Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Δήμος Καλλιθέας: Η πόλη βαδίζει στο μέλλον

Γράφει ο Δημήτρης Κάρναβος, δήμαρχος Καλλιθέας, Β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλο τον προηγμένο κόσμο είναι ο πυλώνας της ανάπτυξης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας των πολιτών αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Είναι γεγονός ότι στην Καλλιθέα, αυτή την περίοδο, έγιναν σημαντικές τομές, στη διαμόρφωση της αναπτυξιακής στρατηγικής για το μέλλον της πόλης, όπου πλέον έχουμε κατορθώσει να υλοποιούμε έργα εκσυγχρονισμού, με έμφαση στην καθημερινότητα και στις καινοτόμες υπηρεσίες, για την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Η πόλη είχε μείνει πίσω, και έπρεπε να τρέξουμε, όταν μας ανέθεσαν τη διοίκηση του Δήμου, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

• Ο Δήμος μας, ολοκληρώνοντας το μεγαλύτερο επενδυτικό του πρόγραμμα για την καθαριότητα, διαθέτει ίσως τον πιο νέο και σύγχρονο στόλο οχημάτων στη χώρα.

• Προχωράμε στην ίδρυση Πράσινης Δημοτικής Συγκοινωνίας με Ηλεκτρικά Λεωφορεία, με σκοπό τη διασύνδεση των κρίσιμων περιοχών και υποδομών της Καλλιθέας.

• Ακόμη, παρά την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάναμε φέτος νέα μεγάλη μείωση 75% στα δημοτικά τέλη για όλες τις ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες, στηρίζοντας έμπρακτα άπορους, οικογένειες μακροχρόνια ανέργων, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

• Ταυτόχρονα, διεκδικήσαμε και απαιτήσαμε, με την αποστολή εξωδίκων, όλες τις οφειλές των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς τον Δήμο μας.

• Πετύχαμε την εισροή άνω των 580.000 ευρώ στα δημοτικά ταμεία, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών.

• Αξίζει να επισημανθεί, ότι ο Δήμος Καλλιθέας είναι από τους πρώτους Δήμους της χώρας που επισκέφθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να ενημερωθεί για τη Στρατηγική Ψηφιακού Μετασχηματισμού και «Έξυπνης Πόλης» του Δήμου. Ήδη είμαστε σε θέση να παρέχουμε, μεταξύ άλλων, 37 ψηφιακές υπηρεσίες για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών.

• Παράλληλα, βελτιώσαμε πολύ σημαντικά την οικονομική κατάσταση του Δήμου και μπορούμε πλέον με ασφάλεια να υλοποιούμε χρηματοδοτικά προγράμματα, που εξασφαλίσαμε από τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), μέσω του Συ.Δ.Ν.Α. (Σύνδεσμος Δήμων Νότιας Αττικής), σε αγαστή συνεργασία με τους Δήμους Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου.

Εγκαινιάσαμε το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 4.400.000 ευρώ, ενώ ξεκίνησαν προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης 750 ανέργων, 250 εργαζομένων, συνολικού ύψους 5.000.000 ευρώ.

• Εμβληματικό έργο για την ποιότητα ζωής των πολιτών, είναι η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, καθώς η Καλλιθέα αποτελεί την προμετωπίδα του παραλιακού μετώπου και αναμένουμε την προκήρυξη της κρίσιμης Β’ φάσης του έργου.

• Ιδιαίτερα σημαντική η επέκταση της Γραμμής 1 του μετρό, όπου πλέον ολοκληρώθηκε η μελέτη χάραξης, και η διακλάδωση θα περιλαμβάνει τέσσερις σταθμούς, τρεις στην Καλλιθέα και καταληκτικό σταθμό στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα πνοής και βιώσιμης ανάπτυξης στον Δήμο της Καλλιθέας, προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ, σε σημεία που θα εξυπηρετηθούν οι γειτονιές της πόλης και οι μετακινήσεις των δημοτών.
Εμείς ωστόσο, χαιρετίζουμε τη χάραξη της γραμμής του μετρό στην πόλη μας, αποτέλεσμα του μακροχρόνιου και επίμονου αγώνα της δημοτικής μας Αρχής, αλλά ζητάμε την επίσπευση των διαδικασιών.

• Ακόμη, προχωρήσαμε με γρήγορο ρυθμό, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, κάνοντας πολύ σοβαρή και απαιτητική προετοιμασία για να υποβάλουμε τις βιώσιμες προτάσεις με σημαντικά έργα 28 εκατομμυρίων ευρώ στο «Αντώνης Τρίτσης», πρόγραμμα για την κυκλική οικονομία και πρότυπες περιβαλλοντικές πρακτικές στα σχολεία.

• Σε ώριμο στάδιο βρίσκονται πλέον και μεγάλα έργα προϋπολογισμού 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, όπως η αναβάθμιση του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall), η ανάπλαση της πλατείας Δαβάκη και ο τρίτος κύκλος ασφαλτοστρώσεων για άλλες 43 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα οδών και πεζοδρομίων.

• Εγκαταστήσαμε ιδιωτική ασφάλεια στις Πλατείες Κύπρου και Δαβάκη, αλλά και στους δρόμους της πόλης με νυχτερινές περιπολίες, ενισχύσαμε την προστασία των πολιτών με δωρεά τριών περιπολικών αυτοκινήτων στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

• Ανακαινίσαμε τον ιστορικό χώρο – σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, το σπίτι «Κάστρο» της οδού Μπιζανίου.

• Παραδώσαμε πλήρως ανακατασκευασμένο ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Καλλιθέας, το «Κόκκινο Σχολείο», το οποίο στεγάζει το Δημοτικό Ωδείο.

• Είναι γεγονός ότι η λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σηματοδοτεί την είσοδο της πόλης μας στον χάρτη πολιτισμού της Αττικής και της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι κάτοικοι απολαμβάνουν ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρασίνου και δραστηριοτήτων στην Αθήνα, έκτασης 210 στρεμμάτων.

• Ταυτόχρονα, να επισημάνουμε ότι ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, δίνουμε τον αγώνα, στην Ευρώπη, για να ενισχυθεί ο κομβικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης, στη διαχείριση των ζητημάτων που απασχολούν, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους νέους μας.

Εν κατακλείδι, αξίζει να τονίσουμε ότι η Καλλιθέα με τη χάραξη αποτελεσματικών και στοχευμένων αναπτυξιακών πολιτικών βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας, είναι πλέον μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, με αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και πολύ καλές υποδομές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ