Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου

Ο συνεργάτης μας Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις νέες ταινίες της εβδομάδας 24 – 30/11/22 που προβάλλονται στους κινηματογράφους

The Fabelmans

Ένα δράμα αποτελεί τον πυρήνα της, αυτής της αυτοβιογραφικής ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος αυτή τη φορά κρατάει καθηλωμένο τον θεατή εξιστορώντας την παιδική και εφηβική του ηλικία και ταυτόχρονα αποτίνοντας φόρο τιμής στην μεγάλη του αγάπη, τον κινηματογράφο.

Ο Σάμι Φάμπελμαν (μικρός, ο Ματέο Ζοριόν Φράνσις-ΝτεΦορντ και έφηβος ο Γκάμπριελ ΛαΜπέλ) που μεγαλώνει στην Αριζόνα λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια Κυριακή πηγαίνει στο σινεμά με τη μητέρα του Μίτσι ((Μισέλ Γουίλιαμς) και τον πατέρα του Μπαρτ (Πολ Ντάνο) για να δουν την ταινία «The greatest show on earth». Μια σκηνή της ταινίας που δείχνει ένα τρένο να συγκρούεται με ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια να εκτροχιάζεται, θα τον τρομάξει (γεγονός που ανησυχεί αρχικά τους γονείς του), θα τον γοητεύσει και θα τον κάνει να ζητήσει ως δώρο ένα τρενάκι, το οποίο του αρέσει να βλέπει να συγκρούεται… πολλές φορές. Αλλά δεν του είναι αρκετό. «Θέλεις να συλλάβεις τη στιγμή; Κινηματογράφησέ την», τον καταλαβαίνει και τον παροτρύνει η μητέρα του. Έτσι ο μικρός Σάμι, κινηματογραφεί τη σκηνή με μια κάμερα των 8 mm, για να την απολαμβάνει όποτε θέλει, προβάλλοντάς την ακόμα και στην παλάμη του.

Από εκεί και ύστερα θα κάνει χόμπυ του την κινηματογράφηση, όχι μόνο των ευτυχισμένων οικογενειακών στιγμών, αλλά γυρίζοντας και πολύ μικρού μήκους ταινίες (στη δεκαετία του ‘50 υπήρχαν κασέτες φιλμ των 8 mm διάρκειας 3΄ λεπτών) με τη βοήθεια των φίλων του που τους καθοδηγούσε να υποδύονται ρόλους.

Σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι το φιλμ (και με το κατάλληλο μοντάζ) έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να συλλαμβάνει κάποιες στιγμές, αλλά να εκφράζει τα συναισθήματα των ανθρώπων καθώς και να αποκαλύπτει στιγμιότυπα της ζωής, που κάποιες φορές δεν τα πιάνει το ανθρώπινο μάτι, επειδή φεύγουν και χάνονται, ενώ με το φιλμ αιχμαλωτίζονται και μπορούν να επαναλαμβάνονται. Αυτή η δυνατότητα που δίνει χαρά στο Σάμι είναι η ίδια που θα του προσφέρει και την πρώτη του απογοήτευση, αποκαλύπτοντάς του οικογενειακές καταστάσεις που δεν του είχαν περάσει από το μυαλό.

Είναι συγκλονιστικές οι σκηνές που ο Σάμι με τη βοήθεια του φακού, πρώτα αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στο ευτυχισμένο σπιτικό των Φάμπελμανς, ύστερα αποκαλύπτει στη μητέρα του το μυστικό που έχει μάθει και τον στοιχειώνει και τέλος αρνείται να δεχτεί από τον «θείο Μπένι» (Σεθ Ρόγκεν), μια καλύτερη κάμερα που τόσο περίμενε. Σκηνές στις οποίες ξεδιπλώνεται για άλλη μια φορά το ταλέντο της Μισέλ Γουίλιαμς (πρόσφατα την είδαμε ως Μέριλιν στο Blonde), αλλά και οι ερμηνευτικές ικανότητες του Γκάμπριελ ΛαΜπέλ.

Ο Σάμι εύχεται να μην είχε κάνει χόμπυ του τον κινηματογράφο και θα βρεθεί μπροστά σε τεράστιο δίλλημα, αλλά ο θείος Μπένι θα του πει τη μαγική κουβέντα: «Αν σταματήσεις να κάνεις ταινίες, θα σπάσεις την καρδιά της μητέρας σου». Έτσι ο Σάμι θα συνεχίσει γυρίζοντας φιλμάκια, δημιουργώντας μάλιστα και τον πρώτο του movie star μέχρι την καταξίωσή του.

Ο Σπίλμπεργκ με τους Φάμπελμανς έχει κάνει ένα φιλμ το οποίο με άξονα την ενηλικίωσή του, υπηρετεί όλα τα κινηματογραφικά είδη: τις ταινίες καταστροφής, το γουέστερν, τις πολεμικές ταινίες, το ψυχολογικό, ακόμα και το μεταφυσικό θρίλερ προσφέροντας στο θεατή συγκίνηση και μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων, που του προσφέρονται άπλετα από όλο το καστ.

INFO

Είδος: Δράμα (151΄)

Χώρα: ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ

Παίζουν: Μισέλ Γουίλιαμς, Πολ Ντάνο, Σεθ Ρόγκεν, Γκάμπριελ ΛαΜπέλ, Τζίνι Μπερλίν, Τζούλια Μπάτερς, Ρόμπιν Μπάρτλετ, Κίλι Καρστέν, Τζουντ Χιρς

Διανομή: Odeon

==============================

Πινόκιο – Pinocchio

Μια πιο σκοτεινή εκδοχή του κλασικού παιδικού παραμυθιού της ξύλινης μαριονέτας που μεταμορφώνεται σε ένα πραγματικό ζωντανό αγόρι.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Γκιγιέρμο ντελ Τόρο επαναδιατυπώνει την κλασική ιστορία του Κάρλο Κολόντι για την ξύλινη μαριονέτα που ζωντανεύει μαγικά για να διορθώσει την καρδιά ενός θλιβερού ξυλογλύπτη ονόματι Τζεπέτο. Αυτό το ιδιόρρυθμο, stop-motion φιλμ ακολουθεί τις σκανταλιάρικες περιπέτειες του ανυπάκουου Πινόκιο στην αναζήτηση μιας θέσης στον κόσμο.

INFO

Χωρίς μεταγλώττιση

Είδος: Animation, Δράμα, Οικογενειακή (117΄)

Χώρες: ΗΠΑ, Μεξικό, Γαλλία (2022)

Σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

Ακούγονται: Γκρέγκορι Μαν, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ρον Πέρλμαν, Φιν Γούλφχαρντ, Κέιτ Μπλάνσετ, Ντέιβιντ Μπράντλεϊ, Τίλντα Σουίντον, Τζον Τουρτούρο, Κρίστοφ Βαλτς

Διανομή: Odeon

===============================

Παράξενος κόσμος – Strange world

Η ταινία μάς συστήνει μία μυθική οικογένεια εξερευνητών, τους Κλέιντ, και την προσπάθειά τους να εξερευνήσουν μία αχαρτογράφητη και ύπουλη περιοχή, παρέα με ένα ετερόκλητο πλήρωμα που περιλαμβάνει μια άμορφη μάζα, ένα τρίποδο σκύλο και ένα πλήθος από αδηφάγα πλάσματα. «Εμπνευσμένη από κλασικές περιπέτειες», δήλωσε ο σκηνοθέτης «η ταινία είναι μια πρωτότυπη κωμική περιπέτεια animation για τρεις γενιές της οικογένειας Κλέιντ που ξεπερνούν τις διαφορές τους, ενώ εξερευνούν έναν παράξενο, θαυμαστό και πολύ συχνά εχθρικό κόσμο».

INFO

Είδος: Animation, Περιπέτεια, Οικογενειακή (97΄)

Χώρα: ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Ντον Χολ, Κουί Νγκουγιέν

Ακούγονται: Τζέικ Τζίλενχαλ, Τζαμπούκι Γιανγκ-Γουάιτ, Γκαμπριέλ Γιούνιον, Λούσι Λιού, Ντένις Κουέιντ

Διανομή: Feelgood

===============================

Το λευκό περιστέρι – Holubice – The white dove (Επαν.)

Βασισμένη στο διήγημα «Susanne» του Otakar Kirchner η ταινία αναφέρεται σε ένα ταχυδρομικό περιστέρι που χάνεται στο ταξίδι του για τη Γερμανία, όταν ένα αγόρι με αναπηρία, από τη Πράγα το πυροβολεί για εξάσκηση. Ένας καλλιτέχνης που βρίσκει το περιστέρι, γίνεται φίλος με το αγόρι. Μαζί το περιθάλπουν μέχρι την πλήρη ανάρρωσή του. Την ίδια ώρα, ένα κορίτσι στη Βαλτική Ακτή περιμένει να επιστρέψει το περιστέρι της.

Μια ποιητική ταινία για την αναζήτηση της ελευθερίας και του εαυτού. Ένα μικρό αριστούργημα, ένα οπτικό ποίημα αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ιδιοφυούς Φράντισεκ Βλάτσιλ («Μαρκέτα Λαζάροβα», «Η κοιλάδα των μελισσών», «Αδελαΐδα») ο οποίος πριν ξεκινήσει το Τσεχοσλοβάκικο Νέο Κύμα (Μίλος Φόρμαν, Γίρι Μένζελ, Γιαν Νέμετς) έφτιαχνε ταινίες κοινωνικού ρεαλισμού, προσεγγίζοντας την ζωή κάτω από το κομμουνιστικό καθεστώς της Τσεχοσλοβακίας πιο αφηρημένα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εκπροσώπους του Νέου Κύματος, χρησιμοποιώντας μάλιστα συμβολικές αφηγήσεις. «Το λευκό περιστέρι» θεωρείται πρόδρομος του Νέου Κύματος.

INFO

Είδος: Δράμα (76΄)

Χώρα: Τσεχοσλοβακία (19600

Σκηνοθεσία: Φράντισεκ Βλάτσιλ

Παίζουν: Κατερίνα Ιρμανόβοβα, Κάρελ Σμίτσεκ, Βιάτσελαβ Ιρμάνοφ

Διανομή: New Star

===============================

Bones and all

Είδος: Δράμα, Τρόμου, Αισθηματική (130΄)

Χώρες: Ιταλία, ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο

Παίζουν: Τιμοτέ Σαλαμέ, Τέιλορ Ράσελ, Μαρκ Ράιλανς, Τζέσικα Χάρπερ, Αντρέ Χόλαντ, Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, Φρανσέσκα Σκορσέζε, Κλόε Σεβινί

Μάικλ Στούλμπαργκ

Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης ανάμεσα στην Μάρεν (Τέιλορ Ράσελ), μία νεαρή γυναίκα που μαθαίνει πως να επιβιώνει στο περιθώριο της κοινωνίας, και τον Λι (Τιμοτέ Σαλαμέ) έναν ακραίο και στερημένο τυχοδιώκτη, οι οποίοι συναντιούνται και ενώνονται για μια οδύσσεια χιλιομέτρων που τους οδηγεί στις περιφερειακές διαδρομές, στα κρυφά περάσματα και στις παγίδες της Αμερικής του Ρόναλντ Ρίγκαν. Όμως, παρά το γεγονός ότι καταβάλλουν τις καλύτερες προσπάθειές τους, όλοι οι δρόμοι οδηγούν πίσω στο τρομακτικό παρελθόν τους και σε μια τελική στάση που θα καθορίσει αν η αγάπη τους μπορεί να επιβιώσει από την διαφορετικότητά τους.

Διανομή: Tanweer.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ