Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ταινίες της εβδομάδας: «Οι ροδακινιές του Αλκαράς», «Ούτε καν», «Στη φωλιά του κούκου» «Ο κύριος Αρκάντιν» (Βίντεο)

Ο συνεργάτης της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από την Πέμπτη 25/8/2022 στους κινηματογράφους.

 

Οι ροδακινιές του Αλκαράς – Alcarràs

Είδος: Κοινωνική, Δράμα (120΄)

Χώρες: Ισπανία, Ιταλία (2022)

Σκηνοθεσία: Κάρλα Σιμόν

Παίζουν: Ζορντί Πουγιόλ Ντόλσετ, Άννα Ότιν, Ξένια Ρόζετ, Άλμπερτ Μπος

Σύνοψη: Η ζωή μιας οικογένειας ροδακινοπαραγωγών αλλάζει ριζικά όταν ο νέος ιδιοκτήτης της γης τους αποφασίζει να πουλήσει τα χωράφια για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Για πρώτη φορά, το μέλλον τους διαγράφεται αβέβαιο και προκαλούνται ρήξεις στις σχέσεις τους, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν πολύ περισσότερα από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους.

Διανομή: Cinobo

Σχόλιο: Από την Κάρλα Σιμόν, του νοσταλγικού «Ένα αξέχαστο καλοκαίρι», έχουμε μια πολυεπίπεδη και ταυτόχρονα τρυφερή ταινία για μια εποχή που χάνεται μαζί με τις παραδόσεις, κάτω από την πίεση της ανάπτυξης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Μια ταινία, επίσης, για τις οικογενειακές σχέσεις, τις εντάσεις ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές και τη σημασία της ενότητας που θεωρείται απαραίτητη σε περιόδους κρίσης.

=========

Το νησί του Μπέργκμαν – Bergman Island

Είδος: Αισθηματική, Δράμα (113΄)

Χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Γερμανία, Σουηδία, Μεξικό, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο (2021)

Σκηνοθεσία: Μία Χάνσεν-Λοβ

Παίζουν: Τιμ Ροθ, Βίκι Κριπς, Μία Γουασικόφσκα, Άντερς Ντάνιελσεν Λι

Σύνοψη: Ένα ζευγάρι Αμερικανών, ο διάσημος σκηνοθέτης Τόνι και η σεναριογράφος Κρις, αναζητούν την έμπνευση στο άγριο και υποβλητικό τοπίο του Φόρε της Σουηδίας, εκεί όπου για χρόνια έζησε ο Μπέργκμαν και γύρισε τις σπουδαιότερες ταινίες του.

Αρχικά όλα μοιάζουν ειδυλλιακά. Όμως, καθώς οι μέρες περνούν, το νησί μοιάζει να λειτουργεί καταλυτικά και στους δυο τους. Ανησυχίες που αφορούν την τέχνη τους, αλλά και την προσωπική τους ζωή αρχίζουν να σκιάζουν την καθημερινότητά τους.

Διανομή: Weird Wave

Σχόλιο: Ρομαντικό δράμα, φόρος τιμής στον Μπέργκμαν γενικά και στον κινηματογράφο ειδικότερα. Μια ταινία, με φόντο το Φόρε,  ένα μικρό νησί της Σουηδίας που έζησε και εμπνεύστηκε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Μια ταινία, η οποία περιλαμβάνει πολλά Trivia από τη ζωή του (πόσες ταινίες γύρισε, πόσα θεατρικά έκανε, πόσους γάμους και παιδιά κ.ά), που τα μαθαίνουμε από τους ξεναγούς της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται -τουριστικά- το όνομα του Σουηδού δημιουργού.

=========

Ούτε καν – Nope

Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, Φαντασίας, Τρόμου (130΄)

Χώρα: ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Τζόρνταν Πιλ

Παίζουν: Ντάνιελ Καλούγια, Κέκε Πάλμερ, Στίβεν Γέουν, Μάικ Γουίνκοτ, Μπράντον Περέα

Σύνοψη: Στην κοιλάδα Σάντα Κλαρίτα της Νότιας Καλιφόρνια, τα αδέλφια Ο-Τζέι και Έμεραλντ έχουν κληρονομήσει ένα ράντσο αλόγων από τον πατέρα τους και συνεχίζουν τη σκυτάλη της τέχνης του πατέρα τους ως εκπαιδευτές ζώων για γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών και τηλεόρασης. Δίπλα στο ράντσο βρίσκεται ένα πάρκο και ζωολογικός κήπος με διαχειριστή, ένα πρώην παιδί-θαύμα, που κουβαλάει τα δικά του παιδικά τραύματα.

Ο Ο-Τζέι και η Έμεραλντ αρχίζουν να παρατηρούν ανεξήγητα φαινόμενα στο ράντσο τους, τα οποία τους οδηγούν σε απίστευτες ανακαλύψεις που έρχονται από ψηλά. Θα αποπειραθούν λοιπόν να αποτυπώσουν τα μυστήρια στην κάμερα. Τα πράγματα κλιμακώνονται, καθώς τα αδέλφια επιστρατεύουν την εξειδικευμένη βοήθεια του υπαλλήλου ενός καταστήματος ηλεκτρονικών και ενός βετεράνου κινηματογραφιστή.

Σχόλιο: Ένα απίστευτο θέαμα κοσμικού τρόμου και μεταφυσικού γουέστερν, με έναν συναισθηματικά πολύπλοκο πυρήνα επιστημονικής φαντασίας.

========

Στη φωλιά του κούκου – One flew over the cuckoo’s nest

Είδος: Δράμα (131΄)

Χώρα: ΗΠΑ (1975)

Σκηνοθεσία: Μίλος Φόρμαν

Παίζουν: Τζακ Νίκολσον, Λούις Φλέτσερ, Ντάνι Ντε Βίτο, Γουίλιαμ Ρέντφιλντ, Κρίστοφερ Λόιντ

Σύνοψη: Η ταινία μιλάει για έναν εγκληματία με ελεύθερο πνεύμα που μεταφέρεται από τη φυλακή σε ψυχιατρική κλινική. Εκεί ηγείται, ως επαναστατικός αρχηγός των ασθενών, κατά της ιατρικής διοίκησης του ψυχιατρείου, με έναν ευχάριστο συνδυασμό θράσους και ευρηματικότητας.

Διανομή: Filmcenter Trianon

Σχόλιο: Βασισμένη στο διάσημο μυθιστόρημα του Ken Kesey, η ταινία χάρισε στον Τζακ Νίκολσον το πρώτο του Όσκαρ (Α΄ Ρόλου), για το ρόλο ενός καταδικασμένου σε φυλάκιση που μεταφέρθηκε σε ψυχιατρείο και εκεί ξεσήκωσε τους ασθενείς, ενάντια ενός συστήματος περίθαλψης χωρίς ανθρωπιά, που τους αφαιρούσε  το μέγιστο δικαίωμα της αξιοπρέπειας.

Ο Μίλος Φόρμαν έχει δημιουργήσει μια αλληγορία για να συμβολίσει το άτομο ενάντια στο σύστημα, χρησιμοποιώντας ως μέσο ένα φρενοκομείο. Η ιστορία του φιλμ παίρνει τη δύναμή της από τις λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν τι είναι η ζωή μέσα σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα και την παραλληλίζουν με την θλιβερή πραγματικότητα.

========

Μαρκέτα Λαζάροβα – Marketa Lazarová

Είδος: Δράμα, Ιστορική (162΄)

Χώρα: Τσεχοσλοβακία (1967, αποκατεστημένη ψηφιακά)

Σκηνοθεσία: Φράντισεκ Βλάτσιλ

Παίζουν: Μάγκντα Βασαριόβα, Γιόζεφ Κεμρ, Νάντα Χάινα, Γιαροσλάβ Μούτσκα

Σύνοψη: Μεσαίωνας, 13ος αιώνας. Ο Νίκολας και ο αδελφός του, Ανταμ, ληστεύουν περαστικούς για λογαριασμό του τυραννικού τους πατέρα, Κόζλικ. Σε μια από τις ληστείες, βρίσκονται να έχουν όμηρο έναν νεαρό Γερμανό, του οποίου όμως ο πατέρας έχει δραπετεύσει και αναγγέλλει στον βασιλιά το συμβάν. Ο Κόζλικ ετοιμάζεται για την οργή του βασιλιά και αποζητά τη συμμαχία του γείτονα του, Λαζάρ. Όταν αυτός, τού την αρνείται, ο Κόζλικ στέλνει τον Νίκολας να απαγάγει την κόρη του Λαζάρ. Τώρα ο βασιλιάς έχει ακόμα έναν σύμμαχο και ετοιμάζεται να επιτεθεί.

Σχόλιο: Προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος (1931) του Βλάντισλαβ Βανκούρα, η υπόθεση του οποίου διαδραματίζεται σε ακαθόριστο χρόνο κατά τον Μεσαίωνα και αναφέρεται στην ιστορία της κόρης ενός φεουδάρχη που απάγεται από ληστές και γίνεται ερωμένη ενός από αυτούς. Η ταινία το 1998 χαρακτηρίστηκε απ’ τους Τσεχοσλοβάκους κριτικούς ως «η σημαντικότερη ταινία στην ιστορία της χώρας».

Διανομή: New Star

=======

Ο κύριος Αρκάντιν – Mr. Arkadin – Confidential Report

Είδος: Δράμα, Θρίλερ, Αστυνομική Νουάρ, Μυστηρίου (93΄)

Χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία (1955)

Σκηνοθεσία: Όρσον Γουέλς

Παίζουν: Όρσον Γουέλς, Πίτερ Βαν Άικ, Μάικλ Ρεντγκρέιβ, Κατίνα Παξινού, Πάολα Μόρι, , Ακίμ Ταμίροφ

Σύνοψη: Ο Βαν Στράτεν (Ρόμπερτ Άρντεν), ένας τυχοδιώκτης που φλερτάρει την Ράινα (Πάολα Μόρι) κόρη του Αρκάντιν (Όρσον Γουέλς), ενός δισεκατομμυριούχου, προσλαμβάνεται από τον τελευταίο για να ερευνήσει το ανεξιχνίαστο παρελθόν του. Οι άνθρωποι, όμως, που πλησιάζει ο Βαν Στράτεν δολοφονούνται και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι θα είναι το επόμενο θύμα.

Διανομή: Bibliotheque

Σχόλιο: Μία από τις κορυφαίες ταινίες νουάρ του Όρσον Γουέλς με γυρίσματα στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία και μια εξαιρετική ερμηνεία της Κατίνας Παξινού.

========

Ο επιθεωρητής Μαιγκρέ και το μυστήριο της νεκρής κοπέλας – Maigret

Είδος: Κοινωνική, Μυστηρίου (88΄)

Χώρα: Γαλλία (2021)

Σκηνοθεσία: Πατρίς Λεκόντ

Παίζουν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ορόρ Κλεμάν, Μπερτράντ Πονσέτ, Ζαντ Λαμπέστ, Ερβέ Πιέρ, Μελανί Μπερνιέρ, Πιέρ Μούρ

Σύνοψη: Μια κοπέλα θα βρεθεί νεκρή σε μια πλατεία του Παρισιού, φορώντας ένα βραδινό φόρεμα. Ο επιθεωρητής Μαιγκρέ θα πρέπει αρχικά να ανακαλύψει την ταυτότητα της κοπέλας και έπειτα να ανασυνθέσει τις τελευταίες μέρες της ζωής της ώστε να βρει τον δολοφόνο (Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ζορζ Σιμενόν «Ο Μαιγκρέ και η νεκρή κοπέλα»

Διανομή: Spentzos Film

Σχόλιο:  Ο Πατρίς Λεκόντ («Ο εραστής της κομμώτριας», «Ο δήμιος του Σαν Πιερ», «Ridicule, ο περίγελος της Αυλής», «Ο άνθρωπος του τρένου», «Φίλοι για πάντα» και ο «Δρόμος των αισθήσεων») ακολουθώντας το ρυθμό αφήγησης του Σιμενόν, έχει κάνει ένα εικαστικά αυθεντικό φιλμ, με κάποια στοιχεία νουάρ, δίνοντας βάση στους χαρακτήρες και ξεδιπλώνοντας αργά τις πτυχές του μυστηρίου.

========

After 4: Για πάντα μαζί – After ever happy

Είδος: Δράμα, Αισθηματική (119΄)

Χώρα: ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Καστίλ Λάντον

Παίζουν: Χίρο Φάινς Τίφιν, Τζοζεφίν Λάνγκφορντ, Κιάνα Μαντέιρα, Λουίζ Λόμπαρντ, Τσανς Περντόμο, Ρομπ Έστες, Κάρτερ Τζένκινς, Τζακ Μπαντέιρα

Σύνοψη: Στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς, ο Χάρντιν (Χίρο Φάινς Τίφιν) βρίσκεται στο Λονδίνο για τον γάμο της μητέρας του και βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι, ενώ η Τέσα (Τζοζεφίν Λάνγκφορντ) επιστρέφει στο Σιάτλ σε τραγική κατάσταση. Θα συνεχίσει η Τέσα να τον σώζει και ταυτόχρονα να προσπαθεί να σώσει την σχέση τους ή ήρθε η ώρα να σώσει τον εαυτό της; Αν θέλουν η αγάπη τους να επιβιώσει θα πρέπει πρώτα να δουλέψουν πάνω στον ίδιο τους τον εαυτό, ο καθένας ξεχωριστά. Τα μονοπάτια τους όμως θα τους φέρουν ξανά κοντά;

Διανομή: Spentzos Film

Σχόλιο: Το τέταρτο μέρος του franchise «After» (1: After, 2: Μετά τη σύγκρουση, 3: Μετά την πτώση) βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων και με περισσότερες δόσεις ερωτισμού. Το ζευγάρι μπορεί να έχει ατελείωτες περιπέτειες…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ