Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Πραγματοποιήθηκαν οι… «Μνήμες καθ’ οδόν»

Εκατοντάδες δημότες του Βύρωνα και όχι μόνο συμμετείχαν στον πρώτο περίπατο «Μνήμες καθ’ οδόν» που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Με πρώτον τον δήμαρχο της πόλης κ. Κατωπόδη, το πρωί της Κυριακής οι συμμετέχοντες βάδισαν στο ιστορικό κέντρο του Βύρωνα με οδηγό τις 12 στήλες, που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στα  πιο  εμβληματικά τοπόσημα της πόλης, που ήταν και ο πρώτος αστικός προσφυγικός συνοικισμός στην Ελλάδα.

Οι «Μνήμες καθ’ οδόν» είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το Δήμο Βύρωνα και το Μουσείο Ιστορίας της πόλης, το οποίο δίνει την δυνατότητα στο επισκέπτη να μάθει την ιστορία της πόλης με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και τη βοήθεια των QR Codes.

Ξεναγοί στον πρώτο ιστορικό περίπατο, ήταν: η Μαριάννα Μαστροσταμάτη, πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Βύρωνα και ο Απόστολος Κοκόλιας, συγγραφέας του βιβλίου «90 χρόνια Βύρωνας».

Τα δώδεκα σημεία- στάσεις του περίπατου όπου τοποθετήθηκαν οι στήλες με τα QR Codes είναι: Παλαιό Δημαρχείο (Μουσείο Ιστορίας Δήμου Βύρωνα), Ταπητουργείο, 1ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας, Κέντρο Υγείας – Πολυϊατρείο, Πλατεία Βαρουτίδη (Αγαλματάκια), A.O. «Νέοι Βύρωνος»,  Πλ. Αγίου Λαζάρου – Διοικητήριο, Παλιά Αγορά, Πλατεία Ειρήνης – Μον Σινέ/Μαριάννα, Νηπιοκομείο «Μόργκενταου», Πλατεία Σμύρνης.

Το πρόγραμμα «Μνήμες καθ΄ οδόν» φέρνει αναμνήσεις στους παλαιότερους, ενώ επανασυστήνει το Βύρωνα στους νεότερους κατοίκους του. Φιλοδοξεί μάλιστα, να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν την τοπική ιστορία, για τα σχολεία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.

Διαβάστε: Εκσυγχρονίζονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βύρωνα στο amarysianotia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ