Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Σε ύφεση η φωτιά στα Μέγαρα – Υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στη Σαλαμίνα

Φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 2:00 το μεσημέρι στην περιοχή Βενίζα Μεγάρων, κοντά στο Αλεποχώρι. Η πυρκαγιά άρχισε να επεκτείνεται και απειλεί τα γύρω χωριά.

upd: 20:10

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε στη Βένιζα Μεγάρων καλύπτοντας μια έκταση άνω των 1.000 μέτρων. Νωρίτερα εκκενώθηκαν τα χωριά Ζάχουλη και Παπαγιαννέικα, ενώ εξασθενούν οι άνεμοι, γεγονός που ευνοεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη μάχη τους με τις αναζωπυρώσεις. Ήδη η φωτιά έχει περιοριστεί από τη μία στα δυτικά από τη Ζάχουλη και από την άλλη στην περιοχή Πευκενέα.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 95 πυροσβέστες με 34 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, επτά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και η ΕΛ.ΑΣ, η οποία προχώρησε και σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα.

Με εντολή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Συνολικά 56 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Για την Πεντέλη δεν αποκλείεται η περίπτωση του εμπρησμού»

Υπό έλεγχο και οι φωτιές στη Σαλαμίνα

Υπό έλεγχο τέθηκαν λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ της Τετάρτης 20/07 τα δύο από τα τρία πύρινα μέτωπα στη Σαλαμίνα. Πρόκειται για τις φωτιές που ξέσπασαν νωρίτερα  στους Ανεμόμυλους και στο Σαμάρι. Σύμφωνα μάλιστα με την Πυροσβεστική υπό έλεγχο αναμένεται να τεθεί και το τρίτο πύρινο μέτωπο που βρίσκεται στον λόφο Πατρίς.

18:40

Τρία πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Σαλαμίνα. Το ένα μέτωπο είναι στον λόφο Πατρίς όπου και επιχειρούν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο από αέρος ενώ από εδάφους 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Το δεύτερο μέτωπο είναι στην περιοχή Ανεμόμυλοι όπου εκεί επιχειρούν πέντε πυροσβέστες με δύο οχήματα ενώ το τρίτο πύρινο μέτωπο είναι στο Σαμάρι όπου επιχειρούν πέντε πυροσβέστες με δύο οχήματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική από στιγμή σε στιγμή αναμένονται να φτάσουν ενισχύσεις από τον Πειραιά.

Σημειώνεται πως λίγο μετά τις 18:40, στην περιοχή στάλθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους. «Αν βρίσκεστε στους πρόποδες του Ευριπίδειου Θεάτρου, μετακινηθείτε τώρα προς Παραλία Ακτή Καραϊσκάκη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», ανέφερε μεταξύ άλλων το μήνυμα.

18:35

Ενημέρωση από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Χρήστος Στυλιανίδης: «Χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά. Μεγάλες δυνάμεις κινητοποιήθηκαν άμεσα και επιχειρούν στα Μέγαρα 14 εναέρια μέσα. Κάθε πυρκαγιά αφήνει πληγές. Χάνουμε ένα κομμάτι από τον φυσικό μας πλούτο, ακόμα χειρότερα χάνονται περιουσίες και ακόμα χειρότερα χάνονται ζωές. Η πυρκαγιά στην Πεντέλη το βράδυ επιδεινώθηκε. Οι δυνάμεις επιχειρούσαν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 110χλμ. την ώρα. Οι πιλότοι των εναέριων μέσων επιχειρούσαν κόντρα στον άνεμο με κίνδυνο της ζωής τους»

18:10

Η τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική για όλα τα μέτωπα

Από 18:00 19-07-2022 έως 18:00 20-07-2022, εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στον ορεινό όγκο της Πεντέλης επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς είναι σε ύφεση και αντιμετωπίζονται μικρές εστίες στις περιοχές Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις που έχουν διατεθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η τοπική αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ, μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντές των ομάδων Πολιτικής Προστασίας, η ΕΛ.ΑΣ. και το ΕΚΑΒ.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ. και η ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

17:51

Εντολή εκκένωσης του οικισμού Παπαγιαννέικα έδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

-15:30

Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα, 4 ελικόπτερα εκ των οποίων ένα συντονιστικό και 7αεροσκάφη, όπως και υδροφόρες των ΟΤΑ αλλά και εθελοντές πυροσβέστες. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε στο σημείο έγινε εκτροπή δύο Air Tractores που εκτελούσαν περιπολία και καταφθάνουν ένα Erickson, ένα ΑΒ215 και ακολουθούν 3 CL 215, ενα Erickson και 2 Air tractors.Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα, στο σημείο επιχειρούσαν 95 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα, 7 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό. Την επιχείρηση συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, τοπική αυτοδιοίκηση και η ΕΛΑΣ

Λίγο μετά τις 14:35 το μεσημέρι, δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού Ζάχουλη μέσω του 112. Όσοι βρίσκονται στον οικισμό, καλούνται να εκκενώσουν προς το Αλεποχώρι.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα λόγω πυρκαγιάς

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Βένιζα.

Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμο οδό, στο ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Λούμπα και στην ανώνυμη οδό από Άνω Αλεποχώρι προς Λούμπα.

Ακολούθησε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε  στην Αγία Τριάδα Μαρκόπουλου Μεσογαίας  επί της οδού Ανθέων. Οι φλόγες καίνε χαμηλή βλάστηση, ενώ ήδη σπεύδουν στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μιας και κοντά στο πύρινο μέτωπο υπάρχουν σπίτια. Στο σημείο επιχειρούν μέχρι στιγμής 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα, και 2 ελικόπτερα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ