Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Τ’ αηδόνια της Ανατολής» στο Δημοτικό Θέατρο «Δημήτρης Κιντής»

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, ο Λάμπρος Λιάβας και το μουσικό σχήμα “Polis Ensemble” παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση, με θέμα τον ρόλο και τη σημασία της μουσικής και του τραγουδιού ως ταυτότητα και μνήμη για τον προσφυγικό Ελληνισμό.

Το αφιέρωμα «Τ αηδόνια της Ανατολής» αποτελεί καρπό συστηματικής ιστορικής και μουσικολογικής έρευνας και το σενάριο στηρίζεται σε μιαν επιλογή από αντιπροσωπευτικά κείμενα και τραγούδια που διατρέχουν τις διάφορες περιοχές του Μικρασιατικού Ελληνισμού: Σμύρνη-Ιωνία, Κωνσταντινούπολη-Προποντίδα, Πόντο και Καππαδοκία.

Ξεκινάει παρουσιάζοντας τη μουσική ζωή πριν το 1922 στις ακμάζουσες κοινότητες των Ρωμιών. Παρακολουθεί την απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς έτσι όπως αποτυπώθηκαν στα τραγούδια. Για να καταλήξει στην εγκατάσταση στις νέες πατρίδες, όπου οι πρόσφυγες μέσα από το τραγούδι και τον χορό διακήρυξαν την ταυτότητά τους, πήραν κουράγιο να ξαναστήσουν τη ζωή τους κι επηρέασαν σημαντικά τις τοπικές μουσικές, ενώ η «Μικρασιάτικη Σχολή του Ρεμπέτικου» ανέδειξε κορυφαίους μουσικούς και τραγουδιστές.

Η αφήγηση γίνεται μέσα από συγκλονιστικές προφορικές μαρτυρίες και κείμενα εποχής, καθώς και με κείμενα ειδικά γραμμένα για την παράσταση, με συνοδεία από σπάνιο οπτικο-ακουστικό υλικό, απ’ όπου αναδύονται τα πρόσωπα και οι ανθρώπινες ιστορίες που αποτυπώθηκαν στα τραγούδια.

Στόχος της παράστασης είναι να αναδειχτεί η λειτουργία της μουσικής, με τον τεράστιο πλούτο και την πολυμορφία της, ως «καθρέφτης» του υψηλού πολιτισμικού επιπέδου των Ρωμιών της Ανατολής. Παράλληλα προβάλλεται ο ρόλος του τραγουδιού ως κιβωτός της συλλογικής μνήμης, αλλά και παρηγοριά και δύναμη κινητήρια για την αναγέννηση κι επανεκκίνηση του Ελληνισμού μετά τον ξεριζωμό.

Έτσι η όλη αφήγηση καταλήγει σ’ έναν ύμνο στο μοναδικό ήθος αυτών των ανθρώπων να εκφράσουν τα πάθη και τους πόθους τους μέσα από το τραγούδι και τις μουσικές, και να τα κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές ως μέτρα πολιτισμού και πολύτιμες παρακαταθήκες, σημεία αναφοράς για τον αναγκαίο αναστοχασμό και τη σύγχρονη δημιουργική έμπνευση.

Τα κείμενα υπογράφει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει αναλάβει και την επιστημονική-καλλιτεχνική επιμέλεια καθώς και την παρουσίαση της παράστασης.

Την έρευνα για το συνοδευτικό οπτικό υλικό και την επιμέλεια των προβολών έχει αναλάβει ο Γρηγόρης Φιλίδης.

Συμμετέχει το εξαιρετικό μουσικό συγκρότημα «POLIS Εnsemble», όπου συμπράττουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της νέας γενιάς στα παραδοσιακά όργανα:

Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι),

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (πολίτικο λαούτο, κιθάρα),

Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά),

Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα),

Θεόδωρος Κουέλης (κοντραμπάσο) και

Νίκος Παραουλάκης (νέυ, καβάλ, φλογέρα).

Μαζί τους συμπράττουν στο τραγούδι ο Θοδωρής Μέρμηγκας και η Ιφιγένεια Ιωάννου.

Πληροφορίες

Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»: Γαρδίκη και Σμόλικα, Ηλιούπολη, τηλέφωνο: 210 9923840

Ώρα Έναρξης: 20:30

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, που θα διανέμονται στην είσοδο του θεάτρου από τις 19:30.

Η πρόσβαση στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης “Δημήτρης Κιντής” εξυπηρετείται από τις παρακάτω γραμμές του ΟΑΣΑ, που πραγματοποιούν στάσεις πολύ κοντά στο Θέατρο:

• Γραμμή 237 (αφετηρία Μετρό Δάφνης), στάση Νησάκι ή στάση Αστυνομία ή στάση Σχολεία (προς Δάφνη)

• Γραμμή 140 (αφετηρία Πολύγωνο), στάση στην Πλατ. Παλαιών Πατρών Γερμανού-ΙΚΑ

• Γραμμή 201 (Μετρό Αγίου Δημητρίου), στάση στην Πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού-IKA

Περισσότερες πληροφορίες στο 210 9940699.

Διαβάστε: Οφέλη για τον Δήμο από τις γωνιές ανακύκλωσης

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την  Ηλιούπολη στο amarysianotia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ