Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Kύπρος: Να απεγκλωβιστούμε από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ)

Γράφει ο Φοίβος Κλοκκάρης αντιστράτηγος ε.α.

Oι υποψήφιοι για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), οι οποίοι υποστηρίζουν ως λύση του Κυπριακού τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), που έχει υιοθετηθεί απο όλες τις κυβερνήσεις μας, αποφεύγουν να εκθέτουν αναλυτικά τις θέσεις τους για το περιεχόμενό της και περιορίζονται σε γενικές τοποθετήσεις ωραιοποίησης της (αποτρέπει τη διχοτόμηση, επανενώνει το κράτος μας, διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α.) που δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί με τις υποχωρήσεις μας στις διαπραγματεύσεις. Αποφεύγουν να αναφέρουν ότι η ΔΔΟ περιλήφθηκε στα ψηφίσματα του ΣΑ/ΗΕ, κατόπιν εισήγησης της Βρετανίας προς εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων και αυτών της Τουρκίας, ότι τέθηκε σε δημοψήφισμα το 2004 (Σχέδιο Ανάν) και απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού, ότι η εφαρμογή παρόμοιας λύσης στη Βοσνία κατέρρευσε και ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε συμφωνημένη βάση επί της οποίας έγινε η μακροχρόνια διαπραγμάτευση για τη λύση ΔΔΟ. Αυτό που ήταν συμφωνημένο είναι ο αγγλικός όρος constituent states, τα οποία εμείς μεταφράζαμε ως συνιστώσες πολιτείες ή ομοσπονδιακές μονάδες, αλλά οι Τούρκοι ως ιδρυτικά κράτη.

Μετά την τουρκική εισβολή, ο Ελληνισμός ακολούθησε τη λανθασμένη πολιτική του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας, έκφραση της οποίας υπήρξαν οι χρονοβόρες διακοινοτικές συνομιλίες με την υποτελή διοίκηση της Τουρκίας στη Κύπρο για λύση ΔΔΟ, υπό την απειλή των τουρκικών δυνάμεων κατοχής (ΤΔΚ), που μετέτρεψαν το διεθνές έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου σε δικοινοτική διαφορά. Η Τουρκία με την τακτική της κωλυσιεργίας στις συνομιλίες, εκμεταλλεύθηκε τον χρόνο για να παγιώσει τα τετελεσμένα της κατοχής και να προχωρήσει σε νέα επί του εδάφους και στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Επί του εδάφους, ολοκλήρωση της εκρίζωσης του ελληνικού στοιχείου από τα κατεχόμενα, πλήρης τουρκοκοποίηση/ισλαμοποίηση και μετατροπή τους σε οιονεί τουρκική επαρχία (πλειοψηφία εποίκων, εμφύτευση τζαμιών, διμερείς συμφωνίες εξάρτησης σε όλους τους τομείς) ενίσχυση των ΤΔΚ, προωθήσεις στην ουδετέρα ζώνη, επέκταση της κατοχής και σε μεγάλο τμήμα της ΑΟΖ/ΚΔ, αναβάθμιση της παράνομης «ΤΔΒΚ»,μεταφορά νερού με αγωγό από Τουρκία (επίκειται και ρεύματος), δημογραφική αλλοίωση και των ελευθέρων περιοχών με την παράνομη προώθηση μουσουλμάνων μεταναστών, έναρξη εποικισμού της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου και ανάπτυξης αεροναυτικής βάσης στο Λευκόνοικο – Μπογάζι κ.α.

Στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, συνεχής προβολή νέων τουρκικών απαιτήσεων, και συνεχείς υποχωρήσεις τών Ελληνοκυπρίων (ΕΚ) προς τις τουρκικές θέσεις, που διαμόρφωσαν τη ΔΔΟ σε συγκεκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών, η οποία εξυπηρετεί τον στόχο της Τουρκίας για έλεγχο όλης της Κύπρου. Σήμερα η Τουρκία εγκατέλειψε τη ΔΔΟ, που επέβαλε η ίδια και υποστηρίζει την λύση δύο κρατών (συνομοσπονδία δύο κρατών), που εξυπηρετεί ακόμα καλύτερα τον στόχο της. Οι διακοινοτικές συνομιλίες για λύση ΔΔΟ κατέληξαν σε αποκλίσεις και συγκλίσεις (ουσιαστικά οι δικές μας υποχωρήσεις) χωρίς να λυθεί το Κυπριακό.

Οι αποκλίσεις είναι τόσο μεγάλες, που προκάλεσαν αγεφύρωτο χάσμα στις συνομιλίες.Εστιάζονται στις απαιτήσεις της Τουρκίας να διατηρεί την Κύπρο υπό τον στρατηγικό έλεγχό της με τη διατήριση εγγυητικών/επεμβατικών δικαιωμάτων, στρατευμάτων και εποίκων. Να καταλυθεί η ΚΔ και να αντικατασταθεί από δύο Constituent States, τα οποία η Τουρκία μεταφράζει ως ιδρυτικά κράτη με πολιτική ισότητα και ίση κυριαρχία. Η πολιτική ισότητα συμφωνήθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν των συνομιλιών της 11.02.2014, που εμπεριέχει και στοιχεία αμφισβήτησης της μιας κυριαρχίας – ιθαγένειας – διεθνούς προσωπικότητας.

Οι συγκλίσεις (όσες γνωρίζει ο πολίτης από διαρροές και όχι από επίσημη ενημέρωση με την αδικαιολόγητη επίκληση του απορρήτου!)είναι και αυτές προβληματικές. Παραβιάζουν τις βασικές αρχές λειτουργίας ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου δημοκρατικού κράτους. Παραβιάζονται οι αρχές:
• Της ενότητας του κράτους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, με τη σύγκλιση να επιβληθούν εδαφικές ζώνες με εγγυημένες πλειοψηφίες κατοίκων και περιουσιών, που παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, της ατομικής ιδιοκτησίας και της ελευθερίας εγκατάστασης (σελ. 33 και 69 του εγγράφου συγκλίσεων Ντάουνερ).

• Της στρατιωτικής και πολιτικής ασφάλειας, με την σύγκλιση να μην έχει ένοπλες δυνάμεις το κυπριακό κράτος (στέρηση δικαιώματος αυτοάμυνας που κατοχυρώνεται από το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των ΗΕ – σελ. 70 συγκλίσεων Νταάουνερ) και τη σύγκλιση να απαιτείται μια θετική ψήφος της μειοψηφίας για τη λήψη αποφάσεων (παραβίαση της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων, με συνέπεια τα αδιέξοδα και την αδικία, λόγω εξίσωσης της πλειοψηφίας με την μειοψηφία).
• Της λειτουργικότητας και οικονομικής ασφάλειας με τη σύγκλιση συγκρότησης πολύπλοκου διχοτομικού κράτους (4 βουλές, 3 κυβερνήσεις, 3 αστυνομίες, εις διπλούν ή τριπλούν ημικρατικοί οργανισμοί σε ένα μικρό εδαφικό χώρο , δυαρχία αξιωματούχων κ.α.).
• Της δημογραφικής ασφάλειας, με τη νομιμοποίηση των εποίκων και τη σύγκλιση οι Τούρκοι υπήκοοι να απολαμβάνουν το δικαίωμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών (σελ. 68 συγκλίσεων Ντάουνερ).

Οι συγκλίσεις διαμόρφωσαν τις βασικές πτυχές του περιεχομένου της λύσης ΔΔΟ, που ουσιαστικά νομιμοποιεί τη διχοτόμηση, που επέβαλε βίαια η Τουρκία με την εισβολή και την αρπαγή των ΕΚ περιουσιών, καταλύει την ΚΔ και συγκροτεί ένα διχοτομικό και δυσλειτουργικό κράτος, εξαρτημένο από την Τουρκία, το οποίο θα στερείται ασφάλειας και θα παραβιάζει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα καθώς και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών.

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η κυβέρνησή μας συνεχίζει να εμμένει στη ΔΔΟ και γιατί οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΚΔ, που υποστηρίζουν αυτή τη λύση, περιορίζονται σε γενικές τοποθετήσεις ωραιοποίησής της και δεν τοποθετούνται στις βασικές πτυχές του περιεχομένου της και ιδιαίτερα εάν συμφωνούν με τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί;

Ο πρόεδρος της ΚΔ, την 26η Αυγούστου 2022, σε ομιλία του στην εκδήλωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού χαρακτήρισε πολιτική ανισότητα την αξίωση της τουρκικής πλευράς για πολιτική ισότητα, δηλαδή για κάθε απόφαση του κεντρικού κράτους να απαιτείται μια ψήφος των ΤΚ.
Επιβάλλεται επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην ορθή βάση του ως θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης. Να απεγκλωβιστούμε απο τη ΔΔΟ, που εξυπηρετεί τον στόχο της Τουρκίας για έλεγχο όλης της Κύπρου, να διαφυλάξουμε την ΚΔ και ο αγώνας μας με πολιτικά, νομικά και διπλωματικά μέσα να επικεντρωθεί στην απαίτηση εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου (απομάκρυνση ΤΔΚ και εποίκων, κατάργηση των εγγυήσεων και της «ΤΔΒΚ», επιστροφή των προσφύγων, επανενσωμάτωση των κατεχομένων). Παράλληλα να ενισχυθεί επειγόντως η αμυντική μας θωράκιση και να αναζωογονηθεί το δόγμα του ΕΑΧ Κύπρου – Ελλάδας, προς αποτροπή επέκτασης της τουρκικής κατοχής και στις ελεύθερες περιοχές. Να ενισχυθεί και η δυνατότητα της ΚΔ να παρεμποδίζει την είσοδο σε αυτές, παράνομων μουσουλμάνων μεταναστών, που προωθεί μαζικά η Τουρκία μέσω της γραμμής καταπαύσεως του πυρός και των ακτών, προς εξυπηρέτηση του στόχου της για έλεγχο όλης της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ