Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
spot_img

«Πυρίκαυστες Πόλεις: Εκδηλώσεις Μνήμης για τη καταστροφή της Σμύρνης

Ο Δήμος Βύρωνα σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής (Ίδρυμα Μιχελή) οργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων Μνήμης για τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης (1922-2022) με τίτλο «Πυρίκαυστες Πόλεις».

Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του προγράμματος, εκφεύγοντας της πεπατημένης, θέτει το ζήτημα όλων των πόλεων που η ανθρωπότητα ισοπέδωσε και όλων των γενοκτονιών που εκτέλεσε ακόμα και στο επίπεδο του «πολιτισμένου κόσμου», εκκινώντας από την Τροία και την Μίλητο μέχρι τις πόλεις της Ουκρανίας και την κάθοδο του ISIS στις πόλεις του Αφγανιστάν με αφορμή τα εκατό χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης 1922-2022.

Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν:

-Μία θεματική έκθεση με συμμετέχοντες Διδάσκοντες και διακεκριμένους Αποφοίτους της ΑΣΚΤ και της ΣΚΤ- ΑΠΘ με τίτλο “Σπίτι ορθάνοιχτα αφημένο”, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν στον χώρο του Παλαιού Δημαρχείου την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 στις 8.00 μ.μ. και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή Δευτέρα-Παρασκευή από τις 5.30 μ.μ. – 8.30 μ.μ. και θα εκτίθεται το Επετειακό Μετάλλιο του μικρογλύπτη Αγαμέμνονα Φώτσαλη που παρουσιάζει στην πρόσθια όψη η φυγή του Ποσειδώνα από την Ιωνία μετά την καταστροφή της Μιλήτου και στην οπίσθια όψη κατά παραλλαγή του Θουκιδίδη φέρει τη ρήση «Των οικιών υμών εμπιμπραμένων, υμείς άδετε» 1922-2022 (όταν τα σπίτια σας καίγονται, εσείς τραγουδάτε).

-Το Συμφωνικό έργο του Ελευθέριου Καλκάνη, με τίτλο «Αριστοτέλη Χαίρειν – τα Πορτραίτα των Προγόνων μας» που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 στις 8.00 μ.μ. στον ανακαινισμένο Δημοτικό Κινηματογράφο “Νέα Ελβετία”. Το έργο αυτό είχε παρουσιαστεί στο Ηρώδειο το 2016 στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας για τα 1500 χρόνια από τον θάνατο του Αριστοτέλη.

-Την Μουσικοθεατρική παράσταση «Οι Πόρνες στα Βούρλα ή Κάτι να μείνει από μένα» βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο-χρονικό της Τέτης Σώλου που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 στις 8.00 μ.μ. στον ανακαινισμένο Δημοτικό Κινηματογράφο “Νέα Ελβετία”. Ένα χρονικό «μετά μουσικής» αφιερωμένο με τρυφερότητα στην μνήμη των κοριτσιών, πολλές από αυτές προσφυγοπούλες αναγκεμένες, που πέρασαν από το «τεράστιο δημόσιο μπορντέλο στην Δραπετσώνα όπου οι δικές τους κραυγές και οι δικοί τους λυγμοί πλέκονται με τις σκιές, τις μουσικές και τις φωνές του Μάρκου, του Τούντα, του Δελιά, του Καρίπη, του Παπάζογλου, της Εσκενάζυ.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο. «Συγκεντρώνουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου μας (Κοινωνικό Παντοπωλείο & Παροχή Συσσιτίου) τις ημέρες διεξαγωγής των εκδηλώσεων και κατά την διάρκεια τους στο Δημοτικό Κινηματογράφο “Νέα Ελβετία”» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Δείτε: Γκράφιτι με τη μορφή του Αλέξανδρου Νικολαΐδη στο κολυμβητήριο

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις από τον Βύρωνα στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ