Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Χρήστος Στυλιανίδης: «Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες δεν έχουν ιδεολογικό χρώμα»

«Είμαστε σε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο αλλά οι μαχητές μας στο πεδίο, αποδεικνύουν τις ικανότητές τους», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Περιφερειών και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ελληνικής Βουλής με θέμα Πολιτικές και Δράσεις Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών, Αντιμετώπισης Θεομηνιών και Αντιπυρική Προστασία.

«Έχουμε φτάσει στην Ελλάδα να διατεθούν, ενδεχομένως, και πάνω από 100 εκατομμύρια, για πρόληψη στα δάση (καθαρισμούς δασών, διάνοιξη δασικών δρόμων, αντιπυρικές ζώνες). Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο έργο», τόνισε ο υπουργός.

Η σημασία και ο χειρισμός του «112»

Ο Χρ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις αυξημένες περιπολίες, με τη συνδρομή και άλλων Σωμάτων (στρατός, δασικές υπηρεσίες, εθελοντές), και στις ασκήσεις ετοιμότητας, για προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού.

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση. Δεν γίνεται εκκένωση. Κάνω έκκληση στα ΜΜΕ να είμαστε πολύ προσεκτικοί, στο πώς διατυπώνουμε την πληροφορία, για να διαχειριστούμε τους πληθυσμούς που βρίσκονται κοντά στις πυρκαγιές», είπε ο Χρ. Στυλιανίδης και επισήμανε: «Αν κάποιος παρακολουθεί τα ΜΜΕ και δει ότι υπάρχει δήθεν μήνυμα 112, αν και δεν έχει σταλεί τέτοιο μήνυμα και επιχειρήσει να φύγει, δίχως την καθοδήγηση της Αστυνομίας, μπορεί να έχουμε σοβαρά προβλήματα. Έκκληση σε όλους να μεταδίδεται σωστά το τι εκδίδει ως ανακοίνωση το Πυροσβεστικό Σώμα που ξέρει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, τι γίνεται την ώρα της μάχης».

Ο υπουργός υποστήριξε, επίσης, ότι «δόθηκαν εργαλεία στους δήμους, για να καθαριστούν οι περιοχές της αρμοδιότητάς τους και να επιβάλουν τη σχετική συμμόρφωση σε ιδιώτες – ιδιοκτήτες» και ότι έγινε αυστηρότερο το πλαίσιο για την είσοδο στα δάση, σε μέρες αυξημένης επικινδυνότητας. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισήχθη το «αντιπύρ», μέθοδος πυρόσβεσης που θα είναι δυνατό να αξιοποιηθεί από τους πυροσβέστες, αφού εκπαιδευτούν. Επίσης τις επόμενες ημέρες παραλαμβάνεται σύγχρονο επιβραδυντικό υγρό, που έχουν αξιοποιήσει χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

Τα δεδομένα της φετινής πυροπροστασίας

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς ανέφερε ότι για την πυροπροστασία:

• Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο ενώ από τις αρχές του χρόνου προχώρησαν οι συναντήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, για τον καλύτερο συντονισμό. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στην πρόληψη, ιδίως στους καθαρισμούς. Οι καθαρισμοί χρηματοδοτήθηκαν με 50 εκατ. ευρώ, από την Ευρώπη, το Ταμείο Ανάκαμψης και 22 εκατ. ευρώ, από το Υπουργείο Οικονομικών. Για πρώτη φορά φέτος το Υπουργείο Εσωτερικών αποδέσμευσε από τα τέλη Μαρτίου, 18,4 εκατ. ευρώ προς τους δήμους, για καθαρισμούς αστικών περιοχών ευθύνης τους. Επιπλέον, με μέριμνα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εγκρίθηκε και διατέθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ, σε 48 δήμους με αυξημένο κίνδυνο, λόγω μίξης του δάσους με τον αστικό ιστό.

• Αυξήθηκε η επιτήρηση των δασών, από εδάφους και αέρος. Ενισχύθηκαν τα εποχούμενα περίπολα σε όλα δασικά οικοσυστήματα και ιδιαίτερα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς, με αμιγή περίπολα των Ενόπλων Δυνάμεων.

• Αξιοποιήθηκαν σε δασικές περιπολίες, οι δυνάμεις «Θησέας» του Πυροσβεστικού Σώματος, που αποτελούνται από 100 μηχανές βουνού.
• Αυξήθηκαν τα υδροφόρα περιπολικά, σε περιοχές υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Εκτελούνται περιπολίες αέρος σε περιοχές που ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς υπερβαίνει το 3.

• Επιλύθηκε το πρόβλημα του χρέους προς τον μηχανισμό του ΝΑΤΟ, για τη διάθεση εναέριων μέσων και έτσι αυξήθηκε ο αεροπορικός στόλος αεροπυρόσβεσης, με επιπλέον μισθωμένα αεροσκάφη. Ειδικότερα, φέτος διατίθενται 44 μισθωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα, δηλαδή 13 περισσότερα από πέρυσι. Συνολικά, μαζί με τον εθνικό εναέριο στόλο, διατίθενται 84 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

• Για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, με προσωπικό, προσελήφθησαν φέτος 500 «δασοκομάντος» που επιχειρούν από τις αρχές Ιουνίου και 2.500 εποχικοί πυροσβέστες, εκπαιδεύτηκαν 2.500 εθελοντές πυροσβέστες που προστέθηκαν στους 2.000 που προϋπήρχαν.

• Πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια σε εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, από εκπαιδευτές πυροσβέστες.

• Για πρώτη φορά φέτος φιλοξενούνται πυροσβέστες από ευρωπαϊκές χώρες και ήδη ομάδα Ρουμάνων πυροσβεστών συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης στο Πόρτο Γερμενό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ