Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε θεματική συνέντευξη Τύπου στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, με αντικείμενο οικονομία, ανάπτυξη και αγορά εργασίας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας – μεταξύ άλλων – υπογράμμισε ό,τι το καλάθι του νοικοκυριού πρόσφερε διαφάνεια σε βασικά προϊόντα και αποκλιμάκωση τιμών, ενώ αναμένεται να συμβάλει περισσότερο στη βελτίωση της κατάστασης, και το market pass. Επανέλαβε ότι την 1η Απριλίου θα γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ προανήγγειλε μία ακόμη αύξηση, την οποία, ωστόσο, δεν προσδιόρισε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε τα εξής:

Πρώτο μας μέλημα είναι η ακρίβεια στα τρόφιμα» είπε.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε συστηματικό πληθωρισμό στα τρόφιμα αλλά είμαστε προετοιμασμένοι. Οι τιμές είναι ακόμα υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως από μέσα Φεβρουαρίου έρχεται και το Market Pass.

«Πάντα στην αγορά θα υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που θα επιχειρήσουν να βγάλουν περισσότερα χρήματα εις βάρος των καταναλωτών» είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι διάταξη για την αισχροκέρδεια υπάρχει.

«Έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς, εξαντλούμε τις δυνατότητες. Εκτιμώ ότι θα δούμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που θα παρασύρει και τις τιμές στο ράφι εφόσον δεν έχουμε εκπλήξεις» είπε εκτιμώντας ότι τα χειρότερα στην αύξηση των τιμών στο ράφι την έχουμε δει.

Σε ερώτηση για τις μειώσεις φόρων και το αν θα υπάρξουν μειώσεις στους έμμεσους φόρους αν εξασφαλίσει δεύτερη κυβερνητική θητεία απάντησε: «Κατ’ αρχάς χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι η κυβέρνηση ήταν απολύτως συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για τη μείωση των φόρων».

Επεσήμανε ότι μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση, προστέθηκαν οι μειώσεις σε κάποιους φόρους για τους οποίους δεν είχε γίνει αναφορά προεκλογικά (κατάργηση φορολογίας για γονικές παροχές για περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ) και συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και άλλες παρεμβάσεις όπως οι μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες.

«Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση.

Από κει και πέρα η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία».

Υπογράμμισε ότι όλες οι μειώσεις φόρων που έγιναν σεβάστηκαν την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.

Για την αύξηση του κατωτάτου μισθού, είπε ότι η εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου δεν σχετίζεται με τον χρόνο των εκλογών.

«Είναι μια απολύτως εύλογη ημερομηνία για να περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού».  Η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική αλλά δεν θα υπονομεύσει τη δημοσιονομική πολιτική.

«Δεν είμαι σε θέση να την εξαγγείλω ακόμη γιατί δε θα σεβόμουν τη διαδικασία η οποία προβλεπεται από το νόμο. Πιστέυω ότι θα είναι μια σημαντική αύξηση η οποία δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Για τους μισθούς είπε Δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στους νέους μας οποιαδήποτε δουλειά. Θέλουμε να είναι σταθερές θέσεις εργασίας και να πληρώνουν καλύτερους μισθούς.

Για την ανεργία είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι «Έχω στη διάθεσή μου τα σχετικά στοιχεία για την ανεργία των γυναικών και των νέων. Δεν υποστηρίζεται αυτό από τα στοιχεία».

Πριν σπεύσουμε να συζητήσουμε για το επόμενο και το μεθεπόμενο μέτρο να αναλογιστούμε πόσο σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει και δρομολογεί, ειπε και συνέχισε: Βρισκόμαστε ακόμα στις 23 Ιανουαρίου, δεν είμαστε σε θέση να έχουμε καλύτερη εικόνα γαι τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν τον Φεβρουάριο. Πρόωρη αυτή η συζήτηση και αδικεί την έκταση των παρεμβάσεων που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή που συζητάμε.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι αν από τις εκλογές προκύψωει εκλογική αστάθεια ή μια κυβέρνηση με διαφορετική πολιτική δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κυάλια. Αν μας εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες θα είναι θέμα λίγου χρόνου να την αποκτήσουμε. Δεν ξέρω τι θα απαντούσαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι

Εφικτό να γίνει μέσα στο 2023 η επενδυτική βαθμίδα.  Κύπρος και Πορτογαλία δεν εφαρμόσαν τρίτο μνημόνιο και δεν κινδύνευσαν με έξοδο από την ευρωζώνη. Τόνισε ακόμα ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι πλέον πολύ θετική υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι είναι χρήματα που τελικά καταλήγουν στο σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

«Μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι», τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το «μαξιλάρι που θα παραδώσει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των εκλογικών μαχών η κυβέρνηση.

«Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στα ταμειακά αποθέματα της ελληνικής κυβέρνησης τα οποία σήμερα είναι στα 39 δισ.»

Ερωτηθείς για τη λήψη επιδομάτων από άτομα που κρύβουν φορολογικά έσοδα, ο πρωθυπουργός ότι είναι κατι που τους απασχολεί. «Δεν έχουμε άλλο τρόπο να αποτυπώσουμε την οικογενειακή κατάσταση, παρά μόνο τις φορολογικές δηλώσεις». Εξήγησε πως πλέον έχουμε «καλύτερη φορολογική συμμόρφωση από ότι πριν από μερικά χρόνια, σε αυτό συνέβαλε και ο τρόπος με τον οποίο στηρίξαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Απαντώντας στην κριτική για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είπε: «Διαβάζω κι εγώ ιλουμινάτι οικονομικούς αναλυτές που μας ασκούν κριτική για επιδοματική πολιτική αναρωτιέμαι πότε έχουν πάει στο σούπερ μάρκετ».

Ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών. Χαρακτηριστικά είπε: «Θα σεβαστώ τη ”συμφωνία αλήθειας” που έχουμε υπογράψει μεταξύ μας ότι θα περιορίσουμε τη συνέντευξη Τύπου τη σημερινή σε θέματα που αφορούν την οικονομία».

Για τις τράπεζες είπε: «Πολλές εταιρείες επιβραβεύουν τους καλούς πελάτες τους. Το ίδιο πρέπει να σκέφτονται να κάνουν και οι τράπεζες με κάποιο τρόπο. Τους συνεπείς δανειολήπτες δεν πρέπει να τους ξεχνάμε». 

Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες τόνισε ότι, υπάρχει έρευνα εν εξελίξει εκτιμούμε πως μέσα στο 2023 θα μπορούμε να έχουμε μια πάρα πολύ καλά εικόνα εάν αυτή η έρευνα μας κάνει αισιόδοξους ότι υπάρχουν φυσικά κοιτάσματα προς αξιοποίηση νοτιοδυτικά Πελοποννήσου και Κρήτης. Ακόμα ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες έρευνες που γίνονται στην Κέρκυρα και στην Ήπειρο.

Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Θα παρουσιαστεί στο σχέδιο για την επόμενη τετραετία, είπε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτη προτεραιότητα η ακρίβεια, δεν θα ισχυριστώ ότι τα έχουμε κάνει όλα καλά». Ανέφερε δε, πως υπάρχει ακρίβεια αλλά είναι εισαγόμενη.

Τόνισε, επίσης, πως «έχουμε φροντίσει να θωρακίσουμε το διαθέσιμο εισόδημα» ενώ παράλληλα ανέφερε πως «υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν τα βγάζουν πέρα».

Ξεκαθάρισε δε, αναφορικά με τις αυξήσεις μισθών, ότι «οι επιχειρήσεις μπορούν καλύτερα».

Νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

«Καμια χώρα δεν μπορεί μόνη της. Η απάντηση δεν είναι μόνο κρατικές ενισχύσεις. χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή απάντηση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης 120 δόσεων και μείωση προκαταβολής φόρου
«Δεν θα σας πω τίποτα παραπάνω για μέτρα που δεν έχουν ακόμη συζητηθεί», απάντησε ο πρωθυπουργός.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ