των παλιών. Το ανώτατο όριο της επιδότησης είναι συνολικά 1.845 ευρώ. Ετσι, τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν φθηνά νέες ηλεκτρικές συσκευές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή για όλους τους ενδιαφερόμενους. Το μόνο που θα χρειαστούν είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου τους. Εφόσον η αίτησή τους εγκριθεί, θα λάβουν στο τηλέφωνό τους έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούνται και έτσι θα αγοράζουν τη συσκευή στη μειωμένη τιμή, παραδίδοντας υποχρεωτικά την παλιά για ανακύκλωση.

Η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας που θα πετύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του προγράμματος ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όλων των σπιτιών μιας πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων. Εξοικονόμηση που μεταφράζεται σε σημαντικό οικονομικό όφελος για τη χώρα και τους πολίτες αλλά και σε σημαντικό βήμα για την προστασία τους περιβάλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ