Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ελληνικά χωρικά ύδατα: Επέκταση, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής στρατηγικής

Γράφει ο Γιώργος Κατρούγκαλος Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγγείλει την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, η Νέα Δημοκρατία, μέσω του αρμόδιου Τομεάρχη Εξωτερικών, κ. Κουμουτσάκου, μας απεύθυνε την εξής ισοπεδωτική κριτική: «με πρωτοφανή επιπολαιότητα χωρίζουν τη χώρα στη μέση (…)». «Έδωσαν τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή της θέση ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι, δήθεν, πρόκειται για ειδική περίπτωση.

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής». Ο κ. Κικίλιας ως Τομεάρχης Άμυνας δήλωνε: «Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή γεγονότα και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας». Ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης συμπλήρωνε με τον γνωστό γραφικό του τρόπο: «Μεγάλη ζημιά που ξεχώρισε το Ιόνιο από το Αιγαίο».

Εμείς, προφανώς, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης, υπερψηφίσαμε την επέκταση των χωρικών υδάτων που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεπής στην θέση που τόσο έντονα -και καιροσκοπικά, ανάλογα με τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών- είχε υπονομεύσει αυτή όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Και δεν μείναμε εκεί. Όπως είχαμε αναγγείλει και όταν ήμασταν στην κυβέρνηση, τονίσαμε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δεν έπρεπε να μείνει μια μεμονωμένη κίνηση, αλλά να συνεχιστεί με την επέκτασή τους νότια, δυτικά και ανατολικά της Κρήτης και στο Καστελλόριζο. Η κίνηση αυτή θα έδινε ένα σαφές μήνυμα στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας ως προς την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά θα εντασσόταν και σε μια συνολική στρατηγική οριοθέτησης με ορίζοντα τη Χάγη. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρότασή μας και τον Ιανουάριο του 2021 ο υπουργός Εξωτερικών εξήγγειλε τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης. Η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ, μολονότι το μεγαλύτερο μέρος της αναγκαίας προεργασίας χαρτογράφησης, κλεισίματος κόλπων κ.λ.π. είχε ήδη ολοκληρωθεί επί των ημερών της δικής μας κυβέρνησης.

Είναι σαφές ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να είχε γίνει η επέκταση σε χρόνο χαμηλής πολιτικής έντασης, όπως ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του το 2021. Μια χρονιά κατά την οποία μπορούσε να είχε προωθηθεί ένα συγκροτημένο πλαίσιο ελληνοτουρκικού διαλόγου με σαφείς κόκκινες γραμμές.

Πρέπει, πάντως, να είμαστε ξεκάθαροι: η επέκταση των χωρικών υδάτων δεν αποτελεί πανάκεια για την απόκρουση της τουρκικής επιθετικότητας. Πρέπει να είναι ενταγμένη στο πλαίσιο μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής, με αρχή, μέση και τέλος, που θα συνεπάγεται κόστος -με ισχυρές κυρώσεις- για την Τουρκία για κάθε επιθετική ενέργεια της, με σαφείς κόκκινες γραμμές και τελικό σκοπό την επιστροφή της στο τραπέζι του διαλόγου, την προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση στερείται μιας παρόμοιας στρατηγικής. Κινείται επικοινωνιακά, κατασκευάζοντας συχνά εικονικές πραγματικότητες. Είναι μια κατάσταση που δεν ωφελεί την πατρίδα μας και πρέπει άμεσα να αλλάξει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ