Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου

Ο συνεργάτης μας Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που βγαίνουν στις αίθουσες από 19/1/2023.

Ιερή αράχνη – Holy spider

Το 2001 ένας κατά συρροή δολοφόνος κυκλοφορεί στους νυχτερινούς δρόμους της ιερής πόλης Μασχάντ εξοντώνοντας ιερόδουλες, γιατί έτσι θεωρεί πως εξαγνίζει τον κόσμο από τις αμαρτωλές. Πρόκειται για έναν φαινομενικά σοβαρό οικογενειάρχη, που εκτελεί το «θεάρεστο έργο του» μέχρι που μια θαρραλέα δημοσιογράφος αποφασίζει να βάλει τη ζωή της σε κίνδυνο προκειμένου να τον ξεσκεπάσει.

Ένα πολύ καλό θρίλερ, βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός serial killer, με φόντο τη θέση της γυναίκας στην ιρανική κοινωνία και τη στάση της αστυνομικής και της θρησκευτικής ηγεσίας απέναντι στο θέμα.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Δράμα (116’)

Χώρες: Δανία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία (2022)

Σκηνοθεσία: Αλί Αμπάσι

Παίζουν: Ζαρ Αμίρ-Εμπραχίμι, Μεχντί Μπαζεστάνι, Αράς Αστιάνι, Φορουζάν Τζαμσιντνετζάντ

Διανομή: Cinobο

Βαβυλώνα – Babylon

Η ταινία ακολουθεί την άνοδο και την πτώση διάφορων χαρακτήρων, άλλων απλά φιλόδοξων και άλλων αδίστακτων και «έτοιμων για όλα», κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αχαλίνωτης παρακμής και ακολασίας στις απαρχές του ομιλούντος σινεμά στο Χόλιγουντ.

Για το θέμα που έχει επιλέξει ο Ντάμιεν Σαζέλ (Χωρίς μέτρο και La La Land) η διάρκεια του φιλμ είναι πολύ μεγάλη. Δεν παύει όμως να είναι θεαματικό και διασκεδαστικό, παρά τις όποιες υπερβολές του.

INFO

Είδος: Δράμα, Ιστορικό(189΄)

Χώρα: ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Ντάμιεν Σαζέλ

Παίζουν: Μπραντ Πιτ, Μαργκότ Ρόμπι, Ντιέγκο Κάλβα, Πι Τζέι Μπερν, Λούκας Χάας, Ολίβια Χάμιλτον, Τόμπι ΜακΓκουάιρ, Μαξ Μινγκέλα, Ρόρι Σκόβελ

Διανομή: Tulip

Πίσω από τις θημωνιές – Behind the haystacks

Ένας ψαράς και αγρότης, κάτοικος ενός παραλίμνιου χωριού στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, πνιγμένος στα χρέη, αρχίζει να μεταφέρει μετανάστες με τη βάρκα του έναντι αδράς αμοιβής. Η γυναίκα του, νοικοκυρά και εκκλησάρισσα του χωριού, αναζητά τον πραγματικό Λόγο του Θεού, ενώ η κόρη τους προσπαθεί να ορίσει τη ζωή της μέσα στο καταπιεστικό περιβάλλον στον οποίο ζει. Μέχρι που ένα τραγικό γεγονός θα αλλάξει τις ισορροπίες  και θα φέρει τους τρεις ήρωες μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα και αδυναμίες, με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του.

Ένα ενδιαφέρον κοινωνικό-οικογενειακό δράμα -με αστυνομικά στοιχεία- και σπονδυλωτή δομή, η υπόθεση του οποίου διαδραματίζεται το 2015 (στην έκρηξη των μεταναστευτικών ροών) στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και αποδίδεται μέσα από τη διαφορετική οπτική τριών χαρακτήρων. Ταυτόχρονα, ξεσκεπάζει την ηθική διάβρωση μιας ολόκληρης κοινότητας, η οποία μπορεί να οδηγηθεί στην υποταγή και στο έγκλημα, στη συγκάλυψη και στη συλλογική άρνηση.

INFO

Είδος: Δράμα, Κοινωνικό (118΄)

Χώρες: Ελλάδα, Γερμανία, Βόρεια Μακεδονία (2022)

Σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου

Παίζουν: Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Ντίνα Μιχαηλίδου, Πασχάλης Τσαρούχας

Διανομή: Tanweer

Άλις, αγάπη μου – Alice, darling

Μία γυναίκα φτάνει στα όρια της εξαιτίας της ψυχολογικής βίας που της ασκεί ο σύντροφός της Σάιμον. Κατά την διάρκεια κάποιων διακοπών με δύο πολύ στενές της φίλες, η Άλις επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της και κερδίζει την χαμένη της αυτοεκτίμηση.  Σταδιακά αρχίζει και σπάει όλους εκείνους τους δεσμούς που την κρατούν εξαρτημένη συναισθηματικά. Όμως το συντριπτικό εκδικητικό μένος του Σάιμον αναπόφευκτα όταν απελευθερωθεί θα δοκιμάσει τις αντοχές, το κουράγιο αλλά και τις βαθιά ριζωμένες φιλίες της Άλις.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Δράμα (90΄)

Χώρες: Καναδάς, ΗΠΑ (2023)

Σκηνοθεσία: Μέρι Νάι

Παίζουν: Άννα Κέντρικ, Κανιέτιο Χορν, Τσάρλι Σάρικ, Γουνμί Μοσάκου, Μαρκ Γουίνικ, Ντάνιελ Στόλφι, Γκόρντον Χάρπερ

Διανομή: Spentzos Films

Η Κυριακή της Μητέρας – Mothering Sunday

Μια ζεστή, ανοιξιάτικη μέρα του 1924, η νεαρή καμαριέρα Τζέιν (Οντέσα Γιάνγκ) καταλήγει μόνη της την ημέρα της Μητέρας. Τα αφεντικά της, ο κύριος και η κυρία Νάιβεν (Κόλιν Φερθ και Ολίβια Κόλμαν), έφυγαν και εκείνη έχει την σπάνια ευκαιρία να περάσει πολύτιμο χρόνο με τον κρυφό εραστή της, τον Πολ, από την κοντινή έπαυλη με τον οποίο βρίσκεται σε πολύχρονη σχέση παρ’ ότι εκείνος πρόκειται να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα. Ωστόσο, γεγονότα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει θα αλλάξουν τη ζωή της Τζέιν για πάντα. Προβλέψιμο αισθηματικό δραματάκι με καλό καστ, που διερευνά τα ψυχολογικά κυρίως κατάλοιπα του πολέμου στη μέση βρετανική οικογένεια.

INFO

Είδος: Αισθηματική, Δράμα (164΄)

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2021)

Σκηνοθεσία: Εύα Χάσον

Παίζουν: Οντέσα Γιάνγκ, Τζος Ο’ Κόνορ, Κόλιν Φερθ, Ολίβια Κόλμαν

Διανομή: Odeon

Η μικρή πυροσβέστης – Fireheart

Από τότε που ήταν μικρή, η Τζόρτζια έχει ένα όνειρο: να γίνει πυροσβέστης, όπως ήταν ο πατέρας της. Δυστυχώς, στη Νέα Υόρκη του 1932 δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να ασκούν αυτό το επάγγελμα. Όταν οι πυροσβέστες της πόλης εξαφανίζονται ένας-ένας καθώς προσπαθούν να κατασβήσουν μία μυστηριώδη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στο Μπρόντγουεϊ, η Τζόρτζια αρπάζει την ευκαιρία και μεταμφιέζεται σε νεαρό εθελοντή πυροσβέστη στα ίχνη του εμπρηστή. Πρέπει να παίξει τον ρόλο της τέλεια, ειδικά μπροστά στον πατέρα της, που είναι επικεφαλής αυτής της επικίνδυνης αποστολής.

INFO

Είδος: Animation, Περιπέτεια, Οικογενειακό (92΄)

Χώρες: Γαλλία, Καναδάς (2022)

Σκηνοθεσία: Λορέντ Ζέιτουν, Τζενίκα Χάρπερ, Λάιζα Χάντερ

Μεταγλωττισμένο

Διανομή: Feelgood

Ιβάν ο Τρομερός – Ivan the Terrible

Μια βιογραφική ταινία του Ιβάν Δ’ της Ρωσίας, κύκνειο άσμα του Αϊζενστάιν, που παραγγέλθηκε από τον Σοβιετικό πρόεδρο Στάλιν, ο οποίος θαύμαζε τον Ιβάν. Το πρώτο μέρος κυκλοφόρησε το 1944. Το 2ο, αν και ολοκληρώθηκε το 1946, κυκλοφόρησε μόλις το 1958, καθώς απαγορεύτηκε με εντολή του Στάλιν, ο οποίος εξοργίστηκε με την απεικόνιση του Ιβάν. Ο Αϊζενστάιν είχε ξεκινήσει και τρίτο μέρος αλλά με την απαγόρευση του 2ου μέρους, τα γυρίσματα του 3ου σταμάτησαν. Μετά το θάνατο του Αϊζενστάιν το 1948, ό,τι είχε ολοκληρωθεί στο 3ο μέρος καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό (Wikipedia)

INFO

Είδος: Ιστορικό, Επικό, Δράμα (184΄)

Χώρα: Σοβιετική Ένωση (2 μέρη: 1944, 1958)

Σκηνοθεσία: Σεργκέι Αιζενστάιν

Παίζουν: Νικολάι Τσερκάσοφ, Λουντμίλα Τσελικόφσκαγια, Σεραφίμα Μπίρμαν, Μίκαελ Ναζβάνοφ

Διανομή: New Star

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ