Ο Δήμος Καισαριανής έχει την τιμή να φιλοξενεί στην Έκθεση «Καισαριανή 22: Ιστορίες και Προτάσεις» βραβευμένες εργασίες των φοιτητών του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, στα ετήσια βραβεία του, τίμησε προ ημερών δύο από τις ομάδες του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου με τα τρία υψηλότερα βραβεία του Συλλόγου “Βραβείο Πτυχιακής Εργασίας”, “Εύφημος Μνεία Πτυχιακής Εργασίας” & “Ειδικό Βραβείο Συλλογικής Κατοίκησης”.
Το φετινό Βραβείο Πτυχιακής του Συλλόγου απονεμήθηκε στην ομάδα των Αχιλλέα Σαραντέλλη, Μάριου Σολωμού και Παντελή Νίνη, με τίτλο εργασίας «MEANWHILE… ON THE PLATFORMS»
Οι σπουδαστές γράφουν για την εργασία τους:
«Η Καισαριανή, ένας Δήμος με 100 χρόνια ζωής, αποτελεί δημιούργημα της μαζικής εισροής προσφύγων μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του ’20. Μια ανθρωποθάλασσα, που ήρθε, επιβίωσε και εξελίχθηκε στηρίζοντας ο ένας τον άλλον και φέρνοντας μαζί τους μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που θα επηρεάσει όλη την Ελλάδα. Γυρνώντας στο σήμερα και τους γρήγορους ρυθμούς της Αθήνας, παρατηρείται μια αίσθηση αλλοτρίωσης και αποξένωσης του ανθρώπου από τον εαυτό του και τον κόσμο που τον περιβάλλει.
Πλέον πια, έχει γίνει σπάνιο φαινόμενο το “γειτόνεμα” και κυριαρχεί ο άκρατος ατομικισμός, όπου όλοι θέλουν να έχουν περισσότερα από τον διπλανό τους. Μπορούμε άραγε να ξανασκεφτούμε το προσφυγικό απόθεμα σε σχέση με το να ζούμε μαζί, σήμερα; Πως μπορούμε να φέρουμε αυτή τη συνθήκη σε αυτή την εποχή που έχει τις δικές τις προκλήσεις; Στόχος της εργασίας μας είναι η ανάπτυξη νέων συλλογικών υποδομών, καθώς και νέων τυπολογιών κατοίκησης, που θα αποκαταστήσουν και θα αναδείξουν τον ιστορικό ιστό και τις τυπικές μονάδες της προσφυγικής ανοικοδόμησης και παράλληλα θα ενισχύσει το πολιτισμό και τους καλλιτέχνες που έχουν πληγεί μέσα από καλλιτεχνικά προγράμματα και δραστηριότητες.
Οι νέες αυτές υποδομές θα επαναπροσδιορίσουν την έννοια της κατοίκησης, φέρνοντας από το παρελθόν την ιδέα της συλλογικότητας και του συν-βιώνουμε. Οι επεμβάσεις θα είναι από ελαφριές κατασκευές – πλατφόρμες, όπου υιοθετώντας χαρακτηριστικά από το δομημένο περιβάλλον, θα ολοκληρώνουν της υφιστάμενες δομές και θα εντάσσονται ομαλά στον αστικό ιστό. Έτσι, ενώ ζούμε σε μια πόλη αποξένωσης και αλλοτρίωσης, στο μεταξύ στις πλατφόρμες… συμβαίνει κάτι διαφορετικό».
Η τιμητική αυτή διάκριση έρχεται να προστεθεί στο περσινό Βραβείο Πτυχιακής που έλαβαν οι σπουδάστριες του Τμήματος, Ιωάννα Χειμώνα, Μαίρη Μαυρόχαννα, Αγνή Κουζάρη, με τίτλο πρότασης: «ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ x5». Και τα δύο έργα εκτίθενται στην έκθεση «Καισαριανή 22: Ιστορίες και Προτάσεις» που φιλοξενείται στο αίθριο του Δημαρχείου, είναι ανοιχτή στο κοινό τις ώρες λειτουργίας του Δημαρχείου, και θα παρουσιαστούν στην έκδοση.
Η έκθεση αποτελεί επιστέγμασμα του πρότυπου ερευνητικού και σχεδιαστικού προγράμματος που υλοιποίησαν για 3 χρόνια το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Projective Cities του Architectural Association του London School of Architecture και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου με τίτλο “1922 – 2022: Γειτονιές προσφύγων. Βιωσιμότητα και πολιτιστική κληρονομιά: η περίπτωση της Καισαριανής”.
Την επιμέλεια της έκθεσης, τον σχεδιασμό της επικοινωνίας του προγράμματος αλλά και της επικείμενης έκδοσης υλοποίησε το πρωτοποριακό γραφείο Post-Spectacular Office.
Περισσότερες πληροφορίες για τις εργασίες των σπουδαστών και το σύνολο των βραβείων μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
Βραβεία 2022:
Απονομή Βραβείων Φοιτητών Αρχιτεκτονικής 2022 – Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου (architecture.org.cy)
Βραβεία 2021:
Βραβεία Φοιτητών Αρχιτεκτονικής 2021 – Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου (architecture.org.cy)
Όλες οι ειδήσεις από την Καισαριανή στο amarysianotia.gr