Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Δημήτρης Παπαστεργίου: «Σε μια αυτονόητη εθνική προσπάθεια δεν χωράνε τιμωρητικού χαρακτήρα πολιτικές»

Δύο δεσμεύσεις δόθηκαν, εκατέρωθεν, κατά τη συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Η μεν πρώτη πλευρά, αυτή των δημάρχων, δεσμεύθηκε ότι η ΚΕΔΕ θα συνδράμει στον εθνικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Οι δε υπουργοί δεσμεύθηκαν για περαιτέρω χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε σχολικές καθαρίστριες, ΚΔΑΠ και λειτουργικές δαπάνες. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου σχολιάζοντας τις ποινές για τους «απείθαρχους» δήμους, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από την κυβέρνηση, σχολίασε: «Σε μια αυτονόητη εθνική προσπάθεια, δεν χωράνε ούτε επιβραβεύσεις ούτε τιμωρητικού χαρακτήρα πολιτικές».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος του υπουργού Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την πρόθεση της Αυτοδιοίκησης να συνδράμει στον εθνικό στόχο μείωσης του ενεργειακού κόστους. Τόνισε πως είναι εφικτή η μείωση των καταναλώσεων με τον περιορισμό του διακοσμητικού φωτισμού και τον εξορθολογισμό στη λειτουργία του κλιματισμού και της θέρμανσης, στο κομμάτι του οδοφωτισμού όμως, η κατάσταση δεν είναι ούτε τόσο αυτονόητη ούτε τόσο απλή.

«Όλοι οι δήμαρχοι της χώρας θα συνδράμουν στην προσπάθεια εξοικονόμησης και θα παρέμβουν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Όμως, θα πρέπει άμεσα οι δήμαρχοι να προστατευτούν θεσμικά από την ποινική και την αστική ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί ένα ατύχημα σε κάποιο δρόμο επειδή είχαν σβήσει τα φώτα» υποστήριξε.

Διαβάστε επίσης: Ξεκινά ο ποδηλατόδρομος από Καλλιθέα μέχρι Βούλα

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε εκ νέου την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι Δήμοι με πόρους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο κίνδυνος εκτροχιασμού Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων λόγω αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, είναι ένα σενάριο που αν ισχύσει θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα. Από πλευράς ΚΕΔΕ τονίστηκε επίσης πως το 96% των δαπανών των ΔΕΥΑ είναι ανελαστικό.

«Αναμέναμε κάποια αποκλιμάκωση στο κόστος που ωστόσο δεν ήρθε» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε: «Βάσει των υπολογισμών μας, το επιπλέον κόστος για τους Δήμους υπολογίζεται σε 300 – 350 εκατ. Ευρώ. Είναι αναγκαία μια νέα χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί με τα λιγότερα προβλήματα η χρονιά».

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την αναγκαιότητα για μια ακόμη φορά να προχωρήσει η ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε όλους τους Δήμους και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ που συμπερασματικά αναμένεται να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή από τα αρμόδια υπουργεία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς ΚΕΔΕ οι Δημήτρης Παπαστεργίου (πρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Τρικκαίων), Λάζαρος Κυρίζογλου (α’ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης), Δημήτρης Κάρναβος (β’ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – δήμαρχος Καλλιθέας), Δημήτρης Καφαντάρης (γενικός γραμματέας ΚΕΔΕ), Απόστολος Καλογιάννης (δήμαρχος Λαρισαίων – επικεφαλής παράταξης «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία»), Γιώργης Μαρινάκης (δήμαρχος Ρεθύμνου – πρόεδρος ΕΔΕΥΑ) και Γιάννης Καραγιάννης (γενικός διευθυντής ΚΕΔΕ).

Διαβάστε επίσης: Στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου – Ποια έργα περιλαμβάνει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ